Poslanci zpřesnili sankce za špatné nakládání s dotacemi

05.12.2014 13:08

Sněmovna zpřesnila v novele o rozpočtových pravidlech sankce za špatné nakládání s dotacemi. Jde o vládní normu, v níž dolní komora Ministerstvu financí zároveň umožnila, aby mohlo samo vydávat státní dluhopisy bez nutnosti jejich parlamentního schválení ve formě zvláštního zákona. Normu nyní dostanou na stoly senátoři.

Poslanci zpřesnili sankce za špatné nakládání s dotacemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka byl ve sněmovně "grilován" opozicí. Té se nelíbil navrhovaný rozpočet Úřadu vlády

Ministerstvo tuto změnu ve vydávání dluhopisů zdůvodnilo tím, že proces představuje časově náročnou a zbytečnou formalitu. Argumentovalo tím, že Poslanecká sněmovna schvaluje státní rozpočet a přijímání dalšího zákona o dluhopisech ke krytí rozpočtového schodku je jen nadbytečným procesem.

Proti tomu se postavil poslanec ODS Vladislav Vilímec, podle něhož tím Sněmovna přichází o kontrolní pravomoc nad vydáváním dluhopisů. Navrhl proto buď zamýšlenou změnu odmítnout, nebo umožnit ministerstvu vydávat dluhopisy jen na krytí rozpočtovaného schodku. Sněmovna ale oba jeho návrhy odmítla.

Zpřesnění procesu udělování sankcí se týká porušování rozpočtové kázně u dotací ze státního rozpočtu a dotací spolufinancovaných z fondů EU. U dotací z rozpočtu, jejichž součástí jsou peníze z EU, by mohla nově hrozit pevná sankce stanovená v procentech z objemu dotace. Novela by tak rozšířila možnost udělovat sankci v procentním rozmezí.

Nutnost této změny vyplývá podle ministerstva z dokumentů EU, které v některých případech počítají z pevnou procentní sankcí, ale nepočítá s ní český zákon. Nová možnost má platit ale i pro dotace, které neobsahují evropské peníze. Pokud příjemce dotace poruší pravidla pro nakládání s penězi, bude moci její poskytovatel žádat o vrácení celé sumy nebo její části. Poskytovatel bude mít také právo část dotace nevyplatit, pokud příjemce poruší pravidla pro zadávání veřejných zakázek i ostatní pravidla.

Stejně tak bude moci poskytovatel dotace sám rozhodnout, zda v případě porušení pravidel pro zadávání veřejných zakázek uloží pokutu ve výši největšího porušení nebo odvody za jednotlivá porušení sečte. Sankce se také nebudou ukládat, pokud porušení pravidel u jedné dotace nepřesáhne jeden tisíc korun.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…