Policistům by mohlo ubýt neplacených přesčasů

16.07.2017 10:55

Policistům a příslušníkům dalších bezpečnostních sborů by mohl ubýt počet přesčasů, které musí sloužit bez nároku na náhradní volno nebo odměnu. Sněmovní bezpečnostní a branný výbor doporučil Senátu, aby schválil novelu o služebním poměru, která to předpokládá. Předloha zavádí také náborové příspěvky nebo zkušební dobu.

Policistům by mohlo ubýt neplacených přesčasů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz

Novela by měla podle ministerstva vnitra zvýšit atraktivitu služby v bezpečnostních sborech. Kromě policie se týká hasičů, celníků, Vězeňské služby, Generální inspekce bezpečnostních sborů a zpravodajských služeb. Předloha by měla být účinná od příštího roku.

Náborové příspěvky by se podle návrhu měly pohybovat od 30.000 do 150.000 korun. Příslušníci by je měli dostávat po půl roce. Pokud by sloužili aspoň šest let, nemuseli by je vracet. Příspěvek by měl podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) vyrovnat nástupní plat v bezpečnostních sborech, který podle něho není konkurenceschopný na trhu práce.

Sněmovna nad rámec vládní předlohy zvýšila úmrtné. Na návrh Zdeňka Ondráčka (KSČM) bude činit dvanáctinásobek měsíčního služebního příjmu místo nynějšího trojnásobku. Na návrh bezpečnostního výboru vzroste základní částka jednorázového odškodění pozůstalým. Ondráček navíc prosadil zvýšení rizikových příplatků v ochranné službě od roku 2019, a to až o 4000 korun.

Vládní předloha obsahuje i další změny. Jde třeba o možnost zrychleného služebního postupu pro středoškolsky vzdělané příslušníky. Měli by dostat stejně jako jejich vysokoškolsky vzdělaní kolegové šanci přihlásit se do výběrového řízení na obsazení volného služebního místa, pro které je stanovena služební hodnost až o dva stupně vyšší.

Nováčci u bezpečnostních sborů by nově měli být přijímáni na zkušební dobu. Nyní je totiž podle předkladatelů velmi obtížné propustit nově přijatého příslušníka, u kterého se v prvních měsících služebního poměru ukáže, že nemá nutné předpoklady.

Pokud budou členové bezpečnostních sborů sloužit nově proplácené přesčasy, rozpočtové náklady se odhadují na 210 milionů korun ročně. Odhad ale vychází z toho, že příslušníci si budou za přesčasy většinou vybírat náhradní volno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…