Posedlost a nechutnost, pokleslý xenofob, mutant. Konflikt mezi Zemanem a Sobotkou měl drsnou dohru. A kníže, Bělobrádek, Škromach a Okamura...

29.07.2015 16:10

ANKETA Prezident republiky Miloš Zeman v souvislosti s klokánky, které jsou projektem Fondu ohrožených dětí, vyjádřil lítost, že se nepodařilo nalézt peníze pro české děti, zatímco částka pro imigranty bude řádově vyšší. Premiér Bohuslav Sobotka řekl, že se Zeman podbízí těm nejhorším pudům a šíří nevraživost vůči uprchlíkům. ParlamentníListy.cz zjišťovaly názory dalších českých politiků.

Posedlost a nechutnost, pokleslý xenofob, mutant. Konflikt mezi Zemanem a Sobotkou měl drsnou dohru. A kníže, Bělobrádek, Škromach a Okamura...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nejprve prohlásil, že prezident Zeman i nadále zastává názor, že Česko by mělo přijímat imigranty z kulturně blízkých oblastí. „Pan prezident vyjadřuje lítost, že se doposud nepodařilo nalézt 30 milionů korun pro Klokánky, které pečují o české děti, třebaže částka na pomoc imigrantům bude zřejmě řádově vyšší,” dodal na úterní tiskové konferenci Ovčáček.

„Myslím, že státník Zemanova formátu nemá důvod podbízet se těm nejhorším pudům a nahrávat šíření nevraživosti vůči uprchlíkům,“ reagoval na prezidenta Zemana ministerský předseda Bohuslav Sobotka.

Kam šly peníze?

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o prohlášení prezidenta a premiérově reakci myslí. Názory politiků se velmi liší. Někteří se domnívají, že je skandální, že na uprchlíky mají jít miliardové částky a přitom je u nás řada nemocných a zdravotně postižených, kterým schází péče. Pokud jde o klokánky, tak se často vyskytuje názor, že ohledně péče pro děti fungovaly dobře, ale je tam problém s financováním.

„Myslím si, že to od prezidenta republiky skutečně nebylo nutné,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Ministerský předseda již to, co bylo nutné, řekl,“ uvedl redakci předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Plně souhlasím s vyjádřením předsedy vlády. Je velmi nešťastné a laciné spojovat záležitost klokánků a problematiku zajištění peněz pro migranty, kteří vesměs budou přes naše území přecházet a malá část tu zůstane. Ale již před rokem jsem byl překvapen, že pan prezident paní Vodičkové vůbec udělil státní vyznamenání, protože v této době již bylo známo, že paní Vodičková řadě konkrétních klokánků, kde se velmi dobře staraly o děti, já to měl i ve svém senátním obvodě, zadržovala několik měsíců platby na děti a na zaměstnance, které dostávala od státu přes jednotlivé kraje. Kraje to posílaly v platných termínech a ona to několik měsíců zadržovala, kolikrát ty tety v těch klokánkách neměly na jídlo pro děti. Kdyby neměly sponzory, tak by děti byly bez toho,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.

„Podle mě paní Vodičková neměla nikdy dostat vysoké státní vyznamenání, ale spíš to určitou dobu bylo na přezkoumání orgány činnými v trestním řízení, že takovou dobu zadržovala peníze určené konkrétním klokánkům a ona je zadržela v centrále v Brně. Situaci v klokáncích zavinilo centrální vedení. Je mi tedy líto, že pan prezident má asi jednostranné informace. Jinak pracovníci klokánků odváděli velmi dobrou práci a byli prospěšní. Zakopaný pes byl ve vedení u paní Vodičkové. To čerpám z informací od tet v těch klokáncích. Ony se jí bály. To, že několik měsíců neposílala paní Vodičková peníze na děti a zaměstnance, je fakt. Klidně mě může zažalovat. Já to prokážu,“ dodal Štěch.

„Když prezident tak chválí Babišovi rozpočet, tak se měl za klokánek u něj přimluvit. Jsou to v bilionovém rozpočtu drobné. A hlavně si něco o situaci ve Fondu dětí zjistit. Takhle to nedává žádný smysl,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Přistěhovalci zaplavují Evropu a my to máme platit, když nemáme na své potřebné?

