Pozor: Hovoří Miroslav Kalousek

03.11.2014 13:08

Podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska prezident Miloš Zeman dokáže udělat i z lánského zámku a Pražského hradu čtvrtou cenovou skupinu. Kalousek to řekl ParlamentnímListům.cz v reakci na slova, která Zeman pronesl v pořadu Českého rozhlasu Hovory z Lán, kde od něj padlo několik vulgarismů.

Pozor: Hovoří Miroslav Kalousek
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

V nedělních Hovorech z Lán, který živě přenáší každého čtvrt roku Český rozhlas, zvolil prezident Miloš Zeman vskutku zajímavý slovník. Byl totiž plný sprostých slov. S prezidentovou mluvou se již během neděle vypořádali někteří čeští politici napříč politickým spektrem, pozadu nezůstali ani občané. Někteří z nich dokonce na sociálních sítích svolávají proti Zemanovi protestní demonstrace.

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

Zeman totiž v Hovorech z Lán mluvil o počínání vlády, která prosadila jinou podobu služebního zákona, než si přál, a označil to jako „zkurvení” paragrafů. „Vláda podle mého názoru dosud ve svém konání učinila jednu základní chybu, když podlehla panu (Miroslavu) Kalouskovi a zkurvila služební zákon,“ řekl Zeman. Vulgarismy použil také na adresu ruské dívčí punkové skupiny Pussy Riot při překladu jejich názvu do češtiny, kdy hovořil o „kundě” a „kurvách”.

ZDE najdete vše k výživnému a aktuálnímu tématu Zemanových vulgárních výroků

Použité výrazivo v tom samém pořadu pak Zeman odůvodnil tím, že se chce přiblížit mluvě pražské kavárny, a odkázal se přitom na svého politického oponenta - předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. „Já jsem inspirován panem Schwarzenbergem, který v každé druhé větě říká ‚hovno‘. No, a vzhledem k tomu, že pražská kavárna má ráda pana Schwarzenberga, tak jsem se chtěl vlísat do přízně pražské kavárny,” vysvětloval Zeman v neděli šokovanému moderátorovi Janu Pokornému.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09/STAN Miroslav Kalousek ale nad takovým chováním hlavy státu vrtí hlavou.

„Jedna věc je forma a ta je nepřijatelná. Řadě z nás totiž vadí, že pan prezident dokáže udělat i z lánského zámku a z Pražského hradu čtvrtou cenovou skupinu. Druhá věc je pak obsah, který by samozřejmě neměl být opomenut, a ten je naprosto nehorázný. I kdyby to říkal super zdvořilými slovy, zcela spisovnými slovy, protože on obhajoval svou servilitu k čínskému režimu a svou servilitu k ruskému režimu a obhajoval tak vlastně své vystupování, které dle našeho názoru poškozuje Českou republiku v zahraničí, pak i ten obsah by byl nepřijatelný,“ zmínil Kalousek pro ParlamentníListy.cz.

Na Zemanovo vysvětlování, že i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg přece říká v každé druhé větě „hovno“, pak Kalousek dodal: „Já to nechávám zcela na vašich čtenářích, aby posoudili rozdíl mezi noblesou, se kterou vystupuje dvanáctý kníže ze Schwarzenbergu, a mezi odérem, který kolem sebe šíří třetí český prezident.“

Dělá bílého pejska?

Zatímco první místopředseda TOP 09 se cítí být Zemanovými slovy pobouřen, naopak předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka Zemanovo chování zřejmě nijak význačně nepobuřuje. I tak ale lidovecký šéf zvedá varovný prst.

Bělobrádek: Do oficiálních vyjádření ústavních činitelů vulgarismy nepatří

„Já jsem Zemana v Českém rozhlase neslyšel. Ovšem do oficiálních vyjádření ústavních činitelů vulgarismy samozřejmě nepatří. S výjimkou citací a i tam je třeba opatrně vážit slova,“ napsal na dotazy ParlamentníchListů.cz Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Připomeňme, že již v neděli mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna pro ČTK uvedl, že Český rozhlas při vysílání Hovorů z Lán nijak nepochybil. Podle Hošny šlo totiž o živé vysílání a moderátor pořadu Jan Pokorný navíc hlavu státu na některá vyjádření během pořadu upozornil.

„Nemohli jsme nijak ovlivnit, jaké výroky se k posluchačům dostanou, jelikož pořad byl vysílán živě. Moderátor Jan Pokorný splnil svou povinnost, že prezidenta na nevhodnost některých slov upozornil,“ poznamenal Hošna s tím, že rozhlas s pokračováním pravidelného pořadu v tuto chvíli i nadále počítá.

Český rozhlas vysílá Hovory z Lán zhruba jednou za čtvrt roku. K obnovení tradice přistoupil loni poté, co se Zeman ujal prezidentského úřadu. Dříve tímto pořadem proslul první polistopadový prezident Václav Havel. Pořad, ve kterém hlava státu každou neděli komentovala aktuální dění, se poprvé odvysílal 11. března 1990.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…