Premiér rozzuřil Gazdíka a Stanjuru: Místo interpelací chodí po náměstí v Hlučíně!

25.09.2014 10:10

Poslanci jsou neúnavní. Sotva dnes začala jejich schůze, už se do sebe zase zakousli. Problém měli hned ráno s tím, že na dnešní jednací den se omluvil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který dal přednost stranické volební kampani na Hlučínsku. Dokonce padl návrh, aby se poslanci v pátek ráno zabývali jeho dnešním programem. Tato věc ale rozbouřila přitom poslance již ve středu.

Premiér rozzuřil Gazdíka a Stanjuru: Místo interpelací chodí po náměstí v Hlučíně!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka

Poslanci především pravicové opozice včera odpoledne v dolní komoře „stávkovali“ a to kvůli změnám středečního programu sněmovní schůze, jež prosadila koalice. Představitelé TOP 09 a ODS kritizovali k tomu tehdy navíc i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), jež prý namísto účasti na čtvrtečních interpelacích bude na stranické volební kampani na Hlučínsku.

"Co dělá pan premiér? Mítink v mém volebním regionu, v mém okrese. V Hlučíně, který má 14 a půl tisíce obyvatel, od jedenácti hodin chodí po náměstí a od 13:40 má tiskový briefing," podotkl na vrub Sobotky ve středu předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Podle místopředsedy sněmovny Petra Gazdíka (TOP 09/STAN) jde dokonce u Sobotky o pohrdání dolní komorou. Gazdík proto včera prosil sociální demokraty, aby premiéra požádali, aby do sněmovny na interpelace přišel. „Sněmovna není holubník," poznamenal k tomu jízlivě.

Opozice ale na své rozhořčení nezapomněla ani dnes. Sobotka totiž svůj program v Hlučíně vůbec nezrušil a do sněmovny tak nedorazil.

„Musím poznamenat, že je Hlučínsko krásný kraj. Ale že je tam zrovna dnes pan premiér, je smůla,“ poznamenal k tomu ironicky topkař Herbert Pavera.

„Já vím, že je pan premiér dnes na otevírání Světa techniky. Také mám pozvánku, a byl bych tam rád také,“ dloubnul si do Sobotky Zbyněk Stanjura. "Stál jsem u vzniku projektu a nemůžu tam být a mrzí mě to. A jsem tady, jo," ubezpečil Stanjura.

Petr Gazdík pak zmínil, že kvůli omluvě premiéra hodlá nabídnout na zítřek zařazení bodu „Pracovní vytížení premiéra 25. 9. 2014.“

"Právě jsme si vyslechli omluvu pana premiéra z dnešního jednání z pracovních důvodů. A já, protože vím, jaký je program, visí na volebních stránkách sociální demokracie, kolik mítinků tam má dnes, kdy se setká s občany na Hlučínsku, tak si dovoluji na zítřek jako první bod navrhnout bod Pracovní vytížení premiéra dne 25. 9. 2014, kdy by celá sněmovna byla seznámená s celým konkrétním dnešním programem premiéra, proč - když tady jsou písemné a ústní interpelace na premiéra a čeká tady na něj dvě stě poslanců -  jaké byly ty skutečné pracovní důvody pro jeho nepřítomnost," řekl Gazdík. Zařazení bodu ale nakonec neprosadil.

Kováčik: Oni tady také nejsou!

„Ostatní poslanci tady taky nejsou. Omlouvají se z pracovních důvodů a jediné pracovní důvody jsou, že je vyšle Poslanecká sněmovna na zahraniční cestu,“ zmínil ale na obranu předsedy vlády šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Poukázal také na to, kdo všechno z předsedů stran a klubů v dolní komoře dnes rovněž není.

Ani o další desítku minut ale nebyla nouze o jiné uštěpačné poznámky na konto ministerského předsedy. Petr Gazdík totiž do sněmovního mikrofonu pronesl: „Teď mi přišla sms zpráva, jíž rozesílá Úřad vlády." Poté smsku, v níž byla informace o tom, kde bude mít v Hlučíně Sobotka tiskovou konferenci, celou přečetl.

„Teď víte, kde máme pana premiéra najít. Navrhuju upravit jednací řád, že bychom tam měli interpelace telefonické. To by zefektivnilo chod sněmovny,“ zareagoval na to předseda klubu komunistických poslanců Pavel Kováčik.

"Vy mi tedy dnes dáváte," podokl řídící schůze Vojtěch Filip (KSČM).

„Já se k tomuto návrhu mohu připojit. Dávám návrh, že by se celá sněmovna přestěhovala do Hlučína, a tam bychom mohli pana premiéra interpelovat,“ dodal následně jízlivě Petr Gazdík.

Z dnešního jednání komory se omluvila desítka členů vlády a několik desítek poslanců, jak to bývá ve čtvrtek obvyklé.

Přijde na řadu i Kalousek se svým " fízlem"

Poslanci se nyní zabývají interpelacemi na členy vlády. Poté se budou věnovat sporu mezi Zdeňkem Ondráčkem (KSČM) a místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem kvůli výroku o "komunistickém fízlovi" a komunistické mlátičce. Kalousek se má podle rozhodnutí mandátovému a imunitního výboru Ondráčkovi za červnové výroky omluvit. Jenže Kalousek už řekl, že se Ondráčkovi rozhodně neomluví. Podle něj je nezpochybnitelné, že Ondráček za minulého režimu zasahoval coby člen pohotovostního pluku proti demonstrantům při tzv. Palachově týdnu.

Sněmovna by také měla rozhodnout o zřízení vyšetřovací komise, která by se zabývala výstavbou dálnice D47. Komise by měla případně vyšetřovat pochybení při výstavbě dálnice. Na jejím zhruba devítikilometrovém úseku u Ostravy vznikly vady. Stát se kvůli tomu pře přibližně tři roky se stavebními firmami, vede i arbitráže v souvislosti s účtováním valorizací.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…