Poslanci omezili užívání fosforečnanů v myčkách nádobí

05.02.2014 16:32

Sněmovna schválila vládní novelu, která v návaznosti na předpisy EU omezuje užívání fosforečnanů v prostředcích pro automatické myčky nádobí. Normu ve středu poslanci přijali ve zrychleném režimu a tak nyní poputuje do Senátu.

Poslanci omezili užívání fosforečnanů v myčkách nádobí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

Sněmovna o předloze rozhodla ve zrychleném režimu vzhledem k tomu, že by se v českém právním řádu měla podle požadavků EU objevit ještě tento měsíc. Podobnou novelu o chemických látkách předložila už loni tehdejší vláda Petra Nečase (ODS), sněmovna ji ale kvůli svému rozpuštění nestihla projednat.

Navrhovaná omezení nemají mít zásadní dopad vzhledem k tomu, že většina v Česku prodávaných pracích prostředků a detergentů pro myčky už vyhovuje stanoveným limitům obsahu fosforečnanů a jiných sloučenin fosforu.

Předloha v návaznosti na nové omezení zpřesňuje sankční ustanovení, výši pokut až do tří milionů korun. Norma se dotýká také zavádění nařízení Reach o regulaci chemických látek. Upravuje například pravidla vyžadování osvědčení o správné laboratorní praxi. Cílem Reach je shromáždit všechny dostupné informace o zhruba třiceti tisících chemických látkách, které jsou na evropském trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…