Přivandrovalci, Pat a Mat. Ptali jsme se Středočechů na kandidáty Kalouska a Okamuru

14.09.2013 9:29

ANKETA Dva muži, kteří kandidují do Poslanecké sněmovny ve středních Čechách a dokonce tyto volby interpretují jako svůj osobní souboj. Ani jeden z nich přitom není v kraji „domácí“. Jihočech Miroslav Kalousek vede kandidátku své TOP 09, předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura zase doposud kandidoval na Zlínsku a dlouhodobě se prezentuje jako „poloviční Moravák“.

Přivandrovalci, Pat a Mat. Ptali jsme se Středočechů na kandidáty Kalouska a Okamuru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

ParlamentníListy.cz proto zjišťovaly u středočeských politiků, jak se na jejich kandidaturu i usurpování středočeských voleb pro svůj osobní boj dívají.  

Miroslav Kalousek totiž minulou neděli zaútočil v televizní Partii na TV Prima Family na Tomio Okamuru, který se rozhodl vést kandidátku svého Úsvitu přímé demokracie ve Středočeském kraji, ačkoliv svou senátorskou bázi má na vzdáleném Zlínsku. Kalousek jízlivě poznamenal, že Okamura všude vykládá, jak jej k přestěhování přiměly tisíce dopisů od občanů, a je prý možné, že to byly tisíce dopisů od lidí ze Zlínska, kteří senátora prosili, aby z jejich obvodu zmizel.

Na to Okamura reagoval na svém Facebooku prohlášením, že jedním z důvodů, proč výzvy kandidovat ve Středočeském kraji vyslyšel, byla touha přímo se postavit Miroslavu Kalouskovi. „Tisíce občanů z celé republiky mě vyzývá, abych kandidoval ve Středočeském kraji proto, abych se postavil přímo čelem v přímém souboji panu Kalouskovi, jehož politiku nesnáší,“ objevilo se na síti těsně po skončení pořadu.

Z voleb ve středních Čechách se tak stal vyhrocený osobní souboj bývalého ministra financí s úspěšným podnikatelem a senátorem. Na názor na tuto personifikaci voleb do souboje dvou výrazných tváří se ParlamentníListy.cz zeptaly středočeských politiků.

Okamura vs. Kalousek. Nevěrohodný proti nevěrohodnému

Podle lídra komunistů Stanislava Grospiče je toto vnímání problémem obou rivalů. „Já vnímám předvolební období jako prostor pro oslovení voličů programem KSČM. Ten může naší zemi a společnost vyvést z krize, do které ji přivedly právě osobní ambice předáků české pravice a pravicových populistů,“ napsal exposlanec KSČM.

„V tomto případě by se dal tento údajný souboj považovat pouze za boj nevěrohodného proti nevěrohodnému. Pan Kalousek je nevěrohodný díky své minulosti a negativnímu působení v pravicových vládách a pan Okamura svou nevěrohodnost prokázal spojenectvím s panem Bártou z VV a svým bezbřehým populismem. Snaží se tak trochu účelovou interpretací podvést voliče. Oba se ve skutečnosti evidentně snaží odvést pozornost od skutečné podstaty a smyslu mimořádných voleb. Ty přece vyvolala politická krize a ekonomické dopady vládnutí pravicové vlády Petra Nečase a Mirka Topolánka, která mimo jiné vznikla díky podpoře Bárty a jeho VV, tedy politické pobočky bezpečnostní agentury ABL,“ uvedl exposlanec  a kandidát ČSSD do sněmovny Richard Dolejš.

„Takže tyto volby nebudou soubojem dvou nevěrohodných, ale soubojem mezi pravicí a levicí. Rozhodnou o možnosti návratu neschopné asociální pravicové vlády v obměněné podobě a podporované novými subjekty ala VV, nebo o možnosti nástupu nové středolevicové vlády ČSSD, která by realizovala aktivní hospodářskou proinvestiční politiku směřující k ekonomickému oživení a růstu, což jediná cesta ke zlepšení životní a sociální situace středně a nízkopříjmových skupin občanů, včetně živnostníků,“ dodal Dolejš.

Žádné přivandrovalce Středočeši nepotřebují

„Přijde mi to docela vtipné. Ani jeden z nich není Středočech a kandidovat v tomto regionu se rozhodli jen na základě chladného kalkulu, že to tu pro ně může být jednodušší nežli v domovském regionu,“ napsal Jan Skopeček, který kandiduje za ODS. Kalouska lze podle něj skutečně považovat za silného soupeře, v případě Okamury je to prý ale spíše vtip. Navzdory těmto snahám podle něj hlavní souboj proběhne mezi ODS, ČSSD a KSČM. „Navíc si myslím, že kdo má potřebu stylizovat sebe sama do role favorita, není si svou pozicí a silou vůbec jist,“ uzavřel muž, který se, s těsným výsledkem neúspěšně ucházel o pozici krajského lídra.

Podobně se vyjádřil i někdejší dlouholetý poslanec ODS Vlastimil Tlustý. „Vnímám to jako troufalost, protože ani jeden z nich nemá s tímto krajem nic společného,“ vzkázal.  

Europoslanec ODS Hynek Fajmon se voleb účastní jen v pozici voliče, ale dát svůj hlas ani jednomu ze zmíněných kandidátů by jej v životě nenapadlo. „Ani jednoho z nich volit nebudu, protože v našem kraji nežili a nežijí, neznají jeho skutečné problémy, zájmy a potřeby,“ napsal pro ParlamentníListy.cz. A podobně podle něj budou uvažovat i ostatní středočeští voliči.

