Poslanci souhlasili s dobrovolnou registrací dětských skupin

23.01.2015 13:42

Poslanecká sněmovna v pátek podpořila návrh, aby registrace dětských skupin byla dobrovolná, nikoli povinná. Norma prošla tzv. prvním čtením, jde tedy na posouzení do příslušných výborů. Samotný zákon o dětských skupinách prosadila sněmovna již v listopadu. Tehdy přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana.

Poslanci souhlasili s dobrovolnou registrací dětských skupin
Foto: Hans Štembera
Popisek: O návrhu rozpočtu se bude hlasovat co nejdříve

Norma dává rámec zařízením, která začala vznikat v reakci na nedostatek míst ve standardních mateřských školách. Předpokládá mimo jiné jejich povinnou registraci a splnění hygienických podmínek. Novelu před dalším schvalováním projednají sněmovní výbory sociální a školský a komise pro rodinu a rovné příležitosti. Dostaly na to měsíc místo obvyklých dvou.

Změnu navrhla novelou stovka poslanců v reakci na obavy některých dětských zařízení, že loni přijaté přísné podmínky ohrozily jejich další existenci. Mohla by tak umožnit bezproblémové zachování lesních školek. Právě lesní školky, ale i jiná dětská centra tvrdí, že podmínky nemohou splnit.

Poslanci s verzí Senátu nesouhlasili

Jak uvedla ČTK, dobrovolnou registraci kvůli tomu navrhoval už Senát, poslanci ale s jeho verzí nesouhlasili. Prezident Miloš Zeman to ve zdůvodnění svého veta kritizoval. Zákon podle něj alternativy péče o dítě omezuje pouze na jeden druh registrovaných subjektů splňujících přísné podmínky plynoucí ze zákona.

Novela přináší i změny ohledně daňových výhod. Dosáhnout by na ně měla jen registrovaná dětská zařízení a rodiče dětí, které budou chodit právě do nich.

V dětské skupině může být podle zákona nejvýše 24 dětí. Provozovatel skupiny s rodiči uzavírá smlouvu, musí mít plán výchovy a péče a vhodné prostory a personál. Požadavky jsou mírnější než u školek. Provozovatel také určuje výši úhrady nákladů za péči o dítě.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…