Předseda ODS Fiala to nandal premiérovi kvůli otálení kolem sankcí

10.09.2014 16:50

Vláda vysvětluje ve sněmovně postoj k sankcím proti Rusku. Po slovech předsedy vlády Bohuslava Sobotky vystoupil se svým názorem předseda Úsvitu Tomio Okamura a také předseda poslanců z ODS Petr Fiala. Zvláště ale Fiala to premiérovi pěkně nandal. Podle něj předseda vlády podceňuje dění na Ukrajině. „Pan premiér předvádí vyjednávací styl, jemuž nerozumím ani já, ale ani spojenci," řekl Fiala kromě jiného.

Předseda ODS Fiala to nandal premiérovi kvůli otálení kolem sankcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Poslanci ve středu odpoledne poslouchají informace o postoji vlády k sankcím vůči Rusku. Mimořádnou schůzi s jediným bodem programu prosadily TOP 09 a ODS. Nelíbí se jim, že Česko požádalo v rámci sankcí Evropské unie proti Rusku o výjimky.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka totiž na summitu EU, který se konal o víkendu 30. a 31. srpna, naznačil, že sankce EU proti Rusku považuje za kontraproduktivní. Za tento postoj byl ale zvláště pravicovou opozicí v Česku později kritizován. Premiér ovšem na to zmínil, že si za kroky vlády stojí.

„Takto se nedá na mezinárodní scéně nic udělat, v ČR jakoby nějaká zahraniční politika chyběla,“ kritizoval předsedu vlády za sněmovním pultíkem dnes předseda ODS Petr Fiala.

Podle něj premiér opakovaně mění názor a nemá ani svůj názor na klíčové věci.

„Také (premiér) říká, že sankce nefungují, ale jak to ví? To také koneckonců tvrdí i kolegové z Úsvitu, ale já nechápu, proč předseda vlády říká, že sankce nefungují, ale přitom je několikrát v EU podpořil,“ zmínil také Fiala na konto Sobotky.

Prý předseda vlády podceňuje dění na Ukrajině a nechce si připustit, že konflikt má mnohem větší význam. „Má všechny rysy potenciálního většinového konfliktu. Je v něm zapojená jaderná velmoc,“ zdůraznil předseda ODS.

Strčit hlavu do písku nejde

Podle něj je navíc Ukrajina geopoliticky citlivý bod a nelze, aby si Česko strčilo hlavu do písku. „To nás neochrání,“ řekl.

„Pan premiér předvádí vyjednávací styl, jemuž nerozumím ani já, ale ani spojenci. Česká republika ale nemá jinou, rozumnou variantu než stát na straně západních demokracií, které jediné nám mohou zajistit bezpečnost. Pokud máme rozumnou alternativu, tak by ji nám měl premiér představit. Pokud ji ale nemáte, tak realizujte rozumnou zahraniční politiku, která důsledně chrání bezpečnost ČR,“ dodal Petr Fiala.

Sankce? Cesta do pekel!

Předseda Úsvitu Tomio Okamura naopak zdůraznil, že politika sankcí je pro Českou republiku cestou do pekel.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

"My říkáme dlouhodobě a konečně dochází na naše slova - že sankce s Ruskem nijak zásadně nehnou a jen poškodí českou ekonomiku...A musím říci, že tohle podle mého názoru ví i TOP 09 a ODS," řekl Okamura.

"Pokud jde o samotné sankce, souhlasit s nimi může skutečně jen hodně nepřemýšlivý člověk anebo člověk, který chce mermomocí z válečného štvaní vytřískat politické body bez ohledu na české občany. My v Úsvitu již od začátku ukrajinské krize prosazujeme mírovou cestu jednání, demokratického sebeurčení a nikoli konfrontace a stupňování napětí. A jsme rádi, že po mnoha měsících, co to tvrdíme a dokola opakujeme, k tomuto řešení konečně docházejí i další," zmínil Okamura kromě jiného.

Zopakujme, že Sobotka na summitu EU, který se konal koncem srpna, naznačil, že sankce EU proti Rusku považuje za kontraproduktivní.

Sobotka: Nemohl jsem podepsat bianco šek

„Nemohl jsem tu noc ze 30. srpna podpořit sankce, neboť žádný konkrétní návrh tehdy na stole nebyl,“ zdůraznil dnes k tomu Sobotka ve sněmovně.

„Byla zaúkolována Evropská komise, aby zavedla sankce v situaci, kdy jsme neznali podrobnosti návrhu a vyhradil jsem si tak právo, abych s některou části návrhu vyjádřil nesouhlas. Pokládal jsem za nemožné, abych podepsal bianco šek, neboť nebyla známa struktura sankcí. Já se domnívám, že každý z vás by se musel zachovat stejně," vysvětloval také Sobotka.

Státy Evropské unie podle něj až později předložily návrh konkrétních sankcí.

„Teprve v úterý ráno komise předložila návrh konkrétních sankcí. My jsme pak připravili pro vládu expoziční materiál a ve středu (3. září) vláda schválila mandát pro naše vyjednavače...Jsem přesvědčený o tom, že vláda nemohla postupovat jinak. Postupovali jsme v zájmu ČR, neboť posouzení sankcí patří mezi úkoly každé odpovědné vlády. Musím zdůraznit, že tak nakonec postupovaly všechny členské státy Unie, kdy si vyhodnocovaly dopady sankcí na svou ekonomiku,“ zdůraznil navíc předseda vlády.

Tyto nové sankce proti Rusku ale podle Sobotky zatím nevstoupí v platnost. Osmadvacítka totiž prý zkusí počkat, jestli na Ukrajině vydrží příměří. V Bruselu se na tom na mimořádné schůzce dohodli velvyslanci zemí unie. V případě příznivého vývoje by sankce mohly zmírnit, v opačném případě zpřísnit.

Nové sankce se vztahují hlavně na ruské ropné firmy ve státním vlastnictví. ČR a další země už dřív prosadily, aby se sankce téměř netýkaly vývozu strojů pro ruské nevojenské podniky.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…