Poslanci ODS se chytli kvůli daním. Nečas varoval před pádem vlády

10.07.2012 15:00

Poslanci ODS si po svátcích „užili“ schůzování. Zasedání poslaneckého klubu totiž trvalo bezmála tři hodiny. Od jedenácti hodin skoro do dvou. Střet zde vznikl hlavně kolem daňového balíčku ministra financí Miroslava Kalouska.

Poslanci ODS se chytli kvůli daním. Nečas varoval před pádem vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Skoro dvě hodiny se debata zasekla kolem daňového balíčku Miroslava Kalouska a zvyšování daní. Poslanec Boris Šťastný, který vystoupil hned několikrát, a pražští poslanci měli výhrady proti zvyšování daní a milionářské dani. Šťastný říkal, že by ODS měla více hájit svůj program.

Milionářská daň a státní rozpočet

Přidal se i Petr Tluchoř či Marek Šnajdr, kteří navrhovali, aby se o daňovém balíčku jednalo znovu, neboť ho schválila jiná koalice, než vládne nyní – ještě s Věcmi veřejnými.

Proti zvyšování dani argumentovali podle informací ParlamentníchListů.cz dále například poslanci David Šeich, Ivan Fuksa, Ivana Weberová či Jana Černochová.

Proti novému jednání o daních se ale ostře postavil premiér a předseda ODS Petr Nečas. „Petr Nečas zdůraznil, že otevření jednání o balíčku by znamenalo pád vlády, protože by se nestačil schválit státní rozpočet na příští rok a navíc už to jde do třetího čtení, těžko by se to vracelo zpět. Debata byla tedy dlouhá a poměrně dramatická,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z jednání klubu.

Pozici premiéra hájili místopředseda strany Pavel Drobil, ministr průmyslu Martin Kuba, předseda klubu Zbyněk Stanjura či ministr obrany Alexandr Vondra.

Pro vydání Parkanové menšina. O Pospíšilovi nic

Probírala se i otázka vydání místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Vlasty Parkanové z TOP 09. Předseda klubu Zbyněk Stanjura zopakoval, že bude volné hlasování. „Nehlasovalo se ani zkušebně, ale vypadá to, že pro vydání Parkanové bude hlasovat menšina klubu. Většina se zdrží nebo bude proti, někteří opustí sál,“ řekl zdroj.

O odvolání Jiřího Pospíšila z postu ministra spravedlnosti se vůbec nejednalo. „O Pospíšilovi jsme vůbec nemluvili. Ten tam nevydržel ani do konce. Skoro ty dvě hodiny jsme strávili nad těmi daněmi,“ dodal zdroj. Jak informovaly ParlamentníListy.cz, otázkou Pospíšila se podrobně zabývala již pondělní Výkonná rada ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…