„Souhlasím s prezidentem Zemanem. Boj proti přijímání nelegálů není šíření nenávisti, ale je to ochrana našich občanů. Denně jsou těchto nelegálních imigrantů zachyceny desítky. Kolik dalších se jich potuluje po České republice nikdo neví. Pan premiér mluví o nesnášenlivosti? Tito lidé zaplavují Evropu a my to máme platit? A když požadujeme po vládě informace, jaká je skutečná situace s ochranou naší země, udělají z toho vládní poslanci frašku. Ano, klokánky čekají na peníze, a lidé, kteří pro děti dělají maximum, udělali všechny po nich požadované změny tak, aby vyhověli požadavkům, které od vlády dostali. Klokánky se starají o děti, které neměly v životě tolik štěstí, a snaží se jim život usnadnit. Aby nemusely do dětských domovů. A místo toho, aby vláda dala peníze třeba právě na klokánky, tedy na naše děti, bude přijímat nelegální imigranty a cpát do nich miliardy. Do integrace, která se stejně v drtivé většině nepodaří,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Lidé s tělesným postižením prosí o každou korunu, důchodcům se přidá za zvuků fanfár jen 200 korun měsíčně, záchranáři dělají ve dne i v noci, aby uživili rodinu, sestřičky v nemocnicích a pečovatelských domech se v platech pohybují na hranici životaschopnosti a tak dále a my budeme platit miliardy na lidi, kteří se rozhodnou, že je tady ráj? Na úkor našich lidí? To kategoricky odmítám! Kolik našich dětí čeká na operaci, protože na ni rodiče nemají peníze? Je jich hodně! Proč se na naše děti sbírají víčka od lahví. Protože vláda chce dávat vesele peníze na lidi, kteří se prostě rozhodnou, že v Evropě je dobře. Rozděluje miliardy na dotacích do biopaliv a dalších lukrativních oblastí, místo toho, aby tyto peníze dostali lidé, kteří je opravdu potřebují. Místo toho, aby se podpořila prorodinná politika. Pak bychom možná neposlouchali řeči, že bez imigrantů vymřeme. Je to nesmysl. Stačí začít dělat věci tak, jak se dělat mají. To není populismus. To je realita,“ dodal Černoch.

„Souhlasím s panem premiérem,“ reagoval stručně místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

„Spor považuji za zbytečný. Je potřeba pomoci jak dětem z klokánků, tak i řešit pomoc migrantům,“ míní místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

„Prezident Zeman má pravdu. U premiéra Sobotky vidím ustrašenost z EU. Poláci uprchlíky vezmou v úplně jinému poměru ke svému počtu obyvatel než my. A EU s nimi nehne,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

Plastová víčka jako příspěvek pro běžence. Pokleslý xenofob

„Tyto dvě kauzy jsou zdánlivě nesourodé, ovšem vazbu na státní rozpočet mají obě. V tom, že by mělo být primárním umět se postarat nejprve o své vlastní potřebné, nespatřuji žádné podbízení se nejhorším pudům, jak prezidentův výrok zbytečně a nesmyslně extenduje premiér Sobotka. Možná by mu mohlo stát za úvahu, zda by se plastová víčka neměla sbírat spíše jako příspěvek pro běžence než například pro české děti. A také by si měl již uvědomit, které zájmy jako předseda české vlády hájí. Zda to jsou skutečně přání a potřeby občanů České republiky, nebo jen transformovaný diktát velkých zemí Bruselu,“ podotknul poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Souhlasím zcela bezvýhradně s hodnocením premiéra Sobotky a jen doufám, že se jednalo o stanovisko pana Ovčáčka, za které dostane na hodinu výpověď. Představa, že se jednalo o autentický postoj a prezident republiky s tradicí T. G. Masaryka či Václava Havla klesl takto hluboko pod nejnižší suterén vkusu, mi připadá málo uvěřitelná. V době, kdy byl Miloš Zeman premiérem, dokázal najít kapacity pro násobně vyšší počty uprchlíků z muslimských zemí. Možná by dnes potřeboval do svého týmu nějakého kulturního antropologa, který by mu pomohl pochopit souvislosti. Nebo aspoň nehrát sobecky jen na svou popularitu na úkor čehokoli dalšího a jakéhokoli poklesu obecných mravů a zneužívání xenofobie,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Jiří Zlatuška.

„Co se klokánků týká, byl by možná býval namístě větší příspěvek pánů Mynáře a Nejedlého z doby, kdy teatrálně zbytek z prezidentské kampaně na klokánky dávali. Oba tito pánové působí v kanceláři Hradu, ale údaje o nich i o jejich majetkových poměrech vzbuzují vcelku oprávněné pochybnosti či podezření. Možná jsou chybějící peníze někde tam, ostatně pod svícnem bývá tma – a toto by mohli nahlédnout i ti, kdo snad prezidenta Zemana za světlo považují,“ dodal Zlatuška.

