Po staletí trest problém nebyl. Nechápu, proč dnes je, diví se Koskuba. A nejen tomu

01.06.2013 8:01

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Dva muži, dva názory z opačného politického spektra. Poslanec ČSSD Jiří Koskuba proti senátorovi ODS Jaroslavu Kuberovi. V pravidelné aréně komentářů pro ParlamentníListy.cz se tentokrát utkají na téma: Situace v Duchcově a navrhovaná opatření k nápravě přednesená senátorem Tomio Okamurou. Ve druhém tématu se oba politici zamyslí nad tím, jak reálná je hrozba eurorevoluce.

Po staletí trest problém nebyl. Nechápu, proč dnes je, diví se Koskuba. A nejen tomu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Co říkají oba muži na situaci se soužitím romské menšiny s většinou v Duchcově a na návrhy Tomia Okamury k tomu, aby se situace na severu Čech zlepšila v řadě oblastí? Mohou mít návrhy šanci uspět a být aplikovány do praxe? Opravdu pomůžou vyřešit potíže, které se ve spolužití s romskou menšinou stále častěji objevují?

„Ve vší úctě, nemyslím si, že jde toliko o návrhy pana Okamury. Pokud je mi známo, přidal se k zamýšleným krokům kolegů poslanců Kádnera a Fialy. Pan senátor prostě vždy ví, jak se zviditelnit. Snad nejde opět o toto, ale jistý si nejsem. Jinak samozřejmě, každý krůček ke zlepšení tristní situace je chvályhodný. Bylo by proto chybou odsuzovat a dokonce nepodpořit cokoliv, co ji pomůže zlepšit. Obávám se však, že ani záměry zmíněných kolegů rozhodně nebudou ten zásadní všelék. Existuje-li takový vůbec. Je totiž obrovskou chybou, že mj. kolem 'cikánské otázky' se chodí po špičkách. Jak by řekl náš pan ministr zahraničí: ‚Je to naše zřejmá předposranost a tím i ten následný bordel…‘. Z jeho úst by to vyznělo mediálně beztrestně, snad to tedy projde i mně. Neboť ono to tak vskutku je. Už jen fakt, že se pomalu musíte bát označení Romů za Cikány, je ukázkou značného pokrytectví současné společnosti. Ono totiž opravdu nejde o žádný projev rasismu či netolerantnosti. Mimochodem jak to doopravdy i je, si lze dohledat kupř. na internetu. Postavit zeď v Matiční ulici byl zločin. Létali sem i cizí senátoři. Obrovitá zeď mezi USA a Mexikem či kolem Izraele je přitom pouhá ochrana. Zvláštní,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz na první téma poslanec Jiří Koskuba.

Podle Koskuby popírat narůstající problém soužití s touto populací může jenom ten, kdo to na vlastní kůži nezažil a nezkusil. Nebo je zcela slepý, hluchý a ještě blbý. „Jistě, je naprosto falešné házet všechny Romy do jednoho pytle. Bohužel, věčným omlouváním jejich nepřizpůsobivosti se paradoxně škodí hlavně těm, kteří zkouší žít a žijí jinak. To hlavně oni si zaslouží všemožnou podporu společnosti. Nikoliv ti, co již po dlouhá staletí mají problém přijmout zvyklosti národů, na jejichž území se rozhodli žít. A cokoliv pak vyvádí, za značného křiku zdůvodňují toliko svou opětovnou diskriminací. Kdo totiž nechce, nikdy nepochopí, neporozumí. Bohužel, tím se však sami dále a dále vzdalují od majoritní společnosti. Na ní vidí spoustu chyb, na sobě žádné. Ona nesmí požadovat nic, oni však maximum. Mimochodem, málokdo v zemích EU umí tak využívat přitom administrativně složitých sociálních výhod, jako právě jistá část tohoto snědšího národa. To je však možná i důkaz, že by mohli být naprosto dokonalými právníky, úředníky. Jenom být ochotni absolvovat patřičné vzdělání. Navíc je-li  zdarma,“ pokračoval dál poslanec.

