Premiér Sobotka se před poslanci neudržel. Šlo o lithium: Babiš je trestně stíhán, Faltýnek také. Je třeba odvést pozornost. Uměle vytvořená kauza!

16.10.2017 16:16

Na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny k lithiu vystoupil také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Premiér Sobotka se před poslanci neudržel. Šlo o lithium: Babiš je trestně stíhán, Faltýnek také. Je třeba odvést pozornost. Uměle vytvořená kauza!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka úvodem napomenul svého předřečníka, předsedu KSČM Vojtěcha Filipa, za uvedené lži. „Pan předseda Filip se zde pokusil navodit zdání, jako by snad to, že stát nemá přístup k těm ložiskům do roku 2022, souviselo jakýmkoliv způsobem s memorandem podepsaným na ministerstvu průmyslu a obchodu. To s tím memorandem žádným způsobem nesouvisí. Jakákoli omezení vyplývají z rozhodnutí, která byla přijata jiným ministerstvem, ministerstvem životního prostředí,“ sdělil Sobotka. 

„Pan předseda Filip se zde pokusil uvést v omyl nejen Poslaneckou sněmovnu, ale i občany. To, co řekl, byla lež,“ vyzval Filipa k omluvě Sobotka. 

Následně pak připomněl film Vrtěti psem, kde prezident USA čelí sexuálnímu skandálu s nezletilou dívkou. „To je samozřejmě pro prezidenta velký problém. Proto je potřeba odvést pozornost. Prezidentovi poradci ve filmu rozpoutají smyšlenou válku s Albánií. V tom filmu se jim to povede. Média v tom filmu jsou plná falešných obrazů války mezi USA a Albánií. Nemluvilo se o skandálu prezidenta, ale řešila se neexistující válka,“ sdělil s tím, že mu to připomíná celou historii kolem lithia.  

„V tuto chvíli jsou čtyři dny před volbami. V době, kdy byla rozpoutána tato kauza lithium, měl politik Andrej Babiš problém. Bylo oficiálně zahájeno jeho trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. Trestně stíhán byl nejen předseda hnutí ANO Andrej Babiš, ale také místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. A je třeba odvést pozornost,“ míní Sobotka. Andrej Babiš se podle něj rozhodl přepsat pravidla, a proto nepotřebuje, aby se o tom mluvilo. „Lidé a novináři by se totiž mohli ptát, jak je možné, že oba trestně stíhaní politici kandidují do voleb. A tak se vymyslí scénář Vrtěti psem. Vymyslí se kauza lithium,“ sdělil Sobotka se slovy, že jde o umělou a vylhanou kauzu. Babišovi se podle jeho slov kauza hodí i kvůli rozsudku slovenského ústavního soudu ohledně evidence Andreje Babiše v StB. 

Následně si pak Sobotka zaspekuloval, byť jak říká, nechce, zda ti, kteří svolali tuto schůzi, nejsou v budoucí koalici. Hovořil tak o komunistech, poslancích ANO a SPD Tomia Okamury. „Možná tady sehrajete roli někoho, kdo bude užitečným pomocníkem Andreje Babiše zakrývat vlastní problémy,“ poznamenal Sobotka.

Ve svých slovech pak poukazoval na to, že celý povolací proces běžel především na ministerstvu životního prostředí, kterému šéfoval Richard Brabec z hnutí ANO. „Problém lithia nespadl shůry tím, že ministr Havlíček podepsal memorandum. Celá kauza se řeší minimálně od roku 2010,“ dodal Sobotka. „Pokud by do budoucna hrozily nějaké arbitráže, šlo by to za resortem životního prostředí. Memorandum, které bylo přijato ministerstvem průmyslu a obchodu, je právně nezávazné,“ zdůraznil Sobotka. 

„Nerozumím tomu, proč zde je veden útok na memorandum, které podepsal ministr Havlíček, jehož jediným cílem bylo zlepšit pozici státu, a nikdo neřeší ta rozhodnutí, která byla přijata na ministerstvu životního prostředí,“ sdělil. „Memorandum vytváří předpoklady k tomu, aby se surovina využívala u nás. Je to vlastně první příklad změny, ke které se odhodlala naše vláda přistoupit,“ zmínil dále Sobotka. 

Přítomné pak seznámil se stanovisky legislativního odboru Úřadu vlády. „Z memoranda nevyplývají žádná práva a povinnosti,“ zdůraznil Sobotka. „Nezávazné memorandum rovněž neobsahuje lhůty. Memorandum také nemá předepsaný způsob projednání,“ poznamenal. Zdůraznil, že memorandum zobrazuje jen dobrou vůli. „Shora uvedené memorandum nezavazuje a ani nemůže zavazovat Českou republiku ve všech dalších správních řízeních ve prospěch nějakého konkrétního subjektu,“ sdělil dále premiér. 

Závěrem se pak Sobotka vyjádřil k surovinové politice státu. „Nyní se otevírá prostor, abychom systematicky a systémově využívali nerostné bohatství na území České republiky,“ sdělil Sobotka. „Stát má nyní ve své ruce nástroj na vydobytí poplatků za vytěžený nerost,“ poukázal také premiér. „Nejde jenom o to, kdo a kdy bude lithium na území České republiky těžit, ale jde také o to, aby na území České republiky probíhal výrobní řetězec, který nám umožní lithium zpracovat,“ dodal Sobotka.

„Politika vlády musí být zaměřena nejenom na horní proces, ale také na to, abychom dosáhli na zpracování lithia na území České republiky. Abychom tady zaměstnali lidi, zůstaly tady daně,“ poukázal předseda vlády závěrem svého vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…