MPSV chystá nebezpečné věci po vzoru Norska

„Pokud se týká pana premiéra, tak pokládám jeho výrok za nemístný a značí to, že se přidal k těm, kteří využijí k útoku na Miloše Zemana každou příležitost. Jeho rozčilení lze také přičítat tomu, že zřejmě si je vědom, že v případě klokánků má vláda máslo na hlavě. Já jsem shodou okolností zrovna včera navštívil ve svém senátním obvodu Dětský domov v Nové Vsi u Chotěboře a vím, jak to mají děti, které skončí v těchto zařízeních, těžké, jak zlý mají osud. Z tohoto pohledu pokládám za takřka nelidské stěhování dětí z klokánků jinam, roztrhávání kamarádských a vychovatelských vazeb, které nahrazují rodinu, a mlčení vlády v čele se Sobotkou k tomu. V tom prezidentovi naprosto rozumím a být premiérem, tak mlčím. Čili klokánky se měla vláda zabývat a hledat pomoc. Současně je ale potřeba říct, že je třeba hospodaření některých klokánků důkladně prověřit a v případě zjištění finančních nesrovnalostí je třeba postavit zodpovědné lidi k zodpovědnosti,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Hospodaření klokánků je jistě potřebné podrobit důkladné kontrole, o tom není pochyby. Na druhou stranu klokánky doplatily na chyby v zákonech, které je třeba urychleně napravit. A bedlivě sledovat další záměry ministerstva práce a sociálních věcí v oblasti péče o ohrožené děti. Jde o snahy zavést do České republiky model profesionální pěstounské péče podle vzoru Velké Británie a Norska. V těchto zemích přinesl neblahé a nešťastné výsledky. Můžeme se včas poučit, věnuje se tomu poslanecká pracovní skupina. Pokud jde o imigranty, cestou je přijímání nešťastných křesťanských a jezídských rodin tolik krutě pronásledovaných Islámským státem a nově nastolenými nestabilními režimy v zemích jejich původu. Základním a charakteristickým znakem současných snah MPSV je absolutní neochota naslouchat odborníkům. Odborníkům, kteří varují před následky privatizace péče o ohrožené děti. Rádoby-odborníci samozřejmě nechtějí přijmout ohrožení svých podnikatelských záměrů. A pomocí peněz z různých fondů uskutečňují mediální aktivity, prostřednictvím kterých lžou veřejnosti. Cíleně lžou,“ vysvětluje místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

Zavrženíhodný mutant

„Jsem dlouholetým oficiálním patronem klokánků. Ochrana našich dětí je skutečně pudová záležitost – jde o ten nejzásadnější pud sebezáchovy rodu. Pokud někdo tento pud postrádá, pak se takový mutant vymkl přírodě a je nebezpečný svému druhu, a pokud to je politik, tak celému národu a státu. Přeji panu premiérovi co nejrychlejší terapii a uzdravení,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předák a poslanec SPD Tomio Okamura.

„Souhlasím s premiérem, protože pan prezident nehovoří jako státník, ale jako populista. Souhlasím s názorem, že je potřeba nalézt řešení financování klokánků, ale nelze pomíjet i potřebu řešit uprchlickou krizi v EU. Možná, že by k tomu mohly sloužit peníze na vojenskou misi na Golanech, kterou pan prezident Zeman tak vehementně podporuje. Ta přece také slouží k bezpečnostní ochraně proti Islámskému státu a nelegální migraci,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Prezident Zeman situaci popisuje, jako by v našem státě bylo k návštěvě lékaře nutné vzít s sebou pytlík s víčky od PET lahví. Tak to samozřejmě není. Na druhou stranu i takové akce u nás jsou. Ovšem peníze, které tento stát chce vynaložit na takzvanou integraci imigrantů, jsou naprosto šílené. Nikdo by patrně neměl problém s touto částkou uvolněnou pro pomoc lidem v postižených oblastech, kde by samozřejmě jejich uplatnění mělo daleko větší váhu. Ale snaha o integraci je naprosto absurdní, protože se nejedná o postižené lidi na prvním místě, ale o nakrmení a legitimizaci zbytečných neziskovek. Pan premiér a jeho postoj je vůči českým občanům naprosto zavrženíhodný,“ domnívá se místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam.

„Já bych také klokánky a uprchlíky nespojoval. Nicméně výroky pana prezidenta v kontextu jeho osobnosti beru jako provokaci směřující k záchraně klokánků, nikoli jako vymezení proti uprchlíkům. Proto bych se být panem premiérem spíše zaměřil na část výroku o klokáncích, a ne na nic neřešící kritiku hlavy státu,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

