Premiér Sobotka se při interpelacích razantně pustil do mluvčího Zemana

11.12.2014 15:59

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si dnes ve sněmovně rýpnul do hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka. A to v rámci sněmovní interpelace, kterou vznesla na něj poslankyně z TOP 09 Markéta Adamová. Ta se totiž Sobotky tázala na konkrétnější výsledky jeho středeční schůzky s prezidentem Milošem Zemanem.

Premiér Sobotka se při interpelacích razantně pustil do mluvčího Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Zahraniční politika ČR byla druhým bodem dnešních ústních interpelací v Poslanecké sněmovně na předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD).

"Chci se zeptat na nějaké konkrétnější výsledky vaši včerejší schůzky s panem prezidentem Zemanem, protože podle vyjádření mluvčího pana prezidenta jste prý nezmínil po celou dobu schůzky žádný z podstatných rozdílů mezi panem prezidentem a vámi v oblasti zahraniční politiky. Mám to chápat tak, že jsou vaše názory a postoje víceméně v souladu? Mne by ale zajímalo, zda souhlasíte s panem prezidentem v tom, zda je vhodná finlandizace Ukrajiny a že konflikt na Ukrajině je jenom jakousi chřipkou," útočila dnes ve sněmovně na premiéra Sobotku poslankyně Markéta Adamová (TOP 09), které se zřejmě nelíbilo, jaký byl mediální výstup zmíněné schůzky premiéra s prezidentem Milošem Zemanem.

Sobotka na to ale poslankyni odvětil, že kvůli sladění zahraniční a bezpečnostní politiky se bude on třikrát ročně s prezidentem Miloše Zemanem scházet. Kromě nich by na setkání měli chodit ministři zahraničí a obrany a předsedové obou parlamentních komor.

„Třikrát ročně bychom se sešli a řešili bychom aktuální otázky tak, abychom zajistili jednotné vystupování našich představitelů navenek,” uvedl Sobotka s tím, že podle něj by měli ústavní činitelé koordinovat nejen zahraniční cesty, ale i ekonomickou diplomacii. Proto by se jednou za dva měsíce měli scházet i zmocněnci nebo náměstci ústavních činitelů, aby oni zkoordinovali věci i na praktické úrovni. "Abychom se například nedablovali z hlediska ekonomické diplomacie," vysvětlil.

Sobotka ke schůzce také zmínil, že odmítl Zemanův návrh, aby se ukrajinská zahraniční politika finlandizovala, tedy podřídila svou zahraniční politiku zájmům Ruska.

Finlandizace není vhodná cesta pro Ukrajinu

„Jsem přesvědčen, že finlandizace není vhodná cesta pro Ukrajinu. Ukrajina má právo na to, aby se rozhodla o své budoucnosti sama," prohlásil Sobotka. Podle něj je tento termín spojen s obdobím studené války, které by se nemělo opakovat, a s filozofií sfér vlivu mocností, která upírala zemím právo svobodně se rozhodnout. Proto by se systém finlandizace neměl v rámci současné mezinárodní politiky používat.

Sobotka zároveň odmítl možnost, že by vláda kvůli kontroverzním prohlášením Zemana hrála roli nějakého jeho cenzora.

„Vláda tady není od toho, aby fungovala jako cenzor vůči prezidentovi republiky. Prezident republiky má svůj mandát, měl by jej vykonávat v zájmu občanů České republiky a má i svoji odpovědnost," řekl dále předseda vlády.

I v Německu se rozchází v názorech

Ke kontroverzním výrokům Zemana ale jen poznamenal, že existují rozdílné "nuance" v zahraniční politice i u představitelů jiných evropských zemí.

„Přece nuance v zahraniční politice existují i v jiných demokratických státech. Když se podíváme třeba na sousední Německo, tak nepochybně kancléřka Merklová má možná jiné akcenty než ministr zahraničí, který je příslušníkem sociálně demokratické strany a není členem kancléřčiny CDU," řekl.

„Nepochybně pan prezident má své názory a vláda, nebo i já jako premiér, či ministr zahraničí, máme v něčem názory odlišné. Je ale důležité, abychom měli shodu v postojích při summitech EU, NATO či OSN a abychom byli čitelní a byli zemí, kde je znát poctivá snaha o koordinaci," dodal Sobotka.

Nadto se ale kriticky vyjádřil na konto mluvčího Pražského hradu Jiřího Ovčáčka.

"Mne také překvapily zasvěcené komentáře pana Ovčáčka po té schůzce, protože my jsme seděli s panem prezidentem sami dva v kanceláři a já jsem si nevšiml, že by tam byl s námi ještě pan Ovčáček. Čili docela mě překvapilo, že potom pan Ovčáček komentoval, o čem jsme spolu s panem prezidentem mluvili a o čem jsme naopak v žádném případě nemluvili,“ poznamenal.

Jiří Ovčáček totiž již ve středu informoval média, že Zeman se Sobotkou nemluvili o výrocích Zemana k 17. listopadu.

"Během dnešní diskuse na Pražském hradě se pan premiér i pan prezident nezmínili o událostech 17. listopadu 1989. O výrocích pana prezidenta nepadla jediná věta,“ napsal totiž Zemanův mluvčí na svém osobním facebookovém profilu.

To ale zjevně Sobotkovi vadí. Nejen dnes, ale již ve středu totiž sám médiím řekl, že si se Zemanem vyměnili i názory na to, co se odehrálo zejména kolem 17. listopadu a před 17. listopadem, čímž narážel na Zemanovo vystoupení v Hovorech z Lán, kde prezident použil několik vulgarismů. To později vedlo i k tomu, že proti němu protestovaly tisíce lidí symbolicky s červenými kartami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…