Prasárna, už si nevrzneš. Po odstřelu šéfa ČSSD nastalo noční peklo a chystá se protiakce

28.10.2013 7:43

První místopředseda ČSSD Michal Hašek se v noci ohradil proti tomu, jak je interpretováno včerejší rozhodnutí předsednictva ČSSD, které doporučilo předsedovi Bohuslavu Sobotkovi odejít z funkce. „Nemám zájem škodit ČSSD. Kdo toto říká, manipuluje s fakty z dnešního jednání a ohýbá realitu a lže,“ napsal v prohlášení Hašek, který je spojencem prezidenta Miloše Zemana. Na internetu se v noci zaktivizovali i Zemanovi a Haškovi odpůrci z řad ČSSD, soustředění právě kolem Sobotky. A "haškovce" v ČSSD důrazně pokáral i exministr Kalousek.

Prasárna, už si nevrzneš. Po odstřelu šéfa ČSSD nastalo noční peklo a chystá se protiakce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek s Bohuslavem Sobotkou

Anketa

Je dobře, že ČSSD vyzvala Bohuslava Sobotku k rezignaci?

29%
71%
hlasovalo: 9959 lidí

Poté, co předsednictvo ČSSD poměrem 20:13 doporučilo Sobotkovi odejít, se strhl povyk ze strany jeho příznivců. Například senátor Jiří Dienstbier označil skupinu těch, kteří hlasovali pro Sobotkův odchod, za partu podrazáků.

Michal Hašek se ohradil proti tomu, aby akce jeho příznivců byla takto interpretována a ve večerním prohlášení uvedl, že jde o reakci stranického orgánu na nejhorší volební výsledek ČSSD v její moderní historii, za který by měl Sobotka vyvodit odpovědnost.  Proto nerozumí „hysterii“, kterou krok vyvolal.

Nejaktuálnější informace o situaci v ČSSD ZDE

„Ani já se nezříkám odpovědnosti za výsledek voleb a počítám s tím, že budu před členy strany, stejně jako celé širší vedení ČSSD, skládat účty. Říkal jsem to už před dnešním jednáním předsednictva a budu to říkat i po něm. Nemám zájem škodit ČSSD. Kdo toto říká, manipuluje s fakty z dnešního jednání a ohýbá realitu a lže. Jako všichni kandidáti do Poslanecké sněmovny jsem respektoval veškerá pravidla o volební kampani, tak, jak byla nastavena. Nemyslím si ale, že by se tak choval každý člen strany a i v průběhu kampaně jsem odrážel nesmyslné útoky a hraběcí rady, které měly navodit dojem, že jsme rozhádaná a rozbitá strana,“ narazil též Hašek na fakt, že volební kampaň byla orientována zejména na předsedu Sobotku, byla centrálně řízena z Lidového domu a kandidáti měli zákaz samostatných preferenčních kampaní. (Celé prohlášení najdete na konci článku, stejně jako jmenný seznam těch, co vyzvali Sobotku k odstoupení.)

Dienstbier: Prasárna

Prohlášení, které Hašek pověsil na Facebook, však zaujalo i Dienstbiera, který pod něj veřejně napsal: „To není hysterie, jen reakce na prasárnu, kterou jste včera večer upekli u Zemana a dnes provedli na předsednictvu.“ Dienstbier tím připomněl haškovcům sobotní návštěvu prezidenta Zemana, kterou provedli Hašek, Tejc a Škromach bez účasti i vědomí Sobotky.

A Haškovo prohlášení neušlo na sociální síti ani pozornosti liberálně a protizemanovsky orientovaného novináře MF Dnes Luboše Palaty. „Ještě včera večer jste byl místopředseda nejsilnější strany. Dnes jste jen Zemanův pacholek. A skončíte jako vaši předskokani ze SPOZ,“ napsal Palata, který tak navázal na slova Bohuslava Sobotky, podle kterých v ČSSD narůstá vliv Hradu, zemanovců a kancléře Vratislava Mynáře.

Sobotkovi příznivci uvnitř ČSSD, kteří nelibě nesou Haškovu vstřícnost k Zemanovi, ještě v neděli večer založili na Facebooku skupinu „Chci Bohuslava Sobotku, ne Michala Haška“, v jejímž popisu odmítají „pokus o odstavení Bohuslava Sobotky přáteli Miloše Zemana“ a volají po “silné a moderní“ ČSSD. Na podporu svých názorů zatím získali přes noc 1600 uživatelů Facebooku a dokonce svolávají akci na Sobotkovu podporu: V den státního svátku 28. října chtějí Sobotku podpořit u sochy Tomáše Garrigua Masaryka u Pražského hradu. Účast na akci „odklikl“ i Jiří Dienstbier , stejný virtuální krok učinili i někdejší zástupkyně ombudsmana a disidentka Anna Šabatová, religionista Ivan Štampach, expertka ČSSD přes menšiny a rovné příležitosti Michaela Marksová-Tominová či několik členů Strany zelených.

Právě před spojením s liberálně-levicovou scénou varoval sociální demokracii politický analytik Štěpán Kotrba, který ParlamentnímListům.cz poskytl komentář s názvem "Sobotka nemá koule. Bohužel". V něm vyzývá Sobotku k rezignaci.
Nad včerejším rozhodnutím předsednictva naopak beduje například levicový intelektuál a neúspěšný senátní kandidát ČSSD, profesor Martin Potůček.

