Poslanci a exposlanci podávali majetková přiznání. Nejzadluženější je Babák a Schwarzenberg

31.01.2014 10:25

Státní dluhopisy, jiné cenné papíry a nemovitosti si loni pořizovali někteří tehdejší členové dolní komory. Spláceli taky různé půjčky, zejména na bydlení, vyplývá z jejich majetkových přiznání zahrnujících období od ledna do srpnového rozpuštění sněmovny. K nejzadluženějším poslancům patřili opět šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg a Michal Babák, který ve sněmovně zastupoval Věci veřejné.

Poslanci a exposlanci podávali majetková přiznání. Nejzadluženější je Babák a Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg pronesl svůj tříkrálový projev v Obecním domě

Schwarzenberg splácel podle dokumentu hypotéku přes 12 milionů korun, asi osm milionů vydělal z pronájmů. Za 32 tisíc korun koupil cestu v Kostelci nad Vltavou. Babák měl hypotéku více než 11 milionů korun, z podnikání včetně pronájmu nemovitostí si přivydělal asi milion.

Jednu z největších investic uskutečnil Pavel Drobil (ODS), který působí v několika firmách. Koupil podle přiznání dluhopis J&T Banky za více než 18 milionů korun.

Poměrně vysoké hypotéky spláceli i další poslanci nebo exposlanci, třeba Pavel Staněk (ODS) a Jana Kaslová (TOP 09) je měli ve shodné výši 6,7 milionu korun. Kaslová prodala podle přiznání nemovitosti a automobil a pořídila za dva miliony státní dluhopisy. Staněk získal poloviční podíl v advokátní kanceláři.

Akcie a dluhopisy jsou mezi poslanci a exposlanci populární

Majiteli státních dluhopisů se stali například i Ivan Ohlídal (ČSSD), který do nich vložil sto tisíc korun, a Jaroslav Martinů (ODS) 700 tisíc korun. Obligace za půl milionu koupil bývalý předseda Věcí veřejných Radek John, jenž taky uvedl, že si na autorských honorářích přivydělal 1,4 milionu korun. Majitelem cenných papírů dvou bank celkem za 440 tisíc korun se stal Jeroným Tejc (ČSSD), jeho stranický kolega Václav Zemek koupil podílový list za padesát tisíc korun. Václav Mencl (ODS) zase prodal podílové fondy za 335 tisíc korun.

Na akcie se podle majetkového přiznání zaměřuje bývalá vicepremiérka za LIDEM Karolína Peake. Za 360 tisí korun pořídila cenné papíry ABB a za 684 tisíc korun RWE. Jiné akcie už jí vydělávaly dividendy, třeba z DAB Bank to bylo 231 tisíc korun, z ČEZ 200 tisíc korun a z RWE 100 tisíc korun.

Za prodej bytu utržil 1,3 milionu Bořivoj Šarapatka (TOP 09), za 2,8 milionu koupil nebytový prostor. Majiteli bytů se nově stali třeba taky Jan Bauer (ODS) a Petr Hulinský (ČSSD). Do automobilů investovali Vítězslav Jandák a Vlasta Bohdalová (oba ČSSD). A zatímco Jan Smutný (TOP 09) pořídil fotovoltaickou elektrárnu na rodinný dům za 550 tisíc, jeho stranický kolega Jiří Oliva z prodeje elektřiny 188 tisíc korun získal.

Řada členů dolní komory si k poslaneckému platu přivydělávala, a to ve veřejné i soukromé sféře. Například Pavel Antonín (ČSSD) získal na mzdě z havlíčkobrodské nemocnice asi 600 tisíc korun, Vít Němeček (ODS) z jablonecké nemocnice 830 tisíc korun a Radim Jirout (ODS) si jako generální ředitel firmy přišel na 670 tisíc korun. Jan Kubata (ODS) získal 120 tisíc korun za rady Ministerstvu spravedlnosti. Někdejší poslankyně ODS Ivana Řápková vydělala 1,26 milionu v živnosti účetnictví a Stanislav Polčák (STAN) získal dva miliony jako advokát.

Exposlanec David Rath (dříve ČSSD), jenž je souzen pro podezření z úplatkářství, jen uvedl, že je spolumajitelem rodinné firmy 4R. Roman Pekárek (dříve ODS), jenž je kvůli korupci ve vězení, do přiznání napsal, že je společníkem a jednatelem firem Decibel reproduction a Decibel production, v níž si jako obchodní ředitel vydělal 14 a půl tisíce korun.

Majetková přiznání za období od loňského ledna do srpnového rozpuštění sněmovny měli poslanci podat do měsíce po skončení mandátu. Někteří je dodali později a jednotlivci ještě vůbec. Většina přiznání je dostupná až nyní, poté, co dokumenty zkontrolovali členové mandátového a imunitního výboru. Možným prohřeškům opozdilců by se měli věnovat na příští schůzi, jejíž termín zatím nebyl stanoven.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…