Policie chce Babiše a Faltýnka. Kalousek si je kvůli tomu v ČT vychutnal

10.08.2017 17:51

Šéfa ANO Andreje Babiše a jeho prvního zástupce v hnutí chce začít stíhat policie. Podle informací České televize je to kvůli kauze firmy Čapí hnízdo. Jde o předvolební boj, nebo o závažná zjištění policie, která musejí prověřit orgány činné v trestním řízení? Politici k tomu říkají...

Policie chce Babiše a Faltýnka. Kalousek si je kvůli tomu v ČT vychutnal
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš s Jaroslavem Faltýnkem

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek poděkoval za pozvání do ČT k tomuto tématu a spustil. „Víte, jsou dva kroky majitelů Agrofertu, kde nepochybuji o tom, že byl spáchán trestný čin, a to je u kauzy firmy Čapí hnízdo, a to je v kauze korunových dluhopisů,“ pravil Kalousek. Teď je na tahu mandátový a imunitní výbor sněmovny, po kterém přijde na řadu sněmovna a poté už policie a státní zástupce, pakliže budou Babiš a Faltýnek vydáni. Poslední slovo v kauze bude mít jen a pouze nezávislý soud. Proto se k tomu Kalousek nechtěl podrobněji vyjadřovat.

Neumí prý ani ohodnotit, jaký dopad by tato policejní žádost mohla mít na průběh předvolební kampaně. „Je nešťastné, že jsou v Poslanecké sněmovně lidé, kteří na každého ukazovali a o každém říkali, že kradli, ale problémy z trestním zákoníkem mají především oni. To je nešťastné,“ doplnil k tématu předseda TOP 09.

Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik dodal, že komunisté většinou hlasují pro vydání poslance, když přijde nějaká taková žádost, protože jen a pouze policie a státní zástupci a následně především soudci jsou tu od toho, aby v jednotlivých kauzách rozhodovali. Komunističtí poslanci se prý rozhodně nechtějí pasovat do role soudců.

Předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová v České televizi oznámila, že se policejní žádost bude projednávat v pátek 18. srpna dopoledne. „V první řadě bude třeba určit zpravodaje daného materiálu, který se s materiálem seznámí. Teprve po seznámení se spisem se sejde výbor znovu, poslechne si stanoviska Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka a snad bude definitivně rozhodnuto do konce srpna. Ale já nechci říkat, že to bude určitě do konce srpna,“ upozornila v České televizi předsedkyně výboru. A pak bude jen na poslancích, jak se ke stanovisku mandátového a imunitního výboru postaví.

Další schůze začíná 5. září, takže rozhodnuto může být 5. září, ale také později. Ať už bude rozhodnuto jakkoli, Němcová doufá, že půjde o profesionální rozhodnutí, které budou všichni respektovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…