Poslanci schválili limity výdajů státu pro roky 2016 a 2017. V hlavní roli Kalousek a Babiš...

10.12.2014 16:20

Sněmovna schválila výdajové rámce státu na roky 2016 a 2017. Vyplývá z nich, že stát by měl v roce 2016 utratit prostřednictvím státního rozpočtu a státních fondů nejvýše 1182,4 miliardy korun a o rok později 1215 miliard korun. Ani kolem této normy ale nebyla dnes ve sněmovně nouze o výměnu názorů mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a šéfem poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Poslanci schválili limity výdajů státu pro roky 2016 a 2017. V hlavní roli Kalousek a Babiš...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš přijímá gratulace

Návrh střednědobých výdajových rámců na léta 2016 a 2017 vláda vždy předkládá současně s návrhem zákona o státním rozpočtu na rok 2015. Vyplývá z nich, že stát by měl v roce 2016 utratit nejvýše 1182,4 miliardy korun a o rok později 1215 miliard korun.

Tyto částky podle vlády zabezpečí, aby podíl schodku vládního sektoru na hrubém domácím produktu zůstal pod hranicí tří procent. Sněmovna původně schválila na rok 2016 výdajový rámec 1191 miliard, nyní ho vláda navrhla o 8,6 miliardy korun snížit. Limit výdajů pro státní rozpočet by měl v roce 2016 činit 1131,1 miliardy korun. Pro rok 2017 navrhuje vláda 1161,1 miliardy korun.

„Střednědobý výdajový rámec tvoří celkové výdaje státního rozpočtu a státních fondů. Výdajové rámce jsou zpracovány v metodice sestavování státního rozpočtu a jsou konsolidované o dotační vztahy mezi státním rozpočtem a státními fondy," zmínil dnes ve sněmovně předkladatel návrhu ministr financí Andrej Babiš.

„Podrobný komentář k návrhu výdajových rámců na léta 2016 a 2017 je uveden ve střednědobém výhledu státního rozpočtu České republiky na léta 2016 a 2017, který byl Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky předložen současně s návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2015 na vědomí," řekl také Babiš.

Následně se ale rozjela mezi ním a šéfem poslanců TOP 09 Miroslavem Kalouskem poměrně horká debata.

Kalousek: Máte to špatně nastavené!

Kalousek třeba vyčetl Babišovi špatně nastavené výdajové rámce, načež mu ale Babiš vmetl, že hraje před poslanci dobré divadlo.

Kalousek ale nejprve k příjmové straně bilance vážně uvedl, že kdyby akceptoval předpokládanou daňovou legislativu pro léta 2015, 2016 a 2017, tak by také souhlasil s navrženými příjmy.

„Vycházejí z aktuální predikce, vycházejí z předpokladu mírného hospodářského růstu a z výběru daní. Nepřijde-li, a doufejme, že nepřijde, žádný exogenní šok, je skutečně možné s takovýmito příjmy počítat,“ přiznal.

Napřed to bylo sto, teď už jen šedesát miliard

Podle něj je ale prý Babiš asi přesvědčen o tom, že pokud zvýší administrativní náklady u živnostníků a zvýší i administrativní náklady na správu daně, tak že také zvýší výběr daní v následujících letech, zejména v letech 2016 až 2017.

„Kdysi říkal, že o sto miliard ročně, dnes slibuje už jen šedesát miliard ročně, díky těmto opatřením, ale pořád jsou to významné částky. Říká to s velkým přesvědčením, jako kdyby si opravdu přál, aby mu to veřejnost věřila,“ zkritizoval Kalousek Babiše.

Problém ale podle něj je v tom, že zatímco mu to určitá část veřejnosti asi i věří, naopak tomu nevěří ministr sám.

„Kdyby totiž tomu věřil, tak určitá část těchto příjmů z té šikany, kterou zavede vůči živnostníkům, by byla zakomponována v příjmové bilanci pro roky 2016 až 2017. Ať hledáte, jak hledáte, není tam ani koruna, jsou tam pouze vyšší příjmy předpokládaného vzrůstu ekonomiky a standardně propočítané daňové příjmy, jako v minulém i předminulém roce,“ uvedl Kalousek.

U výdajů je to pak dle něj totéž. „Vláda nebude mít odvahu k žádnému systémovému strukturálnímu kroku do výdajů, neudělá nic, co by hrozilo nepopulárním krokem. Všechny kroky, které bude dělat, bude dělat pro svůj okamžitý líbivý politický efekt, bohužel na úkor budoucnosti. To je ale střednědobý výhled, který nelze podpořit," zaťal dále Kalousek zoubky do Babišova návrhu.

Babiš si to však líbit rozhodně nenechal.

Babiš: Kalousek je nadaný herec

„Slyšel jsem, že pan poslanec Kalousek hraje amatérské divadlo, nevím, jestli je to pravda, ale je strašně nadaný,“ zironizoval ministr financí Kalouskův projev.

„Takové nesmysly! Nechápu, jak je možné, že člověk, který podporoval tady dvacet let hazard, který si zprivatizoval finanční správu tak, že ji vyčlenil z Ministerstva financí a dal ji svému kámošovi Knížkovi, který tam dělal nějaké věci pro své firmy, jak takhle může mluvit? Nebo díky kterému jsme v roce 2009 až 2013 nevybrali na karuselech 70 miliard? Jsem šokován!“ láteřil dále na Kalouska Babiš.

V příjmech podle něj čísla nejsou proto, neboť prý neví, jestli zákony také prosadí. „Nemáme většinový systém, nejsem ani premiér, je to o nějakých kompromisech, a ani nevím, jestli to ve sněmovně prosadíme. Samozřejmě, že je to nějaký odhad,“ odvětil dále ministr financí.

Kalousek si ale nic líbit nenechal.

„Co to říkáte? Stranou ponechám objektivní fakta, že jsem byl první ministr financí, který po dvaceti letech hazard zdanil, kterému se to podařilo," reagoval Kalousek.

„Musím říct, že to je roztomilé. Vy říkáte, já pevně věřím, že se mi to podaří, ale ono se to třeba nepodaří, a to, co nám předkládáte, je bilance pro případ, že se to nepodaří. Na straně příjmů nepočítáte ani s korunou lepšího výběru daní kvůli opatřením, jež plánujete, a na straně výdajů nepočítáte s tím, že budete šetřit," shrnul nakonec Kalousek své výtky, které má k Babišovým návrhům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…