Poslanec ČSSD si tohle dovolil na Babiše. A takhle se mu to vrátilo

20.11.2013 15:07

Poslanec ČSSD Antonín Seďa se na blogu sociální demokracie ostře pustil do Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. Podle něho je Babiš jako podnikatel a poslanec ve střetu zájmů. Rovněž říká, že nechápe, že ANO nepožadovalo po svých kandidátech do sněmovny lustrační osvědčení, jak to dělá ČSSD. Podle Sedi to vypovídá o nízké politické kultuře.

Poslanec ČSSD si tohle dovolil na Babiše. A takhle se mu to vrátilo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Anketa

Má Andrej Babiš vaši důvěru?

50%
50%
hlasovalo: 7208 lidí

„Pravicová média kritizují prezidenta M. Zemana za podmínku negativního lustračního osvědčení pro nové ministry. Pominu-li jeho odkaz na zažité zvyklosti, jsem přesvědčen, že je to i v souladu s ústavním pořádkem České republiky, protože lustrační zákon nařizuje čisté lustrační osvědčení pro všechny jmenované a volené funkce. A pan prezident na návrh premiéra ministry jmenuje. Pouze pro dokreslení: ČSSD jako demokratická strana stále vyžaduje negativní lustrační osvědčení po těch, kteří kandidují do Parlamentu ČR. Nechápu proto, proč to u svých kandidátů neudělalo i ANO. Ale to zřejmě sdělovacím prostředkům a hlavně lidem vůbec nevadí,“ napsal Seďa.

„O programu politického slepence ANO bylo již napsáno hodně. Nicméně se ptám, zda toto podnikatelem založené hnutí není ve střetu zájmů či zda v něm nejsou alespoň někteří jeho vrcholní představitelé. Protože nechtít zvýšit daně, ať již od právnických či fyzických osob,  jde ve prospěch podnikání skupiny Agrofert. Sice nejen jí, ale právě zakladatel hnutí je v jasném střetu zájmů, pokud bude zároveň podnikatelem a poslancem. Opět ukázka nové politické kultury, kultury, která však není lepší než ta v minulém období,“ dodal Seďa.

I pan Seďa je ve střetu zájmů

ParlamentníListy.cz požádaly poslance ANO, aby se vyjádřili ke kritice poslance Sedi. Samotný předseda ANO Andrej Babiš nereagoval. Někteří poslanci ANO se přece jenom vyjádřili.

„Pokud má pan poslanec nějaké požadavky vůči hnutí ANO, ať to sdělí vyjednávačům ČSSD, kteří s námi jednají o možné vládě. Třeba panu Sobotkovi,“ reagoval poslanec Martin Stropnický.

„Každý občan, který platí daně, je ve střetu zájmů. I pan Seďa, pokud platí daně,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek.

Podnikatel není ve střetu zájmů s činností poslance

„Kdybych měl komentovat každé vyjádření každého poslance, tak bych nedělal nic jiného. Poslanec Seďa má právo se do tisku vyjádřit stejně jako každý jiný, pro mě jsou ale směrodatná sdělení našeho vyjednávacího týmu,“ řekl poslanec Matěj Fichtner.

„Podnikatel není ve střetu zájmů s činností poslance,“ míní poslankyně Kristýna Zelienková.

„Nic si nemyslím a nebudu to komentovat,“ reagoval poslanec Bronislav Schwarz.

Koaliční dohoda se pomalu rýsuje

ČSSD a ANO zatím sbližují své programové pozice. ANO požaduje, aby všechny daně zůstaly do roku 2016 na současné úrovni. Prý se na tom v úterý už dohodli jejich experti se zástupci ČSSD. Sociální demokraté ale tvrdí, že definitivní dohody zatím dosaženo nebylo, neboť tu mohou uzavřít jen vyjednávací týmy. ČSSD chce například dojednat vyšší zdanění hazardu.

Panuje i shoda na majetkovém přiznání politiků i občanů a obě strany jsou nakloněny změně zákona o vyrovnání mezi státem a církvemi. V části ČSSD vyvolalo ale nezvyšování daní nevoli. KDU-ČSL zase odmítá revizi církevních restitucí.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…