Poslanci vydali Bohuslava Svobodu ke stíhání

05.02.2014 9:26

Poslanecká sněmovna vydala k trestnímu stíhání bývalého primátora Prahy Bohuslava Svobodu (ODS). Pro vydání hlasovalo 101 poslanců.

Poslanci vydali Bohuslava Svobodu ke stíhání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

Ač poslanci včera skončili své jednání až před 21.00 hodinou, dnes svou schůzi začali přesně podle harmonogramu, tedy v 9.00 hodin ráno. Jako první bod pak probrali novelu, jež má vyjasnit situaci kolem účtování poplatků za obnovitelné zdroje. Poté odhlasovali vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) k trestnímu stíhání. Pro bylo 101 poslanců, proti hlasovalo 55 zákonodárců.

Ohledně Svobodova vydání ke stíhání pak sněmovna už jen hlasovala. Debata se uskutečnila v úterý, projednávání policejní žádosti potom poslanci přerušili. Policie někdejšího primátora obvinila spolu s dalšími radními v případu městské karty Opencard.

Exprimátor stejně jako další radní čelí podezření z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství v souvislosti se zadáním zakázky na podporu programového vybavení firmě Haguess. Městu prý způsobili škodu asi 25 milionů korun.

Sám Svoboda záležitost spojil se svými kroky souvisejícími s hospodařením Dopravního podniku. Několikrát prý dostal varování, přesto nyní pro něj není pochopitelné, že může být spolu s dalšími stíhán za úmyslný trestný čin, navíc ve zločinném spolčení, když rozhodovali podle posudků.

Bývalý primátor včera před poslanci podotkl, že u začátku Opencard nestál. Projekt totiž vznikl za jeho předchůdce Pavla Béma (ODS).

Svoboda: Je to nesmyslné a navíc politické obvinění

„Cítím se naprosto nesmyslně obviněn. Je to věc, kterou vnímám jako politické obvinění," prohlásil v úterý Svoboda. Zdůraznil, že je připraven se hájit před soudem; pokud by ale měl být odsouzen pro úmyslný trestný čin, právní prostředí v Česku by pro něho skončilo.

Přesto ale Svoboda v úterý v dlouhé debatě kolegům ve sněmovně řekl: „Rozumím tomu, že budu vydán, souhlasím s tím, nemám s tím problém."

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta už po jednání mandátového a imunitního výboru uvedl, že policisté si za svými argumenty stojí. Výbor poté doporučil Svobodovo vydání těsně o jeden hlas.

V tomto volebním období už Poslanecká sněmovna vydala poslance za hnutí ANO Bronislava Schwarze. Někdejší policista je souzen pro podezření ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody.

Zabývali se i poplatky za obnovitelné zdroje

Hned ráno poslanci schválili novelu energetického zákona, kterou předložila ještě bývalá vláda Jiřího Rusnoka. Reaguje na nejasný výklad předpisu, zda poplatky vybírat, nebo ne. Kvůli nejednoznačnému znění po loňské novele se na Ministerstvo průmyslu a obchodu obraceli někteří obchodníci s energiemi. Kabinet navrhl, aby byla předloha schválena zrychleně už v prvním čtení.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ke zdůvodnění normy mimo jiné uvedl, že důvodem jejího předložení je „nejasný výklad zákona týkající se účtování a hrazení ceny podporovatelných zdrojů mezi některými účastníky.“ Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka chtěl od Mládka ujištění, že tato předloha neobsahuje skrytou garanci ceny elektřiny pro případ budoucí dostavby jaderné elektrárny v Temelíně. Mládek ho ujistil, že novela takovou věc neřeší.

Poslanci dnes na návrh ministra Mládka rozhodli, že normu nebudou schvalovat ve zrychleném režimu, jak chtěla Rusnokova vláda. Novelou se tak nyní bude zabývat hospodářský výbor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…