Pospíšil na kandidátce TOP 09? To jsem neslyšel. Ale není to špatný nápad, připustil Kalousek

02.02.2014 6:50

Jednou z nejblyštivějších politických kariér se může pochlubit exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který v tomto týdnu oznámil, že opouští ODS. Brzy poté se objevila spekulace, že by mohl jako nezávislý kandidovat do Evropského parlamentu za TOP 09. Její první místopředseda Miroslav Kalousek však tvrdí, že až dosud o tom neslyšel, ale s jistou nadsázkou to vůbec nepovažuje za špatný nápad.

Pospíšil na kandidátce TOP 09? To jsem neslyšel. Ale není to špatný nápad, připustil Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil oznámil svůj odchod z ODS a vzápětí se vyrojily spekulace o tom, kam povedou jeho další kroky v politice. Ty většinou vycházejí z jeho výroku, že jako nezařazený ve sněmovně uvažuje o spolupráci s poslaneckým klubem TOP 09. Na serveru Prvnízprávy.cz dokonce probleskla informace, že se už domluvil s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem na tom, že bude kandidovat do Evropského parlamentu jako nezávislý na kandidátce TOP 09.

Něco takového ale muž, bez něhož se v TOP 09 ani lístek na stromě nepohne, popírá. „Do včerejška do večera, než to napsal jakýsi obskurní web, myslím, že se jmenuje První zprávy, jsem o tom nikdy neslyšel. Žádná taková nominace nepadla. Ale tak mě včera večer napadlo, že to je zajímavý nápad. Ale nikdo nic takového nenavrhnul a já jsem s nikým o něčem takovém nemluvil,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Pospíšil upozorňuje, že relevantní nabídka od TOP 09 neexistuje

A potvrzuje to i Jiří Pospíšil, jenž má vzhledem ke svým osmatřiceti letům za sebou vskutku hvězdnou politickou kariéru. Vždyť byl ministrem spravedlnosti ve vládách Mirka Topolánka i Petra Nečase, místopředsedou Poslanecké sněmovny, téměř čtyři roky místopředsedou ODS a v roce 2012 jako jediný lídr kandidátky ODS dokázal vyhrát krajské volby. „Není takováto relevantní nabídka,“ odkazuje v reakci pro ParlamentníListy.cz Jiří Pospíšil na to, že ze strany TOP 09 ještě v tomto směru k žádnému kontaktu nedošlo.

Miroslav Kalousek to dokládá i na skutečnosti, že od kongresu ODS, na němž Jiří Pospíšil neuspěl v boji o místopředsednický post, se s ním potkal pouze jednou tento týden ve sněmovně, a to se stihli pomalu jen pozdravit. „Ale zaznamenali jsme, že řekl, že se na nás obrátí s žádostí o spolupráci. Nezařazený poslanec to má těžké, protože nemá logistické ani technické zázemí a nemá ani informace z organizačního výboru,“ upozorňuje Miroslav Kalousek na úskalí práce poslance, jenž nepatří do žádného klubu.

Kalousek nevylučuje, že o zařazení exministra na kandidátku bude přemýšlet

„Tak pokud se na nás pan Pospíšil obrátí, tak mu to zázemí ochotně a rádi poskytneme bez jakýchkoli podmínek, co se týká hlasování či čehokoli jiného, tak, jako bychom to nabídli jakémukoli jinému nezařazenému demokratickému poslanci,“ vysvětluje první místopředseda TOP 09 a na naléhání, zda teď už bude o Pospíšilově kandidátce do europarlamentu vážně uvažovat, pro ParlamentníListy.cz uvádí: „S jistou nadsázkou říkám, že to vůbec není špatný nápad a není vůbec vyloučeno, že bychom o tom mohli přemýšlet. Ale opravdu jsem to slyšel v pátek večer poprvé.

Jiří Pospíšil po ohlášení odchodu z ODS také oznámil, že si ponechá poslanecký mandát, protože ho vnímá jako výraz důvěry od voličů v jeho osobu. Ze všech kandidujících občanských demokratů totiž v říjnových předčasných volbách dostal po Miroslavě Němcové nejvyšší počet preferenčních hlasů. A asi nic nevypovídá lépe o rozporu mezi voliči a členskou základnou ODS jako to, že zatímco voliči oba zmíněné politiky tak výrazně preferovali, tak delegáti kongresu je odmítli zvolit do vedení strany.

Z ODS odchází s nálepkou dvojitého mučedníka

O tom, že Jiřího Pospíšila to bude po neúspěchu na kongresu lákat někam jinam, se v ODS už nějakou dobu šuškalo. „Asi už ho to opravdu táhlo někam jinam. Nicméně podařilo se mu to, že se stal před veřejností dvojitým mučedníkem – nejprve ho vyhodil z postu ministra spravedlnosti tehdy premiér Nečas a teď ještě nebyl zvolen ani místopředsedou,“ upozornil pro ParlamentníListy.cz předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera, s jakou nálepkou Jiří Pospíšil stranu opustil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…