Popřejte něco Schwarzenbergovi s Kalouskem, požádali jsme. A toto se ozvalo

17.06.2014 14:40

ANKETA TOP 09 oslaví páté výročí svého založení na výjezdním zasedání výkonného výboru v Plzni. Ten rozhodne například o tom, koho vyšle TOP 09 do voleb do Senátu, ještě předtím ale navštíví zástupci TOP 09 Plzeňský kraj.

Popřejte něco Schwarzenbergovi s Kalouskem, požádali jsme. A toto se ozvalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek

„Pět let TOP 09 vidím celkem úspěšně. Pevně jsme se etablovali na české politické scéně. Výsledky evropských voleb dokázaly, že jsme věrohodná proevropská strana. To ale neznamená, že bychom si mohli odpočinout na vavřínech. Rozhodující pro nás bude výsledek v komunálních volbách,“ říká předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

ParlamentníListy.cz se dotázaly ostatních politiků, co TOP 09 za pět let své existence České republice přinesla a co by jí popřáli.

Tento pokus o béčko" ODS se Mirku Topolánkovi vymkl z rukou

„TOP 09 přinesla nový vítr do české politiky. Přeju jí, aby pracovala ve prospěch České republiky,“ reagoval předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Podle prvního místopředsedy ODS a europoslance Jana Zahradila vznik TOP 09 znamenal začátek drobení pravice. „Tento pokus o ´béčko´ ODS se Mirku Topolánkovi vymkl z rukou. Nicméně stále jsem přesvědčen, že TOP 09 není standardní politickou stranou a že bez STAN by její volební záběr byl někde v rozměrech ODA, což se během pár let a po odchodu Karla Schwarzenberga nejspíš stane,“ řekl Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„TOP 09 je pravicový projekt, který před lety využil krize lidovců a propadu ODS. Restrukturalizace pravice je její starost, takže já si mohu jen přát věcnost z jejich strany, ať již v opoziční či jiné roli,“ uvedl místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„TOP 09 se stala štikou na pravicovém politickém spektru. Ovšem její úspěch byl a je podmíněn spoluprací s politickým hnutím Starostové a nezávislí. Přestože zastávám jiný politický program a jiné ideály, přeji TOP 09 kvalitní vedení, které bude ctít svobodnou soutěž demokratických politických stran,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Nic horšího než Kalouska TOP 09 určitě přinést nemohla

„Jako gentleman a slušný člověk přeji hodně štěstí a zdraví. Nebudu příliš hodnotit přínos, protože bych musel být velice stručný. Kroky, které tehdejší ministři TOP 09 činili, nebyly odrazem jejich volebního programu, viz církevní restituce. Ale to je na jejich voličích, aby toto hodnotili. Do dalších let bych přál všem kolem TOP 09 o trošku méně arogance v jejím vystupování,“ uvedl poslanec Úsvitu Petr Adam

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec
.

Podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky z ODS se TOP 09 jasně ideologicky nevymezila a kolísá mezi levicovým populismem a liberalismem. „Do našeho politického života přinesla prvek formálního předsedy, tváře strany, kterou ale fakticky řídí někdo jiný. To ubírá TOP 09 na věrohodnosti. Na druhou stranu konstatuji, že ODS v koalici s TOP 09 prosadila klíčové reformy, které převedly Českou republiku přes krizi. Přeji TOP 09, aby odstranila záležitosti, o kterých mluvím výše. Přeji jí konzistentnost, která jí umožní důvěryhodnou spolupráci s jinými, doufám, že pravicovými stranami,“ dodal Sobotka.

„Oslavovat páté výročí vzniku TOP 09? To je téma pro její členy. Nikoliv pro mne. A myslím, že ani pro většinu občanů České republiky,“ reagoval předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.  

