Poslanec vyloučený z ODS otevřeně promluvil o Němcové a o tom, kdo zradil ODS

14.08.2013 13:47 | Zprávy

ROZHOVOR Poslanec Jan Florián, který vystoupil z ODS a byl následně ještě vyloučen, vysvětlil, proč odešel ze sálu při hlasování o Rusnokově vládě. Poodhalil, co se skutečně dělo a poodhalil i své plány do budoucna. Byl by rád, kdyby Václav Klaus založil pravicovou stranou. A řekl otevřeně, co si myslí o nynější ODS.

Poslanec vyloučený z ODS otevřeně promluvil o Němcové a o tom, kdo zradil ODS
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Poslanec ODS Jan Florián ve své kanceláři

Bývalí kolegové z ODS o vás říkají, že jste zradil ODS. Jste zrádce?

Podle mě jde o překrucování faktů. Pokud se vrátíme zpět, zrádcem či tím, kdo se provinil na ODS, je Petr Nečas a členové Grémia ODS. Oni totiž zradili voliče ODS, pravicový program a ideje naší strany. Proti programu a veškerým pravicovým principům podporovali zvyšování daní, zvyšování administrativní zátěže podnikatelů a rovněž ustupovali socialistickým požadavkům Bruselu. Schválením Kalouskova balíčku k citelnému zvýšení daní zkrátka došlo, tečka. A nebylo to poprvé. Dnes vidíme, jak zvyšování daní škodí občanům a celé ekonomice. Pro živnostníky a podnikatele jsme nic neudělali a podmínky jim ODS spíše zhoršila. A pokud na toto někdo upozorňuje, je z ODS vylučován.

Vysvětlete prosím našim čtenářům, proč jste hlasoval, jak jste hlasoval a jaký byl váš postoj k odděleným, i když spolu souvisejícím, tématům, jako byla Rusnokova vláda, "stojednička" či rozpuštění sněmovny.

Já bych se v tom příběhu vrátil asi o měsíc a půl zpět. Pokud jde o takzvanou "stojedničku", tak ta padla v den, kdy Petr Nečas po svém skandálu podal panu prezidentu Zemanovi demisi. Řádná "stojednička" ale neexistovala ani před tím, neboť ODS, TOP 09 a LIDEM neměly sepsanou koaliční smlouvu. Čili pan Kalousek, paní Němcová a další lidé z vedení ODS se zaštiťovali "stojedničkou" jako jakousi mantrou. Můj názor je, že ve chvíli, kdy Petr Nečas rezignoval na funkci premiéra a předsedy ODS, mělo grémium svolat volební kongres, mělo se omluvit voličům za skandál Petra Nečase a neplnění pravicového programu. Na kongresu se měl zvolit nový řádný předseda ODS a ODS se měla v rámci soutěže politických stran a idejí programově vymezit proti TOP 09, která, ač sama sebe nazývá pravicovou, reálně prosazuje levicovou politiku.

A pokud jde o hlasování o Rusnokově vládě, za které jste byl vyloučen...

Já ani pan kolega Úlehla jsme neporušili Stanovy ODS. V usnesení Výkonné rady ODS totiž přesně stálo: „Výkonná rada ODS konstatuje, že žádný z poslanců Občanské demokratické strany vládě Jiřího Rusnoka důvěru nevysloví.“ My jsme aktivně důvěru této vládě nevyslovili, my jsme pouze odešli ze sálu.

A vy jste informoval ODS o svých názorech? Bylo vám vyčítáno, že vaše hlasování bylo bleskem z čistého nebe...

Já jsem se s Martinem Kubou ten týden před hlasováním dvakrát, třikrát sešel. Bavili jsme se o různých variantách řešení. Jedním z probíraných řešení bylo, že by po pádu Nečasovy vlády ODS neměla usilovat o sestavení vlády a měla by do konce volebního období zůstat v opozici a tím, že by ODS odešla ze sálu, by umožnila Rusnokově vládě získat důvěru. Myslím si, že pro stabilitu České republiky je lepší nějaká vláda s mandátem než žádná. V rámci této varianty měla ODS šanci do dalších voleb se zmátořit, vygenerovat nového lídra a sestavit kandidátku a volební program.

Druhá varianta, která z mého pohledu byla absolutně nejčistší a nejkorektnější, bylo vyvolání předčasných voleb, aby ODS dala voličům najevo, že chce jít do nového souboje s čistým štítem a že se nad svým i mnohdy chybným chováním zamyslela a vzala si z chyb ponaučení. O těchto variantách jsem tedy Martinu Kubovi několikrát říkal.

Na klubu jsme s dalšími poslanci přednesli variantu předčasných voleb. Ten názor, který jsem prezentoval s kolegy Kubatou, Vodrážkou a dalšími se dostal do fáze emotivní přestřelky, kdy už nešlo o racionální argumentaci. Ty dvě zmíněné varianty jsem zvažoval zhruba čtrnáct dní před hlasováním a definitivně jsem se rozhodl na základě politického vývoje v ten konkrétní den, kdy se hlasovalo.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

13:56 Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

„Omezit svobodu projevu“ – takový návrh padl z úst europoslance Ondřeje Koláře (TOP 09), a že zákaz …