Poslanci odmítli návrhy Úsvitu k úpravě DPH na pozemky

19.03.2014 15:49

Sněmovna zamítla návrhy poslanců Úsvitu, aby pozemky pod novostavbami byly opět osvobozeny od platby daně z přidané hodnoty. K normě se ale nesla vášnivá debata, kterou svým hlučným projevem rozdmýchal šéf Úsvitu Tomio Okamura. „Dostáváme se do fáze rizika pracoviště s velkou úrovní zvuku,“ okomentoval projev Okamury nejprve předsedající schůze Petr Gazdík (TOP 09/STAN). Po něm Okamuru kritizovali i další.

Poslanci odmítli návrhy Úsvitu k úpravě DPH na pozemky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura se vzdává své kandidatury na místopředsedu sněmovny

Poslanci řekli rázné ne návrhu z dílny poslanců Úsvitu osvobodit pozemky pod novostavbami od DPH. Poslanci totiž již v úvodním kole normu zamítli, pro což hlasovalo 90 zákonodrců.

Daň na parcely pod novými domy a byty byla zavedena od ledna v daňových změnách souvisejícími s rekodifikací soukromého práva. Vláda již dříve s návrhem vyslovila nesouhlas. S jejím stanoviskem se pak ve sněmovně ve středu ztotožnil i zpravodaj Václav Votava (ČSSD). Právě on navrhl zamítnutí předlohy.

Od ledna se totiž platí až jedenadvacetiprocentní daň u pozemků pod novými stavbami. Cena pozemku tvoří u bytových domů až třicet procent ceny nového bytu, u rodinných domů tvoří často ještě vyšší podíl z kupní ceny. Podle Úsvitu však toto opatření zvýší cenu malých bytů až o desetitisíce korun a zasáhne stavebnictví a developery.

Zvláště pak Tomio Okamura za své hnutí Úsvit normu hájil a vyzýval poslance, ať přestanou politikařit a propouštějí dobré zákony do druhého čtení. To se má údajně týkat i ostatních daňových návrhů z dílny Úsvitu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jenže vystoupení Okamury za sněmovním pultíkem bylo natolik hlasité, až ho někteří kolegové museli upozornit, aby mluvil tišeji.

„Dostáváme se do fáze rizika pracoviště s velkou úrovní zvuku,“ okomentoval projev Okamury nejprve předsedající schůze Petr Gazdík (TOP 09/STAN). Po něm Okamuru kritizovali i další zákonodárci.

„Já bych chtěl sdělit panu Okamurovi, že my všichni zde slyšíme a nemusíte zvedat úroveň zvuku,“ poznamenal třeba Igor Jakubčík z ČSSD.

Vaše návrhy se nesou na vlně populismu

„Pane kolego Okamuro, vy jste zdatný populista! Ty vaše návrhy se nesou na vlně populismu. Je třeba ale odlišit, zda je to návrh dobrý, nebo špatný. Toto je ale opravdu napsané velice špatně,“ uvedl poté poslanec Václav Votava (ČSSD).

Stanislav Polčák (TOP 09) spíše než nad návrhem se zamyslel nad ústavní změnou vedoucí k tomu, zda by nebylo vhodné zákonodárcům zakázat přestup z jedné komory do druhé v jednom volebním období.

Okamura se ale později za svůj hlasitý projev omluvil.

Novou úpravu kolem DPH již dříve kritizovali stavaři. Uváděli, že zasadí další těžkou ránu českému stavebnictví, které se už několik let propadá stále níže. Developeři již loni oznámili, že kvůli této změně zdraží nabízené domy a byty.

Vláda však ve svém stanovisku uvádí, že přijetí novely v navrženém znění by znamenalo, že od daně by byly osvobozeny nejen pozemky, ale i například stavby inženýrských sítí nebo podzemní stavby. Mohla by také v konečném důsledku prodražit stavební a montážní práce při stavbě domů pro sociální bydlení, kde je až do konce příštího roku uplatňována snížená sazba daně. Podle vlády předloha také obsahuje i legislativně technické chyby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…