Poslanci hovoří o Dienstbierových šílenostech a Okamura je prý ignorant a hlupák. A toto dodal kníže

30.06.2014 17:34

Předseda Úsvitu Tomio Okamura v neděli na TV Prima řekl, že by bylo nejlepší zrušit funkci ministra pro lidská práva. Okamura zkritizoval snahu ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera o pozitivní diskriminaci Romů, kvóty pro ženy na kandidátkách či volební právo pro cizince. Někteří politici s Okamurou souhlasí.

Poslanci hovoří o Dienstbierových šílenostech a Okamura je prý ignorant a hlupák. A toto dodal kníže
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Tomio Okamura a Jiří Dienstbier v pořadu Otázky Václava Moravce

„Ministra pro lidská práva přece vůbec nepotřebujeme. Tento ministr je dalším v řadě po panu Michaelu Kocábovi, po paní Džamile Stehlíkové. Vždyť to vidíme, řeší práva cizinců a ti s námi nemají vůbec nic společného,“ prohlásil Okamura.

Dienstbiera kritizoval Okamura za snahu o pozitivní diskriminaci Romů, za snahu zavést kvóty pro ženy na kandidátkách politických stran a za úmysl prosadit volební právo pro cizince.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si Okamurově návrhu na zrušení funkce ministra pro lidská práva myslí a zda se zrušením souhlasí. Okamuru podpořili dokonce i někteří sociální demokraté.

Populismus s prvky národnostní nesnášenlivosti a xenofobie

Předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš, ani předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek na dotaz redakce nereagovali.

„Ještě lepší by bylo zrušit funkci předsedy Úsvitu včetně celé té strany,“ reagoval předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Důraz na lidská práva v České republice potřebujeme. Ať si nejprve Úsvit zamete před vlastním prahem. Jejich xenofobních úletů byla celá řada. Jiná věc je to, jak tento úkol vláda zajišťuje, ale určitě ne tak, jak si představuje pan Okamura,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

 „Pan Okamura již neví, jak by se zviditelnil, a proto volí čím dál více populismu. Ovšem prozatím ukázal pouze to, že není schopen komplexně a bez emocí řešit problémy občanů. Návrhy Úsvitu prokazují neodbornost a jsou v rozporu s ústavním pořádkem. Prostě populismus s prvky národnostní nesnášenlivosti a xenofobie nic pozitivního nepřinese. K pozitivní diskriminaci jsem se již vyjádřil. Osobně jsem pro reálná řešení tak, aby byla vůči občanům spravedlivá,“ sdělil místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Dienstbier vymýšlí jen provokující zbytečnosti

„Jsou okamžiky, kdy se dá s panem Okamurou souhlasit, ale jen zopakoval známou pravdu, že toto ministerstvo je zbytečné. Pan ministr hledá důvody, proč by měl existovat jeho úřad, a zatím vymýšlí jen provokující zbytečnosti, a to je nazývám hodně slušně,“ řekl redakci místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Není potřeba tuto funkci rušit, jen je potřeba najít někoho, kdo ji bude skutečně vykonávat,“ myslí si místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

Poslanec ANO Matěj Fichtner připomněl, že pozice ministra pro lidská práva je součástí koaliční dohody, takže by se koaliční dohoda musela změnit. „Vzhledem k tomu, že součástí koaliční dohody nejsou návrhy předkládané ministrem pro lidská práva, bude záležet na postoji jednotlivých koaličních stran. Takže počkejme, jestli pozitivní diskriminace a další návrhy ministra pro lidská práva budou opravdu přáním ČSSD jako koaliční strany, a poté pro ně může ČSSD hledat podporu na koaličním půdorysu. ANO však už dříve deklarovalo, že například otázka kvót není v současné době na pořadu dne,“ dodal poslanec.

Dienstbier – vzorový příklad pro Chocholouška

S Tomio Okamurou souhlasí i senátor Jaroslav Doubrava: „Takového ministra, jako máme nyní, určitě nepotřebujeme. Jeho nápad s pozitivní diskriminací je něco neuvěřitelného. Jak jsem již jednou napsal, byl by to určitě přímo vzorový příklad pro Chocholouška. Chce-li někdo obhajovat post ministra pro lidská práva, ať současně navrhne zrušení Úřadu veřejného ochránce lidských práv, či, jak se mu říká, ombudsmana. Obě instituce nemají vedle sebe význam.“



