Podívejte se, kdo by mohl potopit Nečasovu vládu. Máme jména

31.08.2012 4:31

Příští týden se bude hlasovat o zákonech, klíčových pro setrvání vlády Petra Nečase, tedy především o daňovém balíčku, ale i o církevních restitucích. Premiér pohrozil, že pokud daňový balíček nebude schválen, padne vláda. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, kteří poslanci ODS mohou hlasovat proti Nečasovi.

Podívejte se, kdo by mohl potopit Nečasovu vládu. Máme jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za ODS Petr Tluchoř v debatě se svým kolegou Markem Bendou

„Pokud nebudou schváleny reformní zákony, odmítám být v čele vlády, která je jen proto, aby byla,“ zopakoval ve čtvrtek premiér.

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 již v květnu v rozhovoru pro iDnes.cz naznačil, že by důležité zákony mohla vláda spojovat s hlasováním o důvěře a uvedl, že pokud vláda neprosadí důležité věci, nemá cenu. „Pokud by se ukázalo, že priority, které vláda má, nejsou prosaditelné, tak vláda ztrácí smysl,“ řekl Kalousek.

K přehlasování Senátu (či případného veta prezidenta republiky) je nutných 101 hlasů. Podle informací ParlamentníchListů.cz již nyní není vůbec chimérou, že by daňový balíček a restituce nemusely projít. Nečasovi rozhodně také nepomohlo, že odpůrce daní označil za debily. Podařilo se mu tak téměř nepodařitelné, že by se mohlo stát, že by například takový Bém, Doktor či Florián hlasovali "společně v jedné partě" s Tluchořem, kterého jinak poměrně nesnáší. Stejně jako Tluchoře nesnáší další odpůrci daní a další bývalí skalní podporovatelé Nečase - europoslanci Ivo Strejček a Hynek Fajmon. 

"Jako fakt člověka potěší, že staré ódésáky, kteří jsou proti zvyšování daní, označí za debily a pár dnů nato řekne, že má rád Kalouska. Tak ať se s ním ožení a vstoupí do TOP 09, nebo udělá slučovací sjezd," řekl redakci naštvaně další vysoce postavený člen ODS.

Tluchořovci

Poslanecké kluby ODS, TOP 09 a LIDEM dávají dohromady sto hlasů. Koalici v minulosti také podporovali bývalí členové ODS Michal Doktor a Pavel Bém (s pozastaveným členstvím) a Milan Šťovíček z VV.

V klubu ODS je ale několik poslanců, kteří se mohou postavit proti Nečasovi. Předně to je Petr Tluchoř a jemu blízký Ivan Fuksa. Oba již avizovali, že se teprve rozhodnou, jak budou v otázce daní hlasovat. K Tluchořově skupině bývá počítán ještě Marek Šnajdr a Miroslav Jeník. Redakce se Šnajdra a Jeníka dotázala, zda budou hlasovat pro daňový balíček a církevní restituce. Avšak na dotaz nereagovali.

Ať už Nečas nelká nad pádem vlády

Michal Doktor již jasně avizoval, že zvyšování daní nepodpoří. Nezařazený poslanec na Facebooku ujistil, že není nic, co by zvrátilo jeho odmítavý postoj k návrhu na zvýšení daní: „Tedy ani pád vlády - pokud si to takto Petr Nečas přichystá.“

„Úkolem středopravé vlády je hospodařit řádně se zdroji, které jsou jí svěřeny, a ne si sahat pro další do kapes lidí. Zvyšování daní je levicová berla, Nečas by se bez ní měl umět obejít, je-li tedy pravičák a dobrý hospodář. Neustálým lkaním nad možným pádem vlády se snaží vyvolat voličský sentiment, nic víc. Měl by vědět, zda chce nakrmit lidi, nebo kmotry v regionech zneužívající dotace, eurofondy a rozpočty ministerstev,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Doktor.

Nebudu popírat to, co ODS 20 let hlásala

Pavel Bém, který byl tento týden na jednání na Úřadu vlády, podle všech indicií zvyšování daní rovněž nepodpoří. Ten sice na nynější dotaz, zda podpoří restituce a daňový balíček, neodpověděl, ale jeho dřívější vyjádření pro ParlamentníListy.cz hovoří jasně.

„Budu hlasovat pouze pro takové zákony, které budu považovat za pravicové a pro tuto zemi dobré. Určitě mezi ně nepatří progresivní zdanění, ani zvýšení DPH, ani zvýšení daně z nemovitosti, ani zvýšení daně z příjmu fyzických osob. Nebudu popírat to, čeho se ODS 20 let držela jako svého ideového programu,“ řekl na jaře redakci Bém.

Šeich odkryje karty na klubu

Pokud jde o zvyšování daní, tak se k němu v historii kriticky vyjádřili nebo je při hlasování nepodpořili dále tito poslanci: Jan Bureš, David Vodrážka, David Šeich či Tomáš Úlehla. I jich se redakce zeptala na jejich aktuální postoj k restitucím a daním. Nyní z nich odpověděl jen Bureš a Šeich. „Ač bez nadšení, tak budu hlasovat pro daňový balíček i církevní restituce,“ informoval ParlamentníListy.cz Bureš.

