Poslanci schválili jiná pravidla pro auditory

24.09.2014 12:42

Sněmovna schválila novelu, která zpřesňuje kompetence Rady pro veřejný dohled nad auditem a Komory auditorů. Rada by měla vedle dohledu nad řízením kontroly kvality auditorů schvalovat obecná pravidla a osoby, které kontrolu kvality auditorů a auditorských společností provádějí. Nyní norma putuje do Senátu.

Poslanci schválili jiná pravidla pro auditory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání poslanecké sněmovny

Novela, která reaguje na požadavky EU, zakotvuje odpovědnost Komory auditorů ČR vůči radě za organizaci, řízení a provozování systému kontroly kvality v auditorské činnosti. Podle vlády nejde o koncepční změny proti současné úpravě, ale jasně se vymezují pravomoci obou subjektů.

Rada pro veřejný dohled nad auditem vznikla v roce 2009 zákonem o auditorech. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) se ukázalo, že je potřeba posílit její postavení, aby své kompetence v dohledu nad kvalitou auditorské činnosti mohla účinně uplatňovat. Prvotním cílem schválené předlohy je podle něj zabezpečit kvalitu a účinnost systému kontroly řádného výkonu auditorské činnosti úpravou některých jeho parametrů.

Norma reaguje i na dosavadní praxi. Jde například o sjednocení dob uznávání zkoušek a skládání kvalifikačních zkoušek nebo úpravu podmínek dočasného a trvalého zákazu výkonu auditorské činnosti. Obsahuje i úpravy či zpřesnění některých ustanovení zákona v souvislosti se změnou či přijetím jiných zákonů v návaznosti na znění nového občanského zákoníku a zákona o obchodních korporacích.

reklama

autor: olb, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…