Poslanci schválili úpravu kolem účtování tepla v bytech

11.02.2015 11:03

Sněmovna schválila novelu zákona, která nově upravuje pravidla pro rozúčtování nákladů na teplo a teplou vodu v bytech. Snižuje také výši pokut za zpoždění s plněním povinností. Účinnost normy je ale posunuta o jeden rok až na 1. leden 2016. Novelu nyní dostanou k projednání senátoři.

Poslanci schválili úpravu kolem účtování tepla v bytech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

Novela zavádí zmocnění Ministerstva pro místní rozvoj. To bude muset vyhláškou určit, jak se budou náklady na teplo a teplou vodu rozúčtovávat, takže bude muset stanovit pro tuto vyhlášku základní pravidla.

Náklady se budou moci v určitých případech rozúčtovat podle údajů na měřičích tepla a náklady na teplou vodu z údajů na vodoměrech. Takto rozúčtovat náklady bude možné na základě ujednání poskytovatele služeb se všemi nájemci, v případě družstevních bytů se všemi nájemci, kteří jsou současně členy družstva, a u společenství vlastníků se všemi vlastníky.

V novele je uvedeno: "Náklady na dodávku tepla se rozúčtují vždy z náměrů měřičů tepelné energie nebo indikátorů vytápění a náklady na společnou přípravu teplé vody v domě z náměrů vodoměrů, na základě ujednání poskytovatele služeb se všemi nájemci v domě, u družstevních bytů na základě ujednání družstva se všemi nájemci v domě, kteří jsou zároveň členy družstva, u společenství ujednáním všech vlastníků jednotek. Změna způsobu rozúčtování nákladů na dodávku tepla a společnou přípravu teplé vody v domě je možná vždy až po skončení zúčtovacího období."

Pokud se ale poskytovatel služeb, vlastníci jednotek nebo družstevnicí nedohodnou, rozdělí se úhrada za teplo nebo teplou vodu na základní a spotřební složku. "Základní složka je rozdělena mezi příjemce služeb podle poměru velikosti započitatelné podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru k celkové započitatelné podlahové ploše bytů a nebytových prostorů v zúčtovací jednotce. Spotřební složka je rozdělována mezi příjemce služeb úměrně výši náměrů měřičů tepelné energie nebo indikátorů vytápění s použitím korekcí a výpočtových metod, zohledňujících i rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou," stojí v novele.

Jak uvedla ČTK, bližší podrobnosti o poměru těchto složek a další detaily má stanovit ministerstvo pro místní rozvoj ve vyhlášce.

Předloha také snižuje nejvyšší pokutu pro případ, že by příjemce služeb, například vlastník bytu, nebo jejich poskytovatel nesplnili svoji povinnost ve stanovené lhůtě. Dosud činí pokuta 100 korun za každý den prodlení, nově se snižuje na padesát korun.

K normě vystoupil s poznámkou kupříkladu předseda klubu poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Varoval, že novela mimo jiné zatíží majitele domů i bytová družstva, protože je nutí pořídit měřicí zařízení v těch domech, kde dosud nejsou.

„Návrh zákona, pokud bude v tom znění, v jakém je, přinese náklady majitelům domů nebo družstevníkům, kteří mají družstevní bydlení, protože doposud bylo na domluvě těch, kteří v tom domě bydlí, jakým způsobem budou rozúčtovávat například teplo. Tímto návrhem zákona je ale nutíte, aby v těch budovách a v těch starších domech zejména, kde nejsou jednotlivé měřicí přístroje, aby je ti majitelé instalovali. To znamená je to dodatečný náklad,“ poznamenal Stanjura.

„Náš klub bude hlasovat proti tomuto návrhu,“ zdůraznil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…