Pospíšil je prý trapný, nechutný, ublížený a sebestředný. Takhle to schytal od předáků ODS

21.01.2014 6:24

Jiří Pospíšil po svém nezvolení místopředsedou ODS uvedl, že jeho nezvolení je špatným signálem pro voliče a označil to za „zabijačku“. Mezi kolegy jeho vyjádření v médiích vyvolala velmi negativní reakce a myslí si, že Pospíšil neunesl svou porážku a poškodil svými výroky stranu. Padaly i ostřejší výrazy.

Pospíšil je prý trapný, nechutný, ublížený a sebestředný. Takhle to schytal od předáků ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

„ODS tím dává najevo, že stále rozhodují mocenské praktiky a nikoli kvalita a výsledky jednotlivých kandidátů. O nových tvářích to rozhodně nebylo, Jan Zahradil je v ODS mnohem déle než já. Je mi to líto. Těžko se dá racionálně zdůvodnit, proč končí lidé, kteří tvoří tváře ODS, jako jsem já, nebo Miroslava Němcová,“ uvedl podle Deníku.cz a své nezvolení označil za „zabijačku Pospíšila“.

ParlamentníListy.cz oslovily předáky ODS, co říkají Pospíšilovým mediálním prohlášením po jeho nezvolení. Řada z nich si myslí, že Pospíšil porážku neunesl, svými výroky poškodil ODS a že za jeho nezvolením nebylo nic zvláštního, jen vůle členů ODS obměnit celé vedení.

Jiří Pospíšil je neuvěřitelně sebestředný

„Taková vyjádření ODS nepomohou. Kongres se zkrátka rozhodl pro radikální obměnu vedení, není tam nikdo z bývalých místopředsedů. Politika není vždy spravedlivá, s tím je třeba se vyrovnat, ne hledat zástupné důvody. Například Miroslava Němcová to dokázala s noblesou,“ uvedl pro ParlamementníListy.cz první místopředseda strany a šéf europoslanců ODS  Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Jiří Pospíšil je neuvěřitelně sebestředný. Kongres nebyl o Jiřím Pospíšilovi, ale o budoucnosti ODS. Neuspělo mnoho jiných kandidátů a nejančí z toho jako on,“ řekl místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

„Zažil jsem sám v politice několik porážek a vyrovnával jsem se s nimi jinak. Jiří Pospíšil byl zvolen do Výkonné rady ODS, což je po kongresu a změně stanov významnější funkce, než byla před tím,“ míní místopředseda ODS Martin Kupka.

Stížnosti těch, kteří mohou za katastrofální debakl ODS, jsou nechutné a poškozují stranu

Podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky politika stejně jako život přináší výhry i prohry a dobrý politik musí přijmout prohru a vyrovnat se s ní, navíc když v ní došlo v demokratické tajné volbě.

 „Jiří Pospíšil prohru neunesl a to je škoda. Měl by vědět, že hodnocení okolím nemusí být spravedlivé a odpovídat vlastní představě. O žádném komplotu proti Jiřímu Pospíšilovi nevím, celý kongres byl snahou o nové lidi ve vedení, a tak to i dopadlo. Větu o tom, že všichni členové vedení mají být nahrazeni novými lidmi, jsem řekl hned po prohraných volbách a jak je vidět, stejný názor měla většina delegátů,“ dodal Sobotka.  

„Kongres spravedlivě ohodnotil katastrofální politiku bývalého vedení ODS, která vedla k nejhoršímu výsledku ODS ve volbách. Ti moudřejší jako Martin Kuba to pochopili a radši nekandidovali. A ti, kteří kandidovali, jako Miroslava Němcová, nebo Jiří Pospíšil, nebyli zcela po zásluze zvoleni. Jejich mediální stížnosti jsou nechutné a poškozují ODS,“ řekl redakci europoslanec Hynek Fajmon.

Tato vyjádření vypovídají vše o Pospíšilovi, nic o kongresu. Někteří svou porážku nesou s klidem

„Volba na posledního místopředsedu probíhala v šesti dlouhých demokratických volbách a výroky Jiřího Pospíšila jsou nepravdivé a velmi mě mrzí. V této souvislosti si o to víc vážím docenta Svobody, který volbu stejně jako Jiří Pospíšil sice prohrál, ale přijal to jako gentleman,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

A poslanec Bohuslav Svoboda to svým vyjádřením pro ParlamentníListy.cz potvrdil: „Nevím, co přesně řekl Jiří Pospíšil. Ale na kongresu ODS došlo k významným změnám a to považuji za pozitivní. Všechny osobní věci musí jít v tuto chvíli stranou.“

„Tato vyjádření vypovídají vše o Jiřím Pospíšilovi, nic o kongresu,“ reagoval poslanec a šéf jihomoravské ODS Pavel Blažek, který sám svůj post místopředsedy neobhajoval.

Zvoleni lidé, kteří budou pracovat pro posílení ODS, nikoli osobní pozice

„V boxu je běžné, že se soupeři po zápase obejmou a poražený pogratuluje vítězi. V rugby probíhají takzvané ´třetí poločasy´, kde si oba týmy sednou v hospodě. Ublížené mediální výstupy některých nezvolených kandidátů mi v tomto směru připadají trapné a nedůstojné,“ míní předseda pražské ODS Filip Humplík.

Podle senátora ODS Tomáše Jirsy delegáti kongresu ODS pouze dospěli k tomu, že chtějí kompletně obměnit celé vedení ODS a žádná konspirace proti Pospíšilovi v tom nebyla: „Martin Kuba tuto náladu svým politickým čichem vycítil a nekandidoval. Nezvolení Jiřího Pospíšila místopředsedou neznamená navíc, že s ním ODS nepočítá. Je nyní členem výkonné rady, poslancem a předsedou regionu. Pořád zůstane i největším odborníkem ODS pro oblast justice.“  

„Myslím, že delegáti dali prostě přednost jiným kandidátům. Většina z nás byla v politice někdy někam nezvolena. To není tragédie ani konec kariéry, už vůbec ne konec světa. Na tomto kongresu jsme hledali do svého čela lidi, kteří budou pracovat pro posílení pozice ODS, nikoli pro posílení svých pozic,“ říká senátor Jiří Oberfalzer.

Pospíšil situaci svého nezvolení příliš nezvládá

„Dle mého názoru pan Pospíšil situaci svého nezvolení příliš nezvládá. Ve vedení ODS skončili všichni místopředsedové a také to jsou vysoce kvalitní lidé. Paní Němcová, pan Kuba, Pavel Blažek či Tomáš Chalupa situaci odchodu z místopředsednických funkcí zvládají s noblesou; myslím, že i panu Pospíšilovi by lépe slušel větší nadhled a klid,“ domnívá se senátor Milan Pešák.

„Neunesl porážku,“ míní senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

Již dříve se vyjádřil k Pospíšilovým výrokům známý provokatér ODS, který Pospíšila označil za „sráče“. „Že je Jiří Pospíšil sráč, ba dokonce neuvěřitelný sráč, vím už dávno. Nyní právě dokázal, že je sráč ještě o něco větší. Snad se konečně některým otevřou oči," napsal Petr Štěpánek doslova na svůj facebookový profil v neděli pozdě večer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…