Poslanec ODS Holeček se veřejně líbal. A pohovořil o politice i korupci

02.05.2014 14:39

ROZHOVOR Ústecký občanskodemokratický poslanec Radim F. Holeček první májový den zorganizoval protiakci, v rámci které chtěl poukázat na nesmyslnost neonacistických akcí ve svém městě. Během kulturního odpoledne v parku na Severní Terase, nazvaném „Polibkem proti neonkám“, poskytl rozhovor pro ParlamentníListy.cz.

Poslanec ODS Holeček se veřejně líbal. A pohovořil o politice i korupci
Foto: Archiv RH
Popisek: Radim F. Holeček při prvomájovém polibku

V něm mimo jiné prozradil, jakou roli hraje Arménie ve vydání poslankyně Zuzany Kailové policii a proč babišovci v komunálních volbách možná hořce zapláčou.

První máj stále někteří berou jako pozůstatek komunistického svátku. Jak to dnes vy, jako otevřený antikomunista, vnímáte?

Já jej slavím už dvacet let, co jsme spolu s manželkou - deset let jsme spolu chodili, deset let jsme manželé. Od roku 1994 jsme nevynechali jediný První máj, abychom se nepolíbili pod rozkvetlým stromem. Nyní vznikl nápad, že když nám tu ti náckové takhle pochodují, tak co proti tomu: Buďto jít mezi ně do toho kotle a jít se s nimi hádat, ale to myslím, že nikam nevede a zbytečně se jim dávají kulisy. Tak jsme si řekli, nechme je dole a udělejme si my akci pěknou, láskyplnou, líbací. Jediným cílem je, ať se tu líbá víc párů, než bude dole lidí pochodovat.

Takže toto je přímo vaše nebo stranická akce?

Původně jsem přemýšlel, co Radim Holeček jako poslanec může udělat proti tomu, že v jeho městě pochodují náckové. Ten střet dole s nimi je nesmysl, takže tento plácek si pronajala ODS, ale vidíte, že tady nejsou žádná loga - je to prostě odpolitizované, naopak jsem poslal výzvu ostatním demokratickým stranám, aby se toho zúčastnily. Už jsem tu viděl pár TOPáků. Pohybují se tu už i Ústečané a nové sdružení, které bude aktivní - věřím, že proti takovým věcem jako je komunismus, nacismus.

Zdůraznil jste, že jste pozval „demokratické strany“. Zval jste i hejtmana (KSČM)?

Toho jsem nepozval. Ale mohl si to někde přečíst v novinách a také dorazit. Ale komunisté sami dnes mají akci v jiném parku v Ústí nad Labem.

Jak myslíte, že vaši akci „proti neonkám“ vidí sami neonacisté, dělnická strana? Máte zpětnou vazbu?

Já ani zpětnou vazbu mít nechci. Já jsem přesvědčen, že ta dělnická strana by měla být zakázána. Pokud by k takovému hlasování ve sněmovně došlo, tak já budu pro. Onen přesun z DSS na DSSS jsem vůbec nechápal jako nějaký posun do demokratična. Pořád jsou to pro mě neonacisté.

Na Lidickém náměstí se včera s lidmi setkali i představitelé ústecké radnice Vít Mandík a Zuzana Kailová, kteří jsou aktuálně propíráni pro kauzu Vítání občánků. Jak tuto věc jako kritik jejich komunální politiky vnímáte?

Pokud je v tomto případě sděleno obvinění, chtěl jsem, aby primátor Mandík a celá tato partička věc vysvětlila. Stačilo by jít před novináře a říct: Bylo to takhle a takhle. Neudělali to. Myslím si, že by měli odstoupit. Jsem připraven zvednout ruku pro vydání poslankyně Zuzany Kailové (ČSSD) ve sněmovně. Úplně stejně jako jsem zvedal ruku pro vydání Bronislava Schwarze (Severočeši.cz). Nechť je člověk očištěn soudem. Já ale nejspíš u toho hlasování nebudu, a to je paradox. Bude se totiž o tom nejspíš jednat v době, kdy budu v Arménii, a to jako náhradník právě za Zuzanu Kailovou. To je taková pikantérie.

Nemyslíte si, že vyšetřovat Mandíka a Kailovou nikoli pro velkou kauzu, ale pro jeden, dva miliony, není to pravé ořechové, co jste jako místní politik očekával?

Zrovna u této kauzy neřeším výši toho, co se ztratilo. Tam je opravdu spíš morální rovina, protože šlo o děti.

Jak nyní od voleb vidíte své několikaměsíční snažení ve sněmovně? Má to smysl?

Smysl to má. Vzhledem k tomu, že ODSka tam nás má patnáct, tak dostáváme každou minutou najevo, že náš hlas zas takovou váhu nemá. Jsme opozice, a to ještě slabounká. Když uděláme cokoliv pozitivního, tak já tvrdím, že za každou pozitivní věcí jdou tři negativní. Ale to je to, proč říká profesor Fiala, že do roka bychom se mohli dostat nahoru a že bude líp. Teď je to takové dojíždění kauz z minulosti. včera jsem mluvil s kolegou Karamazovem, podle kterého i na některých výjezdních zasedáních je ODSce dáváno horší místo, a tak to je. Pro mě je to velká škola naučit se politice – tím, že je nás tak málo, tak se musí člověk víc zapojovat: Když se těch patnáct lidí musí rozdělit do výborů, tak díky tomu můžu sedět ve dvou výborech, než kdyby ODS měla těch členů tady padesát. Zároveň sedím i v komisi. To by jindy bylo nemyslitelné a mě to tím pádem nutí víc pracovat.

Jak vidíte šanci občanskodemokratických kandidátů v květnových volbách do Evropského parlamentu?

Beru to realisticky. Je brzy po těch všech problémech, že si myslím, že nám to ještě trochu volič spočítá. Ale myslím, že malinko obracet už by se to mohlo v komunálních volbách, protože – jak mohu sledovat ve sněmovně – ANO začíná dělat chyby. Mohl by se tedy opakovat efekt, že kdo drtivě vyhraje parlamentní volby, tak u komunálních hořce zapláče. Dokonce se mluví o 17procentních rozdílech.

Jak se v „komunálkách“ hodláte angažovat vy?

To nyní řešíme. V květnu ještě máme sněmy – ten oblastní jsem svolal na polovinu června. Nechce se mi zvedat to jako lídr. Připadalo by mi nefér jít na primátora s tím, že bych v případě výhry na tento post stejně nešel, když jsem poslanec.

Ale třeba v Mostě tamní primátor Vlastimil Vozka - než ho minulý týden odvolali - několik měsíců takto na dvou židlích rovněž byl…

Já to vidím tak, že jakmile je člověk v Praze, tak již nemá tolik sil a času dělat komunál. Takže do zastupitelstva města třeba ano, ale zatím je opravdu řada věcí teprve v přípravě, takže je mnoho variant.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…