„Volební právo pro cizince ostatně patří do stejného koše jako pozitivní diskriminace Romů. Nechápu, proč by cizinci, byť žijící z nějakého důvodu v naší zemi, měli mít právo volit! Tento nápad bych spíše přičítal jistému knížeti a jeho nohsledu, kterým by chtěl zvrátit závěry druhé světové války. Kvóty žen na kandidátkách? To sice zní hezky, ale zavání to populismem. Co kdyby strana neměla dost kvalitních žen, které by byly ochotny kandidovat?
Doplnily by kvóty jakýmikoliv ženami, jen aby kvóty byly dodrženy? Sám jsem jedno volební období řídil zastupitelstvo s většinou žen. Pracovalo dobře. Ať rozhodují schopnosti, nikoli pohlaví! Jak znám ženy, určitě se na kandidátky prosadí i bez zákonem stanovené kvóty,“ dodal Doubrava.

„Abych byl zcela upřímný, s případným zrušením funkce ministra pro lidská práva souhlasím. Pomohlo by to České republice, vládě, státnímu rozpočtu i ČSSD,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Úplné šílenosti

„S Tomiem Okamurou se určitě shodujeme v názoru, že dosavadní návrhy ministra Dienstbiera nejsou  vůbec smysluplnými návrhy. Spíše naopak. V tomto případě se už totiž nejedná ani tak o názorové paskvily, jako spíše o úplné šílenosti. Jiří Dienstbier se tak  jasně stává populistickou jedničkou. Ke třem názorovým úletům pana Dienstbiera, které v dotazu uvádíte, bych přiřadil ještě čtvrtý, který na první pohled možná nepůsobí až tak zásadním dojmem, ale ve skutečnosti je úplně nejpodstatnějším: a to jeho názor  na referendum a jeho parametry. V souvislosti s těmito výroky bych tedy pana ministra neváhal nazvat spíše ministrem pro omezování občanských práv než ministrem pro lidská práva. Tento politik totiž veškeré své aktivity směřuje spíše obráceným směrem, než jakým by se z podstaty jemu svěřené portfeje měly ubírat. Ostatně, pro pozici nejspíš uměle vytvořenou pouze pro naplnění koaličních počtů – a možná i ega Jiřího Dienstbiera – jsou tyto kotrmelce příznačné. Nedivme se pak, že evokuje myšlenky i na zrušení této ministerské funkce,“ řekl poslanec Úsvitu Karel Fiedler.   

Poslanec ODS Adolf Beznoska řekl, že se příliš často nestává, aby souhlasil s Okamurou, ale v tomto případě nemůže jinak. „Pozitivní diskriminace Romů je nesmysl, který k ničemu nevede. Buď chce někdo žít jako slušný člověk, nebo ne. Pokud nechce, nemůžeme mu pomáhat žádným zvýhodňováním. Podobné je to s kvótami pro ženy. Buď chtějí kandidovat a budou zvoleny, nebo ne. Kvóty jsou podle mě k ničemu,“ vysvětluje poslanec.

„Na sto procent bych funkci ministra pro lidská práva zrušil. Není to jen názor Okamury nebo Drymla, které Dienstbier považuje za rasisty, ale především stejný názor a postoje zastává velká většina mých voličů. Magistr práv pan Dienstbier jen zcela zbytečně mrhá penězi našich občanů. Potřebuje se zviditelnit, a tak neustále vymýšlí blbosti s velkými dopady na státní rozpočet. To se mu to hoduje, když to občané platí,“ řekl redakci senátor Vladimír Dryml.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

„Bude to znít divně, ale s Okamurou bych souhlasil. Měli bychom a musíme řešit něco jiného,“ míní poslanec ANO Bronislav Schwarz.

Dienstbier by měl začít pomáhat lidem. Okamuru nemůže brát soudný člověk vážně

Poslankyně Úsvitu Jana Hnyková uvedla, že ve všem souhlasí s Okamurou. „V této zemi je tolik jiných problémů, které se bytostně dotýkají českých občanů, na které by se měl ministr pro lidská práva zaměřit. Chybí tu sociální bydlení, je tu nadměrné čerpání finančních prostředků v hmotné nouzi. Dochází k porušování práv zaměstnanců a seniorů a mohla bych jmenovat dál. Pan ministr by měl přestat vypouštět do společnosti takové zprávy, ale měl by začít pracovat. Jinak je ve vládě zbytečný,“ vysvětlila.  