Kalousek kárá ČSSD

Facebookem obíhá i prohlášení podepsané strakonickým členem ČSSD Lukášem Houdkem, ve kterém se vyzývá po "reformaci strany ke zmiňovaným levostředovým hodnotám a k uskutečnění vnitřní reorganizace ve stylu západních levicových tradic pod vedením Bohuslava Sobotky, Lubomíra Zaorálka, Vladimíra Špidly a Jiřího Dientsbiera ml."

"V případě, že k výše zmiňované reflexi nedojde a Michal Hašek stane v čele strany, ČSSD dopadne stejně jako ODS. Je potřeba tedy zmodernizovat i ideologickou základnu, jelikož pouze ve volbách o konkrétních tématech mohou zvítězit systémové strany. Je potřeba rovněž podpořit svého právoplatného předsedu Bohuslava Sobotku, pod jehož vedením jsme všichni pro ČSSD hlasovali.," píše se v prohlášení, které mezi sebou někteří členové ČSSD začali sdílet.

Rušno bylo navečer i na zdi poslance Jaroslava Foldyny, který je skalním Zemanovým spojencem v ČSSD. Třebaže nebyl na včerejším předsednictvu a tudíž nehlasoval, čelil ataku jednoho ze svých virtuálních přátel. „Jseš to největší neštěstí ČSSD! Budu asi muset zveřejnit Tvé postoje v ČSSD. Jsi zrádce všech demokratických hodnot ve straně. V příštích volbách si nevrzneš. Naposled jsem volil křiváka jako ty!“ psal poslanci veřejně uživatel sociální sítě.
A Foldyna se nedal: „Josef - a co jsem provedl? Že tu tak vyšiluješ.“

Obdobně vzrušenými útoky jsou zaplaveny i facebookové profily dalších elitních prozemanovských sociálních demokratů jako je Zdeněk Škromach či Jiří Zimola.

Haškovy spojence za úspěšné odhlasování výzvy k odstoupení Sobotky důrazně pokáral i exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Zaprvé je to podraz na vlastní členy strany, protože v okamžiku, kdy sociální demokracie jako vítěz voleb má veškerou energii věnovat sestavení silné a kompetentní vlády, tak předvede domácí zabijačku v přímém přenosu a zařízne si vlastního předsedu,“ sdělil Kalousek Novinkám.cz a dodal, že jde o podraz na voliče. ČSSD prý na sympatizanty, kteří ji podpořili kvůli tomu, aby Bohuslav Sobotka byl premiér, „vyplázla jazyk a řekla ‘My jsme to samozřejmě tak nemysleli’“.

Kdo hlasoval pro Sobotkův odchod:

Vlasta Bohdalová, Petr Dolínek, Jaroslav Drozd, Lenka Fojtíková, Michal Hašek, Petr Hulinský, Milan Chovanec, Lenka Kadlecová, Martin Netolický, Roman Onderka, Irena Ropková, Jiří Rozbořil, Adam Rykala, Zdeněk Seidl, Radek Scherfer, Milan Urban, Jana Vaňhová, Zdeněk Škromach, Markéta Wernerová , Jiří Zimola

Kdo hlasoval proti Sobotkově odchodu:

Bohuslav Sobotka, Karel Březina, Richard Dolejš, Richard Falbr, Alena Gajdůšková, Petr Krčál, Hana Orgoníková, Jiří Petrů, Martin Starec, Milan Štěch, Petr Vícha, Václav Votava, Lubomír Zaorálek

Celé prohlášení Michala Haška z pozdního nedělního večera:

"Nerozumím hysterii, která se projevuje v souvislosti s dnešním rozhodnutím předsednictva ČSSD. Nejvyšší orgán sociální demokracie mezi sjezdy a jednáním Ústředního výkonného výboru sociální demokracie se zabýval vyhodnocením volebního výsledku ČSSD. Sociální demokracie včera dosáhla nejhoršího volebního výsledku v historii samostatné České republiky. Po sedmi letech vlády mizerných pravicových vlád jsme získali o dvě procenta méně, než dosáhl Jiří Paroubek v roce 2010. Ten, mimochodem, z tohoto výsledku narozdíl od současného předsedy Sobotky vyvodil osobní odpovědnost a tehdejší statutární místopředseda Sobotka se ujal řízení sociální demokracie. Ani já se nezříkám odpovědnosti za výsledek voleb a počítám s tím, že budu před členy strany, stejně jako celé širší vedení ČSSD, skládat účty. Říkal jsem to už před dnešním jednáním předsednictva a budu to říkat i po něm. Nemám zájem škodit ČSSD. Kdo toto říká, manipuluje s fakty z dnešního jednání a ohýbá realitu a lže. Jako všichni kandidáti do PSP jsem respektoval veškerá pravidla o volební kampani, tak, jak byla nastavena. Stejně jako všichni ostatní jsem poctivě pracoval na kampani a na získání důvěry občanů. Nemyslím si ale, že by se tak choval každý člen strany a i v průběhu kampaně jsem odrážel nesmyslné útoky a hraběcí rady, které měly navodit dojem, že jsme rozhádané a rozbitá strana. Po téměř pětihodinové debatě se proto dnes předsednictvo (zdůrazním, že zcela demokraticky a v souladu se stanovami) ČSSD rozhodlo vyzvat předsedu ČSSD k vyvození osobní odpovědnosti za výsledek voleb. Rovněž dalo mandát vyjednávacímu týmu ČSSD ve složení Michal Hašek, Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a Jeroným Tejc. ČSSD si je vědoma odpovědnosti ke svým voličům a také beze zbytku splní svoje předvolební závazky. S mandátem vítěze voleb se ČSSD pokusí co nejdříve sestavit stabilní vládu."

Pozvánka, kterou facebookoví příznivci Bohuslava Sobotky svolávají akci poblíž Pražského hradu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…