Poslanci nehlasovali o prodloužení kontrolních lhůt kolem restitucí

05.12.2014 14:00

Sněmovna opět přerušila jednání o možném prodloužení lhůty pro kontrolu rozhodnutí o vydávání majetku v rámci církevních restitucí. Aniž by totiž poslanci o tomto návrhu v pátek hlasovali, opoziční kluby TOP 09 a ODS si překvapivě vzaly přestávky na porady svých klubů a to do konce jednacího dne. Schůze sněmovny tak skončila v pátek předčasně, poslanci budou pokračovat ve „schůzování“ až v úterý.

Poslanci nehlasovali o prodloužení kontrolních lhůt kolem restitucí
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Když se poslancům zrovna chce, tak jim to jde. I takto by se dal parafrázovat průběh jejich pátečního jednacího dne. Poslanci si totiž dali v pátek krátce před polednem padla. Sice si stačili dopoledne rozhodnout o růstu svých platů od ledna příštího roku - navíc si k tomu přidali i některé ekonomické normy - ale sotva došlo na bod z dílny poslanců ČSSD na prodloužení lhůty pro kontrolu rozhodnutí o vydávání majetku v rámci církevních restitucí, už se jim pracovat asi nechtělo.

Opoziční kluby TOP 09 a ODS si totiž překvapivě vzaly přestávky na porady svých klubů. Jelikož by po uplynutí pauz poslanci stejně měli konec jednacího dne, jejich páteční "řádění" ve sněmovně tak skončilo předčasně.

„Kdy přijde předloha na pořad, není známo. Nachází se ve druhém čtení, při kterém je možné navrhovat změny,“ poznamenala k tomu ČTK.

Jenže vtipné bylo to, jak šéf klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek žádost o dvouhodinovou pauzu okomentoval. Odvolal se totiž přitom na čtvrteční interpelaci komunisty Zdeňka Ondráčka na ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), a to ohledně vymýtání ďábla.

Kalousek: Chceme vést diskusi se zkušeným exorcistou

„My bychom rádi vedli diskusi se zkušeným exorcistou dříve, než budeme pokračovat v projednávání tohoto bodu," poznamenal Kalousek za smíchu kolegů. Následně na to přispěchal za debatní pultík ještě předseda frakce ODS Zbyněk Stanjura. Řekl, že občanští demokraté sice přestávku neplánovali, ale že za 12 minut, které by zbývaly do konce jednacího dne, by se stejně nepodařilo debatu uzavřít.

"Myslím, že by bylo zbytečné, abychom se po dvou hodinách sem všichni vraceli, když chceme vyhovět kolegům z TOP 09. Takže prosím o těch 12 minut přestávky pro jednání našeho klubu," řekl Stanjura.

„Protože přestávky byly vzaty do konce dnešního jednacího dne, tak přerušuji jednání této schůze a jednání Poslanecké sněmovny do úterka 14 hodin, kdy bude pokračovat. Přeji vám hezký víkend, kolegové!“ zavelel poté směrem ke zbylým poslancům předsedající schůze Petr Gazdík.

Prodloužení lhůt pro kontrolu restitucí přitom v červenci podpořil ústavně-právní výbor. Jak ČTK uvedla, výbor navrhl vypustit delší dobu pro posouzení žádostí o majetek. Tato lhůta totiž již uplynula a zpětně ji prodloužit nelze. Sněmovna přerušila druhé čtení normy také v říjnu, ač zástupce předkladatelů Jeroným Tejc (ČSSD) tehdy poslance vyzýval, aby její projednání nebrzdili. Aby měla smysl, měla by být účinná před koncem roku.

Prý velmi krátké lhůty

Předkladatelé tvrdí, že restituční zákon schválený v minulém volebním období za pravicové vlády obsahuje záměrně krátké lhůty pro rozhodnutí o vydání majetku a jejich následnou kontrolu. V obou případech jsou půlroční, doba pro prověrky měla skončit s prosincem. V červnovém úvodním kole projednávání na plénu předloha přečkala návrhy ODS a KDU-ČSL na odročení a TOP 09 na zamítnutí.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. K částce se bude připočítávat inflace. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím. ČSSD a ANO při debatách s církvemi neuspěly s návrhy na snížení finančních náhrad a zrušení inflační doložky.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…