Poslanci se hádali o debatě k migrační krizi. Chováte se arogantně, pěnil Kalousek

26.01.2016 17:28

Slovní přestřelka se dnes téměř hodinu ve sněmovně vedla o migrační krizi, respektive o to, kdy budou poslanci v debatě o migraci vlastně pokračovat. Návrh šéfa poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiřího Miholy, aby poslanci dnes v debatě o migraci vůbec nepokračovali a bod tak odročili až na 12. února, totiž značně napěnil opozici. „Je to nesmírně urážlivé z vaší strany, míra vaší arogance dostoupala vrcholu,“ útočil proto vůči koalici šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Poslanci se hádali o debatě k migrační krizi. Chováte se arogantně, pěnil Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projednávání imigrace ve sněmovně opět odloženo. Opozice obvinila vládu, že imigrace není pro koalici prioritní téma a tudíž jí projednávat nechce

Poslanci dnes odpoledne měli pokračovat v debatě o migrační krizi, kterou nedokončili minulý čtvrtek. Tehdy si bod dali do programu na žádost šéfa poslanecké frakce Úsvitu – Národní Koalice Marka Černocha. Bod ale nedokončili a přerušili. V jednání měli pokračovat dnes.

Protože ale dnes nebyl přítomen ani premiér Bohuslav Sobotka a ani ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD) vládní koalice navrhla téměř dvoutýdenní pauzu. Nakonec si ji i prosadila. Jenže si za to vykoledovala kritiku od pravicové opozice, podle níž vláda nestojí o podporu Sněmovny.

Nejvíce se dnes ve Sněmovně čílil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Prohlásil, že vládní tábor se rozhodl vyřadit Sněmovnu z rozhodování o tom, jaký bude český postoj k evropským otázkám při vyjednávání na úrovni EU. Označil to za arogantní a urážlivé. Vláda dala odkladem podle Kalouska zároveň najevo, jakou důležitost migračnímu problému přikládá.

"Překládání na 12. února je v přímém protikladu k tomu, co jsme si tady všichni říkali minulý týden! Vy si děláte legraci sami ze sebe, potom z nás a potom ještě z veřejnosti!" atakoval Kalousek koalici.

Důležitější je pro vás poklepání bruselských byrokratů?

"Nevím, proč nestojíte o mandát Poslanecké sněmovny. Vy se o tom prostě bojíte mluvit, protože pro vás je důležitější poklepání bruselských byrokratů než uznání české veřejnosti," obořil se na vládu i předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Šéf občanských demokratů Petr Fiala zdůraznil, že migračními otázkami se má summit EU zabývat v polovině února a stanovisko Sněmovny na postoj českých zástupců už tak nebude mít nějaký zásadní vliv.

"Odložit to na 12. února je nezodpovědné! Tato Sněmovna si odhlasovala, že žádá vládu, aby nás pravidelně informovala o postojích v migrační krizi, a máme situaci, kdy každým dnem se v EU bude o něčem rozhodovat," připomněl koalici Fiala. Podle něj je datum 12. února  pozdě hlavně z toho důvodu, že není známé, jaké stanovisko bude česká vláda zastávat k úpravě schengenského systému. "To se netýká jenom Řecka, to se může v budoucnu týkat i nás. My můžeme být vyloučeni z schengenského systému na dva roky, když státy kolem nás obnoví vnitřní hranice. Chceme to, jaký je postoj české vlády, co bude zastávat pan premiér Sobotka," uvedl Fiala a žádal, aby se poslanci o migraci bavili tento pátek, kdy bude Sobotka v dolní komoře přítomen.

Na to ale šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola namítl, že unijní jednání začne až týden po jednání dolní komory.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) zdůraznil, že on sám je o migraci ochoten jednat na výborech i ve Sněmovně. "Věnovali jsme tomu minulý týden dvě hodiny. Je nesmysl, pokud by se mělo říkat, že vláda k tomu nemá pioritu," snažil se ukllidnit poslance.

Nakonec si poslanci odhlasovali, že se budou migrací zabývat skutečně až 12. února.

"Tímto usnesením jste se rozhodli vyřadit Poslaneckou sněmovnu z rozhodování a do značné míry omezit její ústavní kontrolní funkci...Nicméně míra vaší arogance, se kterou vyřazujete Poslaneckou sněmovnu z rozhodování, nepochybně do značné míry poznamená náš postup a naši ochotu k velmi zásadní diskusi, pokud k ní někdy dojde. Je to z vaší strany nesmírně urážlivé, a urážíte nejenom nás, ale urážíte především i sebe," zmínil po odhlasování posunutí debaty Kalousek.

Premiér Bohuslav Sobotka minulý čtvrtek uvedl, že příliv uprchlíků z Asie a Afriky není organizovaný, jak tvrdí někteří z jejich odpůrců.

"Státy EU se dostávají pod stále větší tlak, řešení musí být postaveno na těchto pilířích: Jen evropská spolupráce, a ne izolované kroky jednotlivých států pomohou situaci vyřešit. Chci odmítnout návrhy, že bychom kvůli tomu vystoupili z EU a že bychom snad oplotili Českou republiku. Tyhle recepty by v žádném případě nefungovaly a dotklo by se to i života v ČR. Uprchlíci nejsou organizovaná armáda,“ řekl ve čtvrtek kromě jiného Sobotka.

Nemáte žádné řešení....

Jenže zástupci KSČM, ODS a Úsvitu dali najevo, že je premiér neuspokojil. Podle poslanců je prý vidět, že vláda nemá žádné řešení.

Migraci se Sněmovna věnuje po několika měsících na žádost opozice. Loni na podzim poslanci odmítli myšlenky na zavedení trvalého mechanismu pro přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské unie. Podpořili také opatření, jež povedou k lepší ochraně vnější hranice unie, navracení lidí bez práva na udělení azylu nebo zásahům proti pašerákům lidí.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…