Premiér potvrdil ve sněmovně prodej bitevníků L-159 firmě Draken a do Iráku

30.10.2014 16:00

Poslanci dnes odpoledne sice načali ústní interpelace na ministerského předsedu Bohuslava Sobotku, ovšem po zhruba čtvrt hodině je museli přerušit na deset minut. V jednacím sále totiž nebyl dostatečný počet poslanců a sněmovna tak nebyla usnášeníschopná. Poslanci ale během té doby projednali interpelaci Karla Fiedlera z Úsvitu ohledně prodeje bitevníků L 159. Vláda totiž letadla chce prodat zčásti do Iráku a zčásti americké firmě Draken International.

Premiér potvrdil ve sněmovně prodej bitevníků L-159 firmě Draken a do Iráku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novela zákona o státní sociální podpoře prošla sněmovnou

Poslanec Karel Fiedler z Úsvitu měl dnes odpoledne ve sněmovně v rámci interpelací dotaz na premiéra Bohuslava Sobotku kolem prodeje bitevníků L 159.

„Stát kdysi vyhodil 25 miliard korun za tyto nepotřebné bitevníky,“ připomněl při tom Fiedler s dotazem, kdo ale za to nese  odpovědnost, že tyto peníze zaplatili prostřednictvím státního rozpočtu daňoví poplatníci. 

Česká armáda totiž od Aera Vodochody v roce 1997 objednala a v roce 1999 až 2003 obdržela 72 kusů jednomístné varianty bitevníku L-159A. Armáda ale posléze zjistila, že všechna letadla nepotřebuje. Původně byly některé letouny dislokovány na letištích Čáslav a Náměšť nad Oslavou, zbylé pak byly uskladněny a po léta se pro ně hledá kupec.

„Bitevníky byly zakonzervovány roky a roky a všechny minulé vlády se snažily zrealizovat jejich prodej. Já ale musím upozornit na to, že klesá hodnota těchto letadel. Letouny byly totiž pořízeny v devadesátých letech a za ty roky zastaraly a jejich reálná hodnota se snížila,“ upozornil dnes sněmovnu Sobotka s tím, že ale tato situace vznikla v devadesátých letech a jeho kabinet tak za tuto věc nemůže.

Podle Sobotky by se ale některá letadla měla brzy prodat do Iráku a reference byly také získány pro americkou firmu Draken.

"Armáda by se tak měla zbavit všech uskladněných letounů a AERO Vodochody jako jejich výrobce by mělo získat dvě reference, to znamená referenci díky prodeji americké společnosti Draken a referenci díky potenciálnímu prodeji do Iráku. Pro český letecký průmysl to podle mého názoru je dobrá zpráva,“ zdůraznil Sobotka. Podle něj se tím vyřeší problém s uskladněnými letadly, neboť právě za jejich uskladnění vláda platí nemalé peníze.

"Ta koupě ze strany Draken je v tuto chvíli již plně potvrzená, prochází realizací a máme tedy velkou šanci na to, že kompletně bude dokončen tento prodej," poznamenal Sobotka.

Do Iráku až 15 letadel

Ministerstvo obrany spolu s Aerem Vodochody prodá do Iráku možná až 15 letadel.

"Pokud jde o jednání s Irákem, to v tuto chvíli probíhá. Je zde dohoda mezi AERO a Ministerstvem obrany. Počítá se s tím, že se odkoupí celkem patnáct letounů L-159 ze zásob Ministerstva obrany do Iráku a AERO odkoupí čtyři aktivní letouny, jedenáct nepoužívaných, které jsou v současné době uloženy v ochranné atmosféře. Dokončení té irácké transakce přirozeně závisí na vývoji složité situace na území Iráku, kde obecně ta nepřehledná situace nepřeje mezinárodnímu obchodu, ale irácká vláda přirozeně zbraně v této situaci výrazně potřebuje, což je pozitivní vyhlídka pro český zbrojní export," doplnil pak k druhému obchodu premiér.

„Mne ale zajímá, jak bude konkrétně vyvozená odpovědnost. Budete vyžadovat odpovědnost konkrétních osob?“ tázal se ale po odpovědi Sobotky v rámci své interpelace poslanec Fiedler.

Nelze už nikoho trestat

„Je třeba si uvědomit, že rozhodnutí byla učiněna na sklonku devadesátých let,“ odvětil na to Sobotka s poznámkou, že vládou byly kdysi pořízeny letouny, z nichž ale jen některé z nich česká armáda používala. „Zčásti byla tehdejší nabídka naddimezována,“ připustil Sobotka odpovědnost minulých vlád. Podle něj se ale jen těžko dá retroaktivně do minulosti zasahovat.

Posléze na to šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek přednesl procedurální návrh, aby byla schůze poslanců přerušena, neboť v sále prý není dostatečný počet poslanců a tak se nemůže o interpelaci Fiedlera ani hlasovat. Kalousek se také pozastavil nad tím, že nejsou v sále ani ministři.

„I poslanecké lavice opozice jsou prázdné a ani dnes není u nich ta docházka stoprocentní,“ namítl ovšem na to důrazně premiér. Předsedající schůze Petr Gazdík (TOP 09/STA) poté schůzi kvůli doplnění kvóra přerušil na deset minut.

Již v srpnu proniklo do médií, že Ministerstvo obrany se dohodlo s Aerem Vodochody na prodeji letounů L-159 do Iráku, což posléze potvrdil první náměstek ministra obrany Jiří Borovec. Iráčané by podle dřívějších informací měli dostat 15 letadel. Z toho jich je 11 zakonzervovaných a čtyři v současnosti používá armáda.

Aero bitevníky odkoupí od armády

Letadla do Iráku musí ze zákona dodat firma s patřičnou licencí, v tomto případě Aero Vodochody. Firma by od armády měla odkoupit letadla, zbraňový systém Plamen a lehký kulomet, sama společnost pak zajistí dodávku munice, výcvik pilotů, náhradní díly nebo přepravu letadel.

Armáda, respektive Ministerstvo obrany se snaží nepotřebné letouny prodat přitom dlouhodobě. V červenci se mu podařilo uzavřít smlouvu, na základě které Aero Vodochody prodá letadla americké společnosti Draken International. Američané by měli za 14 letounů zaplatit 220 až 250 milionů korun, částka bude zpřesněna poté, co budou zakonzervované stroje prohlédnuty.

Draken International zároveň získá opci na dalších 14 letadel. ČR ale může jejich množství snížit, pokud by se dohodlo na prodeji L-159 právě s Irákem. Ministerstvo obrany předpokládá, že Američané dostanou první stroje na přelomu let 2015 a 2016.

Ministerstvo má celkem 36 nepotřebných bitevníků L-159. Resort upozorňuje, že kvůli stárnutí letounů dramaticky klesá jejich tržní cena. Péče o uložené bitevníky přitom ročně stojí deset milionů korun.

 


 

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…