V tomto případě pan prezident takzvaně strefil kozla

„V tomto případě pan prezident takzvaně strefil kozla. Nejde vůbec o české děti, pro ty jsou k dispozici náhradní kapacity v krajích. Jde o nesystémovou vládní (přesněji ministerstva financí) podporu velmi zadlužené organizace, která nerespektuje zákony a vybudovala si za státní peníze a za podpory médií dlouhodobě výsadní postavení na úkor jiných poskytovatelů sociálních služeb. Toto s utečenci nikterak nesouvisí. Je zřejmé, že neúplné informace zmátly i hlavu státu,“ vysvětlil poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Prezident vyjádřil svůj názor, který má mimochodem většina národa. Okamžitě se to však hodilo k jeho mediálnímu napadání, jak už je zde ostatně zažitým zvykem. Považuji tento jev již za jistou posedlost a nechutnost,“ míní poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Myslím si, že jsme natolik bohatá země, která se samozřejmě musí v první řadě postarat o děti, které potřebují náhradní rodinnou péči. Klokánky, jako zařízení pro okamžitou pomoc, mají nárok na finanční příspěvek ze zákona. Nechápu, v čem je problém. Nejspíš v lidech. Pomoc uprchlíkům řeší vláda postupně, vůbec se to nedá srovnávat. Řešení migrační vlny je prioritním bezpečnostním zájmem České republiky. Určitě se nechystáme k přijetí desítek tisíc ekonomických migrantů, ale chceme pomoci například pronásledovaným rodinám s dětmi,“ podělila se o svůj pohled europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Kupodivu i v tomto případě s panem prezidentem víceméně souhlasím,“ reagoval poslanec KSČM Vojtěch Adam.

Miliarda a půl na imigranty

„Co si o tom myslím? Že tady asi zase máme pravdy, které se nesmí říkat. Respektive se nehodí říkat, pokud chci patřit mezi ty, co si o sobě rádi sami myslí, že jsou ti ´lepší´. Přestože je to pravda zcela evidentní a těžko zpochybnitelná. Jen pro někoho nepříjemná, když potřebuje obhájit to, k čemu se už zavázal. Jak nad některými výroky pana prezidenta kroutím hlavou, tak tento je z kategorie těch, které klidně podepíšu. Na rozdíl od pana premiéra si asi uvědomuje, kdo ho volil a čí zájmy má tedy prioritně hájit. Od začátku tvrdím, že až miliarda a půl na imigranty, což je původní vládní odhad, by se jistě dala využít lépe. Nebo tady snad máme málo českých občanů, kteří potřebují pomoc? Kterým jde často o život víc než ekonomickým ilegálním imigrantům? Nebo snad nemáme vlastní ohrožené děti? Že s hospodařením klokánků nebylo vše v pořádku, je bohužel fakt. Děti, kterým pomáhají, za to ale opravdu nemohou,“ upozorňuje poslanec Úsvitu Martin Lank.

Podle poslankyně KSČM Zuzky Bebarové Rujbrové má pravdu premiér Sobotka. „Stejně by mohl Zeman srovnávat peníze na zdravotnictví a výstavbu dálnic. Ostatně i imigranti mají děti,“ vysvětluje poslankyně.

„Ale ono je to opravdu smutné. Na jedné straně absence regulace nehorázných odměn úředníkům a manažerům státních firem. Na druhé straně málo peněz pro děti bez rodičů,“ soudí poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Pan prezident, stejně jako ostatní veřejní zástupci, má právo na vlastní názor a jeho prezentaci. Obecně však v těchto těžkých chvílích preferuji smířlivější vyjádření, která společenskou diskusi nebudou zbytečně radikalizovat. Doufám, že nejvyšší představitelé státu využijí chvíle letního klidu k racionálnímu zamyšlení nad tímto tématem a jejich následná vyjádření tomu budou odpovídat,“ vyzývá europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Je mi líto, ale právě pro nesporný intelekt pana prezidenta nelze přehlédnout, že část jeho až silně populistických prohlášení je pouze určena jeho fanouškům a potencionálním voličům. Těžko to však kritizovat. To prostě k přímé volbě patří a já ji nechtěl,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Celkové závazky za 127,18 milionu korun

„Pan prezident dobře ví, že problém klokánků, které v minulých letech katastrofálně zadlužilo jejich bývalé vedení, nijak nesouvisí se solidárním českým podílem na zvládání nejhorší uprchlické krize od konce druhé světové války. Vláda bude jednat při řešení všech současných vážných problémů realisticky, ne populisticky,“ uvedl k věci ještě premiér Sobotka.

Sobotka pak ještě pro Českou televizi dodal, že prezident spojuje dvě zcela nesouvisející věci. Minulost klokánků totiž nijak nesouvisí se snahou vlády solidárně přispět k řešení největší uprchlické krize od druhé světové války. „Jasně chci zdůraznit, že problémy, které dnes řešíme, budeme řešit prakticky, realisticky, ale nebudeme je řešit populisticky,“ podotkl.

Zadlužený Fond ohrožených dětí (FOD), který provozuje klokánky pro potřebné děti, má dle ČTK celkové závazky za 127,18 milionu korun. Kvůli dluhům fondu hrozí klokánkům rušení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…