Premiér žádá důvěru: Sobotka se před sněmovnou vyznal z citového vztahu

18.02.2014 13:08

Premiér Bohuslav Sobotka před hlasováním o důvěře své vládě představoval priority, které si jeho kabinet vytyčil. Předseda vlády zdůraznil nutnost prosazování ekonomické diplomacie a nesouhlasně se vyslovil k dalšímu zdražování elektřiny vlivem podpory obnovitelných zdrojů. Sobotka se také vyznal z citového vztahu, který chová k programovému prohlášení vlády.

Premiér žádá důvěru: Sobotka se před sněmovnou vyznal z citového vztahu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka řeční ve sněmovně

Anketa

Kdybyste byli poslanci, dali byste důvěru vládě Bohuslava Sobotky?

64%
32%
hlasovalo: 9237 lidí

Premiér Bohuslav Sobotka před poslanci programové prohlášení vlády nečetl, ale vyjmenoval priority, které by si jeho kabinet vytyčil.

„Po hodinách strávených vyjednáváním musím přiznat, že mám k programovému prohlášení určitý citový vztah,“ uvedl Sobotka hned v úvodu svého projevu v Poslanecké sněmovně.

Obnovitelné zdroje se moc nepovedly

Podle premiéra sice Česká republika nemůže konkurovat daňovým rájům, ale aby zajistila budoucí prosperitu, musí být zaměřena na investice do vědy, výzkumu, vzdělávání a inovací. „K tomu musíme položit základy už nyní,“ zdůraznil.

„Budeme jednat tak, abychom přirážkami za obnovitelné zdroje nezdražovali lidem elektřinu. To patří k věcem, které se v Evropě zrovna nepovedly,“ vymezil se proti dalšímu zdražování.

Sobotka konstatoval, že Česko je exportní ekonomika, která je nyní zaměřená na země Evropské unie. Podle jeho slov se musí dále pracovat na rozšiřování do rostoucích ekonomik. Šéf vlády vyzdvihl důležitost ekonomické diplomacie. Tu dlouhodobě prosazuje i prezident Miloš Zeman.

Některé chyby Topolánkovy a Nečasovy vlády už napravit nepůjde

Předseda vlády podle svých slov věří, že před sebou máme dobré období hospodářského růstu a vláda k tomu prý přispěje. Za takové situace by podle Sobotky neměl deficit státního rozpočtu jít nad tři procenta HDP.

„Vláda by také měla aktivně pracovat na přípravách k přijetí eura. Česká republika se také velmi rychle může připojit k fiskálnímu paktu a nový kabinet se tím bude zabývat okamžitě po získání důvěry,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

Ten chce také se svými ministry napravovat chyby předchozích kabinetů Mirka Topolánka a Petra Nečase (oba ODS). „Všechny chyby a škody se napravit nedají, bude to vyžadovat postupné kroky, které budou v souladu s rozpočtovým směřováním země,“ upřesnil.

Čím dál víc důchodců žije z dávek v hmotné nouzi

Nová vláda chce podle premiéra zvýšit podporu pracujících rodin s dětmi, zvýšit slevy na dani na dítě a obnovit porodné na druhé dítě. Postupně prý také zruší poplatky ve zdravotnictví. „Výpadky do systému zdravotnictví bude vláda kompenzovat a stát se na tom bude muset podílet,“ řekl premiér.

Nutné je prý také obnovit valorizaci penzí v plné výši. Předchozí vlády tím prý způsobily velké problémy, protože se zvyšuje počet seniorů, kteří jsou závislí na dávkách v hmotné nouzi. Sobotka také sdělil, že dojde k obnovení slevy na dani pro pracující důchodce, snížení DPH na pleny, léky, knihy a dětskou výživu, ale třeba také k rozšíření pravomocí Národního kontrolního úřadu (NKÚ).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…