Ostře se proti Okamurovi ohradil poslanec ČSSD Richard Dolejš: „Pana Okamuru nemůže brát soudný člověk vážně. Už neví, jak se zviditelnit. Vzhledem k jeho extremistickým a populistickým názorům se nedivím, že má odtažitý přístup k lidským právům. Je to takový Baron Prášil naší politické scény, který na sebe chce za každou cenu upozornit. Za podrobnější komentář jeho osoba snad ani nestojí. To však neznamená, že souhlasím se všemi návrhy a názory Jiřího Dienstbiera. Rozhodně však nevidím důvod ke zrušení důležité vládní agendy, jako je oblast lidských práv. To může navrhovat pouze ignorant nebo hlupák. V tomto případě nasadil pan Okamura laťku dost vysoko.“

Se zrušením funkce ministra pro lidská práva by souhlasil i místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát: „Ano, a to prosím nejsem členem Hnutí ANO. Pan Jiří by měl řešit naléhavé problémy, ne otevírat další.“

Pro zrušení Dienstbierova úřadu je i poslankyně ODS Jana Černochová: „Tato vláda má nebývalý počet ministrů i vicepremiérů a na produktivitě jejich práce to bohužel není znát. Nevím, proč se lidsko-právní problematikou nezabývá ministryně práce a sociálních věcí Marksová a dovolujeme si jako malá země luxus samostatného ministerstva pro tuto oblast. Je to drahé, neefektivní a nesystémové.“

Podle poslankyně KSČM Soni Markové je dobře, že tato funkce byla ve vládě obnovena. „Rovnat startovní pozice pro hendikepované a bojovat proti diskriminaci všeho druhu je nanejvýš potřebné. Na druhou stranu je nutné trvat na dodržování zákonů České republiky všemi, kteří u nás žijí,“ vysvětluje Marková.

Podle poslankyně TOP 09 Markéty Adamové má funkce ministra pro lidská práva své opodstatnění: „Ač s většinou názorů a návrhů pana ministra nesouhlasím, neznamená to, že institut jeho ministerstva by nebyl potřebný. Pak Okamura umí pouze kritizovat, ale sám s návrhy řešení nepřichází.“

Jeden je za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet

„Žádný z ministrů pro lidská práva v minulosti nezískal respekt a v podstatě také nic nedokázal,“ říká senátor ODS Jiří Oberfalzer.

„Pragmatický pohled mi říká, že oblastí lidských práv se mají průběžně zabývat všichni ministři. A není to nic osobního,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Se zrušením souhlasí senátor Zdeněk Schwarz. „Stejné názory jako Okamura jsem uvedl k uvedeným tématům, kdy je navrhl ministr,“ dodal.

„Dienstbier, nebo Okamura? Jeden je za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. Podobní extrémisté, jako jsou tito dva, české politice pouze škodí,“ řekl senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Zřízení ministerstva chápu jako institucionální povýšení ochrany lidských práv, kterou na rozdíl od pana Okamury vidím jako nedostatečnou,“ říká poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Poslanec Úsvitu Petr Adam napsal, že názory na Dienstbiera a jeho aktivity má s Okamurou téměř shodné. „Pan Dienstbier by sám měl zvážit, zdali má podporu českých občanů a jestli jeho konání má vůbec nějaký smysl. Dle mého názoru nemá,“ doplnil.

"Se zrušením souhlasím. Ale co pak uděláme s Dienstbierem?" smál se senátor ODS Jaroslav Zeman.

Petice za zrušení Ministerstva pro lidská práva

Konzervativní Akce D.O.S.T. před časem na internetu iniciovala Petici za zrušení ministerstva pro lidská práva. „My, níže podepsaní občané České republiky, vyzýváme premiéra a vládu ČR ke zrušení Ministerstva pro lidská práva a rovné příležitosti. Jsme přesvědčeni, že: Občané existenci zmíněného ministerstva nepotřebují a prostředky vynakládané na jeho provoz lze využít účelněji! Svobody a práva občanů jsou garantovány Ústavou a o jejich dodržování mají dbát standardní státní orgány a instituce,“ píše se v prohlášení petice.

„Název i celé pojetí Ministerstva pro lidská práva a rovné příležitosti jsou odvozeny z jednostranných ideologií radikálního feminismu, genderismu a multikulturalismu, čímž se dostává do rozporu s charakterem ostatních státních úřadů a institucí v České republice! Vzhledem k této své ideologické zatíženosti může být také snadno využito jako nástroj k persekuci jinak smýšlejících občanů! V obavě o důstojnost, práva a svobody všech občanů České republiky proto co nejnaléhavěji požadujeme zrušení tohoto zbytečného a potenciálně nebezpečného ministerstva!“ je uvedeno v petici, kterou zatím podpořilo 1708 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…