„Středočeši budou volit lidi, kteří tady žijí a něco tady už odpracovali,“ věří. Jako příklad takových lidí, spojených s regionem, uvedl kandidáty ODS Cecílii Pajkrtovou a Jaroslava Krále, oba úspěšné středočeské starosty. „Tyto skutečné osobnosti najdou voliči na kandidátce ODS. A žádné přivandlovalce středočeši nepotřebují,“ vzkázal Fajmon.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Kalouskovi jde víc o imunitu a mocenské zájmy než o pravici

Václav Láska, známý protikorupční advokát, který v kraji povede kandidátku Strany zelených, vnímá snahu obou pánů jednoznačně. „Je to snaha vyautovat ostatní strany a strhnout pozornost na sebe,“ myslí si. Podle něj je to především hraná nevraživost, která se oběma politikům mimořádně hodí. Po volbách se podle něj klidně může stát, že oba najdou společnou řeč. „Pokud má pan Okamura za jedny z nejlepších politiků Bártu a Čunka, tak myslím, že po kampani plné takto hraných hádek dokáže najít společnou řeč i s panem Kalouskem,“ usuzuje Láska.

„Jejich kandidátky neznám, ale myslím, že Kalouskovi jde víc o imunitu a mocenské zájmy než o pravici,“ napsal. Pak připomněl, že v roce 2006 Kalousek neváhal usilovat o spojení s ČSSD a komunisty. „Pravý pravičák s komunisty nikdy koketovat nemůže,“ dodává. „A pan Okamura je úspěšný a možná i bohatý podnikatel, ale takové podnikatele v politice jsme si již vyzkoušeli. Všichni si přece pamatujeme, jak vstupovala do politiky ABL a jaké důvody pak uváděl Vít Bárta na firemní poradě,“ rozhořčil se Raduan Nwelatti, primátor Mladé Boleslavi a místopředseda středočeské ODS.

U Okamury podle něj budou důvody podobné, což dokazuje i jeho spojení s véčkařským předsedou Bártou. „Mimochodem - úplně stejnou motivaci vidím i u miliardáře Babiše, a stejné to bylo třeba i u Berlusconiho v Itálii,“ dodává. „ANO 2011, Věci veřejné, Úsvit, všechno jsou to podnikatelské a mocenské projekty,“ vzpomněl dále.

Lídr středočeské kandidátky ODS Petr Bendl vzkázal, že jeho strana se podobných osobních šarvátek nehodlá účastnit. „ODS raději sází na týmovou, neagresivní, věcnou kampaň,“ napsal bývalý ministr dopravy a zemědělství.

Sebevědomí obou pánů nezná mezí

„Sebevědomí obou pánů zřejmě nezná meze,“ vzkázal europoslanec ČSSD Libor Rouček, který je rovněž Středočechem. „Ve vyspělé západní politice jsou politici zodpovědni svým voličům, zatímco pan Kalousek a pan Okamura před voliči ze svých obvodů zbaběle utekli,“ vzkázal Rouček s tím, že dalšího komentáře politických aktivit obou není třeba.    

„Oběma těmto politikům osobni střet vyhovuje, protože upoutává pozornost voličů jinam,“ usuzuje středočeský hejtman za ČSSD Josef Řihák. Kalousek se podle něj snaží odvádět pozornost od svého otřesného sedmiletého úřadování na Ministerstvu financí a Okamura zase od absolutně prázdného programu jeho strany. „Českým příslovím bych je shrnul: Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet,“ dodal hejtman.

„Z pohledu české politiky to je, jako když se hádá Pat s Matem z legendárního večerníčku 'A je to'," poznamenal dále Řihák. „Lidé by se měli rozhodovat podle programu a schopnosti stran plnit sliby. A v tom dlouhodobě splňuje kritérium důvěryhodnosti jenom ČSSD,“ uzavřel středočeský hejtman své doporučení.

Kalousek pohrdá lidmi

Podle exposlance ODS Aleše Rádla se jedná o otřepaný marketingový trik, jehož jediným smyslem je odvést pozornost od daleko podstatnějších programových věcí: „Používá se zejména tam, kde hrozí riziko, že by si lidi mohli uvědomit, že jejich kandidát je za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet, a tím, kdo předpokládá, že většina voličů v jeho volebním obvodě má intelektuální úroveň vášnivých čtenářů Blesku. V tomto konkrétním případě je tento rádoby souboj o to směšnější a nevěrohodnější , že například TOP 09 a Úsvit si můžou klidně podat ruku v otázce likvidace ústavních zvyklostí a zavádění prvků přímé demokracie.“

„To, že dnes sedí na Hradě Miloš Zeman, je výlučně dílo Miroslava Kalouska a lidí kolem něj, kteří před časem usoudili, že ústava je něco, co se lidovým kutilstvím nedá pokazit. Že se opak ukázal pravdou, je dnes už všem zřejmé, i když se nyní Kalousek snaží od toho prostého faktu odvést pozornost tím, že se proti výsledku své ambiciózní nepředvídavosti tak vehementně vymezuje. To, že někdo napřed zlikviduje podstatnou ústavní zvyklost, a pak se snaží ze sebe dělat zásadového obránce ústavních zvyklostí, si může myslet jenom ten, kdo úplně pohrdá lidmi. Takže já si myslím, že mezi Kalouskem a Okamurou o žádný zásadní střet nepůjde ani v jiných otázkách,“ dodal Rádl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…