Poslanci poslali do výborů požadavek na zavedení registru učitelů

19.09.2014 14:52

Většina poslanců zvedla ruce pro novelu školského zákona. Cílem normy je mimo jiné individualizovat vzdělávání dětí se speciálními potřebami. Předloha má také zavést jednotné závěrečné zkoušky na učilištích a registr učitelů, k jehož cílům patří příprava kvalifikovaných pedagogů pro chybějící obory. V debatách poslanců ovšem nebyla nouze třeba o připomínky k tomu, jak se děti ve školách dnes stravují.

Poslanci poslali do výborů požadavek na zavedení registru učitelů
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Novela má zpřístupnit přípravné třídy základních škol dětem bez sociálního znevýhodnění. Otevřít by je mohly také církevní školy. Předloha má na popud ministerstva zemědělství rozšířit možnost vytvoření mateřských škol na všechna ministerstva a organizace přímo řízené státem. Nyní tuto možnost mají pouze ministerstva školství, práce, obrany a vnitra, podotkl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Pokud návrh projde, mělo by se také upravit postavení ředitelů škol, s nimiž jsou od roku 2012 uzavírány smlouvy na dobu určitou na šest let, což odpovídá délce funkčního období. Po jejich uplynutí tak nemají nárok na nabídku jiného pracovního uplatnění na škole. Nově by měli mít pracovní poměr na dobu neurčitou, což by jim zajistilo možnost dál působit na škole i po skončení šestiletého ředitelského období.

Norma dále umožní zakázat školám ve svých prostorách prodej potravin, které jsou v rozporu s výživovými požadavky. K tomu pak souhlasné stanovisko podávala především komunistická poslankyně Marta Semelová, která je bývalou učitelkou.

Před dalším schvalováním normu projednají sněmovní výbory školský a sociální.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…