Je si však vědomý toho, že ono to však je nejen velmi citlivé a nevděčné, ale i obsáhlé téma. V několika slovech nelze obsáhnout vše. „Navíc nemám patent na rozum. Zásadní problém totiž není, jak se zde opakovaně mele dokola a dokola, ve špatné legislativě. Proboha, tím netvrdím, že špatná není! Ale hlavní problém vidím v tom, že čím dál více nejsme vůbec schopni a ochotni rychle a účinně aplikovat alespoň tu, co již platí. Což i vám nepřipadá, že zákony v této zemi platí a tím omezují hlavně jen ty slušné a poctivé? Bez ohledu na barvu pleti, sociální skupinu, profesi. V tom je dle mého jádro pudla. Dokud nebudeme umět bleskově ztrestat ty, co si z demokratické společnosti dělají holubník, co z ní těží jenom výhody, ale neuznávají žádné povinnosti, tak se nehneme. A žádné další  zákony to nezmění. Žijeme v době a zemi, kde oběť má podstatně méně práv než pachatel samotný. Zato více povinností, aby vůbec prokázala, že jí bylo ublíženo. Zuřivě diskutujeme o eutanazii, ale bojíme se trestu smrti. Přitom přibývá mnohonásobných bestiálních vrahů. Jsou-li dopadeni, čeká je psychiatrická léčebna nebo v horším případě vězení bez pracovní povinnosti. To policista, který na nějakého grázla vůbec najde odvahu použít zbraň a dokonce ještě trefí, žije v dlouhém stresu, jak dopadne jeho vyšetřování. A bránit se sám? To už vůbec ne! Co kdybyste náhodou zastřelili lupiče či svého budoucího vraha ještě dříve, než on zabije vás! Pak už skoro úměrnost obrany neprokážete. Přitom dosud nebyl čas projednat můj nikoliv individuální návrh takzvané doktríny hradu. Jak snadněji a účelněji bránit sám sebe, svůj majetek. Ne, nejsem ješitný, ale maličký důkaz, že se nesnaží  jenom pan Okamura,“ konstatoval dál Koskuba.   

Jak dodal, ve vší úctě, svoboda neznamená binec a chaos. I když je spravedlnost zobrazována se šátkem přes kukadla. „Ale ty zavázané oči měly naznačovat nestrannost, nikoli slepotu. Dokud každý lump nebude muset mít obrovský strach ze spravedlnosti a trestu, nic nevyřešíme. Ať už vám ukradne mobil, měděné okapy, vykrade byt, poškrábe okno v metru či tramvaji nebo údajně zablokuje cisternou startující letadlo. Natož když přímo ublíží, zmrzačí, zabije. Po staletí trest problém nebyl. Nechápu, proč dnes je,“ uzavřel první téma komentáře poslanec.

Kubera: Nové Šluknovsko z toho nebude, to můžu garantovat

Podle senátora Jaroslava Kubery (ODS) by celé kauze a problému nejvíce pomohlo, kdyby o ní chvíli všichni mlčeli. „Když budou všichni zticha, uvědomí si pak, že se tyto věci dějí. Tady u těch posledních dvou případů, které se staly v mém okolí, hrál velkou roli alkohol – a to je mít zejména na zřeteli. Vyvolávat emoce a stavět proti sobě 'nepřizpůsobivé' s těmi přizpůsobivými není dobré, i proto všechno, co se na toto téma řekne, bývá velmi často obráceno proti tomu, kdo ty věty často i v dobrém úmyslu vysloví. Není pak jistě náhodou to, že se ihned poté v průzkumu mezi Čechy objeví, že by 60 procent z nás chtělo trest smrti. Já jsem však přesvědčen, že nové Šluknovsko z té situace u nás nebude, to skoro můžu garantovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kubera.

Ten se zúčastnil i pohřbu muže, který po bodnutí nože u stánku s občerstvením zemřel. „Číhaly v okolí hned asi tři televizní štáby, co se bude dít. A nedělo se nic, ten pohřeb proběhl bez jakýchkoli incidentů, nikde ani nepostávali nějací extremisté, kteří samozřejmě na jakoukoli záminku číhají. I proto věřím tomu, že se v Duchcově a okolí žádné nepokoje dít nebudou,“ poznamenal ještě Kubera.

Hrozí nám eurorevoluce?

Evropští státníci se začínají obávat vypuknutí evropské revoluce kvůli narůstající nezaměstnanosti a milionům nezaměstnaných mladých lidí (v úterý to řekl německý ministr financí, pozn. red.). Je to podle vás opravdu reálné riziko?

