Příteli Zaorálku... Huml se důrazně vyjádřil k Ukrajině i trestu pro kolegyni, která prý hájila Rusko

17.04.2014 12:23

ROZHOVOR Nikdo nemůže diktovat jinému, co si má myslet, tvrdí poslanec ČSSD Stanislav Huml v reakci na to, že jeho stranickou kolegyni Danu Váhalovou chce odvolat poslanec TOP 09 Stanislav Polčák z pozice vedoucí české delegace za to, že v Radě Evropy hlasovala pro nejmírnější formu sankcí vůči Rusku. A na Ukrajině je prý třeba vytvořit takové podmínky, aby po nástupu fašismu k moci ztratila tamní ruská entita pocit, že je diskriminována.

Příteli Zaorálku... Huml se důrazně vyjádřil k Ukrajině i trestu pro kolegyni, která prý hájila Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Anketa

Jaké řešení doporučujete v případě východní Ukrajiny?

hlasovalo: 31913 lidí

Vaše stranická kolegyně Dana Váhalová vzbudila velké rozhořčení jak v řadách hnutí ANO, tak především u opoziční TOP 09 tím, že hlasovala v Radě Evropy pro nejmírnější formu sankcí vůči Rusku. Co si myslíte o požadavku Stanislava Polčáka, který v této mezivládní organizaci zastupuje TOP 09, na její odvolání z pozice vedoucí české delegace?

Tak pro tohle já nemám slov. Myslím si, že máme všichni právo na názor a jsem přesvědčen, že pokud máme jakýkoli spor uzavírat diplomaticky, tak ho potřebujeme uzavírat dialogem a nemáme zavírat vrata protistraně. Proto tvrdím, že Dana Váhalová promluvila správně, promluvila s rozumem a s citem. Bylo to v pořádku.

Senátor Zdeněk Škromach se v té souvislosti vyjádřil o bolševicko-fašistických moresech, které se snaží do naší společnosti implantovat někteří extremističtí zástupci TOP 09. Také Vám to jako jemu připomíná dobu politických procesů, kdy byli lidé trestáni různými způsoby za projevený názor, nebo pan senátor Škromach trochu přestřelil?

Otočme to. Tak můžou zakládat Výbor pro neamerickou činnost, nebo jak se to jmenovalo tenkrát v padesátých letech na druhé straně, nebo jestli si chtějí hrát zase na novou Státní bezpečnost, tak můžou. To má stejné parametry, opravdu ano. Takže podle mě Zdeněk Škromach nepřestřelil.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přesto oficiální postoj České republiky vůči Rusku je ráznější než ten, pro který hlasovala paní poslankyně Váhalová. Nemá jít v takovéto instituci, jakou Rada Evropy je, spíš než o vyjádření vlastního názoru o dodržení určité zahraničně-politické linie konkrétní země?

Já si myslím, že všichni jsme v politice díky tomu, že nás lidé zvolili. Máme nějaký mandát od voličů, takže přece nemůže nikdo nikomu diktovat, co si má myslet a jaký názor má mít. To by tam mohl přijet jeden náš zástupce a nemusela by tam za Českou republiku jezdit celá stálá delegace. Proto si myslím, že je třeba tam jet se svým vlastním názorem i vlastním rozumem.

Jak Vy sám pohlížíte na to, co se v posledních dnech děje na východní Ukrajině?

Našimi médii probíhá, jak Rusové mobilizují, jak mají na ruské straně hranice s Ukrajinou tisíce vojáků a přitom už i CNN vysílala, že tam není ani noha, že tam je běžný provoz, jenom pohraniční pohyb. Tak mám pocit, že je to zase všechno nafouknuté a že nám tady někdo jenom něco říká, ale skutečnost bude někde úplně jinde. Ukrajinští pohlaváři v mých očích legitimitu opravdu nemají už jen proto, jak tam hlasovali, kdy jeden poslanec hlasoval za dalších šest nepřítomných. Tam jsou lidé na prahu občanské války a já ty občany Ukrajiny, ať už to jsou rusky mluvící nebo jiným jazykem mluvící, hluboce lituji.

Takže podle Vás události na Ukrajině nejsou důsledkem provokací ze strany Ruska a pokusem zopakovat scénář s odtržením Krymu?

Opravdu nemám pocit, že by měl Putin zájem na tom, aby východní část Ukrajiny přešla pod jeho Rusko. Ale o tom, že to tam někdo provokuje, spor není. To je od samého začátku. Ale začalo to, bohužel, v Kyjevě.

Co říkáte postoji Západu a české diplomacie, a to jak k dění na Ukrajině, tak k samotnému Rusku?

Já pořád tvrdím, že jako slovanský národ máme možnost zprostředkovat dialog mezi oběma zeměmi a nenechat do toho zasahovat zpoza oceánu třetí velmoc. Myslím si, že Evropská unie svou šanci na to, aby udržela Ukrajinu vcelku, má a federalizace je zřejmě opravdu jedinou cestou. A asi už i poslední možností.

Jaké řešení byste si přál Vy osobně?

Já jim do toho nechci mluvit, to si musí lidé na Ukrajině rozhodnout sami. Ale zájem nás všech by měl opravdu být na tom, aby Ukrajina zůstala vcelku. A když tam žije velmi silná rusky mluvící entita, která má pocit, že s nástupem fašistů k moci začala být diskriminována, tak se musí vytvořit takové podmínky, aby ten pocit diskriminace ztratila. To přece musí uznat všichni.

Můžete popsat, jaké názory panují nebo převažují v této věci uvnitř sociální demokracie?

Mám pocit, že jsme celou tu dobu velmi otevření. Já sám mluvím tak, jak to vnímám, a nikdo mi v tom nebrání. A mám pocit, že i přítel Zaorálek má stejný názor jako já. Když to vezmu kolem a kolem, tak oba máme zájem na tom, aby Ukrajina zůstala vcelku, o tom není žádný spor.

Zpočátku to ale vypadalo, že Vaše názory na události v Ukrajině příliš nekorespondují s tím, jak se k nim stavěl šéf české diplomacie a Váš stranický kolega Lubomír Zaorálek. Neměl jste s tím potíže a nesetkal jste se s nějakým nátlakem v rámci ČSSD či jejího poslaneckého klubu?

Ne, vůbec ne. Opravdu ne.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Hroník

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…