„Nechám si svůj názor na poslanecký klub. S církevními restitucemi nemám problém a k daňovým zákonům budeme v úterý ráno diskutovat na ekonomické komisi ODS a následně na poslaneckém klubu,“ informoval David Šeich.

Netrestejme pracovité

Již v květnu pro ParlamentníListy.cz Tomáš Úlehla uvedl, že má velký problém s milionářskou daní. „Doufám, že se nebude hlasovat ´en bloc´, ale jednotlivě o každém návrhu zvlášť, jelikož hlasovat pro další zvyšování daní těm, kteří dávají práci druhým, a svým mnohonásobně vyšším pracovním nasazením dosahují vyššího zisku, platu či odměny, rozhodně nebudu! Bylo by to proti mému osobnímu přesvědčení, a nerad bych naplnil rčení, že v Česku se úspěch neodpouští,“ řekl tehdy poslanec.

„Raději bych hledal úspory ve státní sféře a posílil střední podnikatelskou sféru, která tvoří plíce ekonomiky. Zvyšování daní je laciné a nesystémové gesto. Přeci pobídka privátu je záruka dobrého výsledku. Každý se stará o svůj majetek lépe než neadresný stát,“ uvedl nedávno pro ParlamentníListy.cz poslanec Václav Baštýř.

Florián a Černochová proti restitucím

Se zvyšováním daní a církevními restitucemi má problém i poslanec Jan Florián. „Zaznívají i hlasy, že za restitucemi může být i zájem určitých skupin o lukrativní pozemky či lesy. Se zákonem v takto předložené podobě mám zásadní problém. Kompromisní, akceptovatelnou variantou, je vrácení nemovitostí církvím, to znamená budovy, farnosti, dále menší související pozemky, bez finanční kompenzace a s okamžitou odlukou církve od státu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz v květnu Florián. Ten nyní na přímý dotaz redakce, zda podpoří zvyšování daní a církevní restituce, také nereagoval.

Boris Šťastný, který patří mezi významné odpůrce zvyšování daní, přesto přislíbil v tomto vládě podporu. „Již jsem několikrát řekl, že se mi toto Kalouskovo daňové zvěrstvo vůbec nelíbí. Nevím, proč by ODS měla krvácet kvůli něčemu, s čím přišel Miroslav Kalousek a co je proti jejímu programu. Respektuji ale závazné rozhodnutí klubu a zákon, byť s odporem, podpořím,“ řekl redakci Šťastný.

Pokud jde o samotné církevní restituce, tak podle informací redakce by proti nim měla hlasovat Jana Černochová (ta mimochodem na poslaneckém klubu kritizovala i zvyšování daní). Vládu by naopak mohl z opozičního tábora v tomto směru podpořit Josef Dobeš z VV, i když i ten nedávno pro ParlamentníListy.cz uvedl, že díky údajnému tlaku na jeho kolegu Otto Chaloupku nyní začal váhat, zda restituce podpořit.

O možné síle Tluchoře by mohlo vypovídat i to, že při poslední volbě předsedy poslaneckého klubu získal v tajné volbě 19 ze 47 hlasů.

Dopočítávání do sto jedné

Nyní počítejme. Koaliční kluby mají dohromady sto poslanců. Pavel Bém (velmi pravděpodobně) a Michal Doktor (určitě) zvýšení daní nepodpoří. Podporu avizoval již Milan Šťovíček (zatím ještě ve VV). To by bylo 101 hlasů. Ale nyní začněme odečítat: mínus Tluchoř a Fuksa rovná se 99 hlasů, když odečteme Šnajdra a Jeníka, je to již jen 97 hlasů. Odečteme-li dále Vodrážku a Floriána, zbývá již jen 95 hlasů. A když odečteme i Šeicha, Úlehlu a Baštýře, daňový balík by podpořilo jen 92 poslanců.

Čili je zde podle výše uvedených informací ParlamentníchListů.cz devět potenciálních rebelů v ODS proti daním. Ale úplně bohatě by stačili tluchořovci.

Pořadí hlasování

Pokud jde o restituce, tak podporu jim nad rámec koalice přislíbili Michal Doktor a Milan Šťovíček (názor Béma není znám). To je 102 hlasů. Hlas Josefa Dobeše je nejistý, ale to by bylo 103 hlasů. Ale znovu začněme odečítat. Jak informovaly ParlamentníListy.cz, proti restitucím pravděpodobně budou Černochová a Florián z ODS. To by zatím dávalo 101 hlasů pro restituce. Ale podle informací ParlamentníchListů.cz se mohou další členové klubu ODS proti restitucím postavit.

Důležité bude také, v jakém pořadí se bude na schůzi o restitucích hlasovat. Pokud totiž přijde na řadu první daňový balíček a ten neprojde, tak se řada poslanců ODS patrně „utrhne ze řetězu“ a restituce nepodpoří, neboť již nebudou mít žádnou motivaci je podpořit, protože vláda stejně, jak již avizoval Petr Nečas, padne.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…