Poslanci se hádali o penzích a tázali se, proč se má druhý důchodový pilíř uzavřít

08.04.2015 13:03

Poslanci dnes poslali do závěrečného schvalování důchodovou novelu, která zamezí u druhého pilíře vstupu nových klientů do penzijních fondů. Vláda chce tento pilíř zavedený vládou Petra Nečase (ODS) s příštím rokem zrušit. Poslanci se kolem normy dnes dohadovali více než dvě hodiny. Hlavním důvodem hádek je podle opozičních poslanců fakt, že budou na důchodovém fondu chybět peníze, ovšem vláda dosud nepředložila jakoukoliv reformu penzí, která by tomu zabránila.

Poslanci se hádali o penzích a tázali se, proč se má druhý důchodový pilíř uzavřít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začátek jednání sněmovny provázely dvě minuty ticha za masakr v Uherském Brodě

Fondy druhého důchodového pilíře se asi uzavřou pro nové klienty. Předpokládá to novela, která dnes v dolní komoře proplula druhým čtením.

Druhý, tedy dobrovolný pilíř spočívá v tom, že lidé si mohou převést tři procenta odvodů z průběžného státního systému do vlastního spoření u penzijních společností. Další dvě procenta musí přidat ze svého. Jenže od příštího roku všemu má být konec, protože celý pilíř má být podle vládních plánů zrušen. Ve druhém pilíři je ale dosud zhruba 83 tisíc účastníků.

Uzavření pilíře ale nechápe třeba poslanec Vladislav Vilímec z ODS. Podle něj jde v rámci šetření přes pilíř o rozumný způsob, jak se zabezpečit na stáří.

„V situaci, kdy není rozhodnuto, jak bude vypadat důchodový systém a zda bude druhý pilíř skutečně zrušen, je jeho uzavření pro nové klienty předčasné a neodpovědné,“ upozornil Vilímec. Jak ale dnes zmínila ČTK, rozpočtový výbor předlohu, jež vychází z koaliční smlouvy ČSSD, ANO a KDU-ČSL, již dříve podpořil.

„Patřím do generace tzv. Husákových dětí. Mám čtyři děti jako nejlepší penzijní pojištění mého starobního důchodu, ale kromě toho si spořím ve druhém i ve třetím pilíři. Vy dnes pracujete na tom, aby druhý pilíř byl zrušen. Jenže stát každý rok v důchodovém systému hospodaří s deficitem a za těch 27 či 30 let, kdy patrně půjdu do důchodu, už žádný státní důchod nemusí být,“ upozornil přítomné místopředseda sněmovny Petr Gazdík (TOP 09/STAN). Prý se táže, jakou vizi mu poslanci koalice nabízí, a to nejen jemu, ale generaci zhruba milionu Husákových dětí.

„Co my budeme dělat v důchodovém věku? Z čeho budeme dostávat důchod, když dnes pracuje na jednoho důchodce zhruba 1,8 pracujícího?“ tázal se. Poukazoval při tom na to, že vláda Bohuslava Sobotky nemá připravenou žádnou reformu penzí, přesto chce prý druhý pilíř zrušit.

 

Stejně tak předseda poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek poukazoval na fakt, že kabinet chce tento způsob spoření na penzi zrušit, aniž by ale dal alternativy.

Na to oběma odvětil socialista Milan Urban (ČSSD) slovy, že je sice hezké, že děti, které pracují, tak platí svým rodičům důstojné stáří, ale podle něj problém důchodového fondu řeší celá Evropa, tedy nejenom ČR. „Vy jste řekli: My to vyřešíme velmi snadno. Ty peníze, které tam dnes jsou, takhle je vyndáme, dáme je nějakým fondům a ty zajistí ten blahobyt. Samozřejmě po finanční krizi od roku 2008 tomuhle věřit ale může jenom naivní člověk,“ upozornil Urban na rizika druhého pilíře, a to ještě povinného, který zavedla vláda Petra Nečase.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve svém vystoupení zdůraznil, že chce předložit návrh nového penzijního systému do konce června. Podrobnosti k plánu ale dnes nevysvětlil.

Nikdo číslo nevěděl

Poslanci se hádali také o penzijních fondech a kapitálových fondech a o tom, kolik letos vstoupilo do druhé pilíře spekulativně lidí. Číslo ale nikdo ve sněmovně nepředložil, nevěděla je ani ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Nynější novelu vláda zdůvodňuje tím, že se sníží administrativní nároky na vypořádání peněz klientů fondů. Nebude taky růst objem peněz, které by v souvislosti s případným vstupem dalších lidí do druhého pilíře nebyly odvedeny do státního rozpočtu.

Druhý pilíř zavedla někdejší pravicová vláda Petra Nečase (ODS) s tvrzením, že objem peněz na důchody díky němu poroste. Sociální demokraté ovšem už tehdy avizovali, že až budou ve vládě, druhý pilíř zruší.

Současní klienti druhého pilíře se budou moci v souvislosti s jeho zrušením podle ČTK rozhodnout, zda budou chtít naspořené peníze dostat v hotovosti poštou, převést na svůj účet, nebo do třetího pilíře, tedy do vlastního doplňkového penzijního spoření. Od začátku roku 2013 do konce loňského šlo do fondů místo do státního systému celkem zhruba 1,5 miliardy korun, stojí v důvodové zprávě.

Předloha taky ruší povinnost fondů získat do dvou let od udělení povolení nejméně 50 tisíc klientů, podmínka podle vlády kvůli jejich rušení ztrácí význam. Norma také fondům prodlouží možnost investovat konzervativně i v případech, že tak podle stanov nejsou zaměřeny. Změna má podle důvodové zprávy ochránit peníze klientů před možným kolísáním hodnoty majetku v důchodových fondech.

Sněmovna rozhodne o důchodové novele v závěrečné fázi nejdříve na schůzi, která začne koncem dubna.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…