„Nic horšího než Kalouska TOP 09 určitě přinést nemohla. A co dobrého? Už víc jak dvě hodiny se snažím něco dobrého nalézt. Marně. A co bych jí přál? Pokud neopustí politickou scénu, pak bych jí přál rozum a to, aby pochopila, že naše země potřebuje naše podniky a naše podnikatele. Náš stát potřebuje samostatnost, a ne podlézat Washingtonu, Bruselu či Berlínu,“ řekl senátor Jaroslav Doubrava.

TOP 09 nám byl čert dlužen

Senátor Miroslav Krejča si myslí, že TOP 09 rozpohybovala do té doby tak trochu zatuchlé politické vody. „Je zastoupena na všech patrech politického systému, takže má všechny předpoklady být trvalým prvkem naší politické scény. Přál bych TOP 09, aby se poněkud konkrétněji politicky a programově vymezila a dokázala se vyrovnat s některými svými členy a jejich dřívějšími i současnými excesy,“ dodal senátor.

„Dlouhodobá úvaha Miroslava Kalouska o čistém pravicovém nepopulistickém subjektu na české politické scéně byla naplněna. Avšak mimo KDU-ČSL. Přínos TOP 09 zhodnotili voliči v loňských volbách do Poslanecké sněmovny. Dopady řady reforem a politických rozhodnutí budeme pociťovat ještě dlouho. Jediné, co bych poradil, je větší zodpovědnost k celku a empatie k potřebným. Jak to však skloubit s tvrdým pravicovým kurzem, poradit neumím,“ říká poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Myslím si, že lepší by byla otázka, co TOP 09 České republice a jejím občanům odnesla. Výčet by byl jistě zajímavý. Od milionů, které místo toho, aby šly seniorům, odtekly z Ministerstva práce a sociálních věcí do soukromých kapes, po největší levárnu od kuponové privatizace, kterou jsou církevní restituce. Kdy desítky miliard ´podarovali´ pánové Kalousek a spol. církevním prelátům. Sečteno a podtrženo: TOP 09 nám byl čert dlužen,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

TOP 09 nahradila za pět let v České republice ODS a stala se lídrem pravice

„TOP 09 nahradila za pět let v České republice ODS a stala se lídrem pravice. Přál bych jí, aby se stala stabilní a konstruktivní součástí pravého spektra. Brzo bude hledat TOP 09 předsedu. Doufám, že to bude silná osobnost,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Rozhodně na čas udrželi takzvanou pravici u kormidelního kola. Ale jen knížecí erb a dýmka jako image je dost málo. Upřímně řečeno též pouhý ´antibabišismus´ není to pravé ořechové. Rád bych na scéně viděl skutečnou klasickou konzervativní stranu, pravého férového soupeře. Bez laciného populismu, levných osobních invektiv i hory másla na vlastní hlavě. To bych jim přál. Ale také nám, aby byli přes to všechno lepší. I bez toho zase našeho máslíčka na lebce. Druhý se totiž vždy kritizuje až deklasuje moc snadno. Nejlépe je začít u sebe. Až tohle zvládneme a lidem ukážeme, až nám uvěří, rád TOP 09 popřeji třeba i odchod do výslužby,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Nebudu to hodnotit a komentovat, ale možná by nebylo od věci také uvést, co TOP 09 odnesla,“ reagoval senátor Zdeněk Schwarz.

11. června 2009

Ve čtvrtek 11. června 2009 proběhla v Café Louvre v Praze tisková konference přípravného výboru politické strany TOP 09. Dne 3. července 2009 byla TOP 09 zaregistrována Ministerstvem vnitra. TOP 09 pak oznámila, že bude spolupracovat s hnutím Starostové a nezávislí v předčasných volbách v říjnu 2009, což bylo potvrzeno 9. července 2009, kdy došlo k podepsání dohody o spolupráci mezi stranou TOP 09 a hnutím Starostů a nezávislých.

Následně 17. července představila strana nové logo, které bylo z původního modro-žlutého se stříškami změněno na červeno-modré, s fialovým (vínovým) přechodem a bílým nápisem TOP 09, pod logem je napsáno „S podporou Starostů“. Barvy loga mají symbolizovat tradiční barvy českého státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…