„Víte, oni se lidé v evropských zemích naučili, že jsou vlastnictvím státu a tudíž že ten se o ně musí vždy postarat. Tak to dříve nebylo, jenže ti lidé prostě neumějí teď pochopit, že není na státu, aby se staral, ale hlavně na nich samotných. To, zda se budou odehrávat nějaké demonstrace, lze odhadovat těžko, ale asi to tak samozřejmě bude. I když je poněkud paradoxní to, že když se peníze rozdávaly horem dolem, a to i u nás v Česku třeba na pastelkovném, tak si nikdo nechtěl připustit, že to je na úkor něčeho, což se za pár let někde projeví. Zajímavé je, že tenkrát ale nikdo nedemonstroval, že ty peníze, které mnohdy byly pouhým plýtváním na úkor budoucnosti, nechce. To až teď…“ reagoval nejdříve senátor Kubera.

Podle něj, pokud se obávají někteří evropští státníci „revoluce“ kvůli vysoké nezaměstnanosti, měli by zajet do Bruselu s návrhem regulace regulací. „Protože právě celá řada regulací, která vznikla v europarlamentu, vedla k tomu, že řada pracovních míst prostě musela být zrušena, aby mohli ti podnikatelé a majitelé firem splnit ty různé požadavky, které v Bruselu úředníci a poslanci vymyslí. Pokud by se v nadsázce řečeno ta regulace regulací udělala, zase by byl třeba dostatek pracovních míst a nikdo by se nemusel obávat nepokojů či nějaké revoluce. Jenže místo toho Evropa, s odpuštěním, onanuje tím, že stále tiskne nové peníze. Tím to ale lepší opravdu nebude,“ uzavřel senátor Kubera druhé téma svého týdenního komentáře.

Koskuba: Narůstající krizi kapitalismu vidí snad i každý obyčejný člověk

Jeho spolukomentátor Jiří Koskuba vidí věci zcela logicky poněkud jinak. „Ta čísla, která vyplouvají na povrch, jsou vskutku děsivá. A u mladé generace je to obzvláště rizikové. Má přeci jenom větší sklon k ovlivnění až radikalismu než podobně deptaní senioři. Tímhle slovem zde nemíním označovat rovnou naše penzisty, i když ti to rozhodně vůbec nemají lehké. Ale mnohdy těžce zkoušené nezaměstnané padesátníky. Nedávno mne totiž v rozhlasu zaujalo ohlášení jistých sportovních her seniorů s možnou účastí zdarma již od 55 let! Bez komentáře. Ostatně, mně je 57. Ale podobný termín pro tuto věkovou skupinu v osobním kontaktu moc používat neradím. Mnozí z nich vskutku ještě sportují, posilují. Třeba pak mladému neduživci, věčně sedícímu u počítače či ve 'fast foodu', jak se dnes tak hezky česky říká rychlému občerstvení, může hrozit i nebezpečí fyzické újmy,“ uvedl Koskuba nejprve k danému tématu.

Zdůraznil však, že není, jak zopakoval již mnohokrát před tím, ani politolog, ani sociolog, ani analytik.

„Ani sněmovní Všeználek. Přesto jako obyčejný člověk vnímám rychle narůstající krizi kapitalismu i demokracie samotné. Mimochodem, což i předchozí bod to nepotvrzuje? Přibylo parazitů, kteří se naučili z tohoto systému neúměrně vysávat. Nejsou-li likvidováni, parazité umí zahubit i své velké nositele, to je z přírody dávno známo. Mnoho se o tom žvaní, ale nic zásadního se zatím nekoná. Je to stejné, jako kdyby v nemocnici ležel kriticky nemocný, ale doktoři místo léčby jenom obráželi kongresy, řečnili, publikovali. Konkrétně nic nekonali. Nebylo by pak divu, přežije-li to marod vůbec, že vyhledá ze zoufalství nějakého zázračného a výřečného léčitele. Jako tragédii v uvedeném sociálně-ekonomickém případě vidím, bude-li mít zase pod nosem knírek, na sobě kšiltovku a rajtky,“ konstatoval Jiří Koskuba a připomněl otázkou: Což nedávno právě podobný léčitel neoblbnul celé Německo?

Další komentáře uplynulých týdnů Jiřího Koskuby a Jaroslava Kubery čtěte ZDE

„Tím se však pořádkumilovným sousedům Germánům vůbec neposmívám. O takové radikální hospodářské změně, kterou jistý kaprál stihnul od roku 1933 do roku 1938, si jistě lze dnes jak ve slavném Bruselu, tak na naší Malé Straně nechat jenom zdát. Problém byl v tom, že nezůstalo jenom u té hospodářské. Neměli bychom na tohle riziko vůbec zapomínat. Ono tady totiž stále je. Nevymřelo, jenom spí.  Nebuďme jej, prosím,“ zakončil výzvou komentář uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz sociálnědemokratický poslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…