Problém na Okamurově akci. Podívejte se, co se dělo v Lounech

20.04.2014 12:30

REPORTÁŽ Ti, kteří v sobotu jeli na lounské výstaviště v Ústeckém kraji, mohli kromě vybavení do bytu či domu také podepsat petici nebo se seznámit s kandidáty do europarlamentu za Úsvit přímé demokracie. Někteří ovšem kvůli drobné shodě náhod zaplatili zbytečně padesát korun.

Problém na Okamurově akci. Podívejte se, co se dělo v Lounech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Číslo jedna na kandidátce hnutí Úsvit do eurovoleb, advokátka Klára Samková

Do Ústeckého kraje na akci „Jedeme za vámi – Tomio Okamura představuje kandidáty do europarlamentu“ přijela o víkendu známá advokátka Klára Samková spolu s dalšími kandidáty. Stánek s logem Úsvitu mohli lidé v sobotu nalézt sto metrů před vchodem do lounského výstaviště. „Mluvila jsem se stovkami lidí. Odešla jsem v půl čtvrté pro ztrátu hlasu,“ říká pro ParlamentníListy.cz Klára Samková.

Kandidáti, jako prezident Asociace českých cestovních kanceláří Roman Škrabánek z Kolína (číslo 2 na kandidátce) a místní devětapadesátiletý manažer Štěpán Rudolf z Loun (číslo 20 na kandidátce), seznamují kolemjdoucí s prioritami do eurovoleb. Úsvit je kromě jiného pro přísnou kvalitu potravin, spravedlivé rozdělení evropských peněz pro naše zemědělce, společné vědecké projekty a podobně. Okamurovci naopak nepodporují přijetí eura bez referenda ani vzájemné ručení jednotlivých států EU za dluhy jiného státu.

Stovky lidí tady nechtějí imigranty

Kromě povídání o evropské politice mohli lidé přímo podepsat petici za zpřísnění imigrační politiky, která má docílit omezení přílivu nepřizpůsobivých cizinců nebo náboženských fanatiků. „Sesbíralo se kolem 200 podpisů,“ říká pro ParlamentníListy.cz Klára Samková, která je členkou petičního výboru.

„Evropa patří Evropanům a těm, kteří evropské hodnoty ctí. Náš soucit nesmí být vykládán jako slabost nebo lhostejnost. Evropa musí zůstat a zůstane evropská. Vyzýváme představitele České republiky, členské státy Evropské unie i EU samotnou, aby v tomto smyslu učinili příslušné legislativní kroky,“ píše se mimo jiné v úvodním prohlášení k petici. Okamura v březnu v televizi pro svou petici vytvořil slovní předehru. „Na sociální dávky z daní českých občanů mají mít nově nárok i rodinní příslušníci cizinců. Například ti rodinní příslušníci, kteří tady nemuseli nikdy pracovat. V extrémním případě stačí, když tady 6 měsíců pracuje jejich rodinný příslušník – cizinec a automaticky mají nárok na dávky. Tohle, když jsem viděl, tak se mi zježily vlasy,“ uvedl tehdy v Partii, aby následně pomyslně vyhodil domů všechny cizince, kteří nepracují.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Malé komunikační faux-pas

Přestože do výstaviště samotného proudily davy, někteří jedinci se se Samkovou a dalšími kandidáty vůbec nepotkali. Ti, kteří využili druhý vchod z Masarykových sadů od lávky a prošli celým výstavištěm, aby se vrátili zpět stejnou cestou, stan Úsvitu mimo výstaviště nezahlédli. „Zbytečně jsem zaplatil vstup 50 korun na výstaviště a oni tam nebyli,“ sdělil ParlamentnímListům.cz jeden z návštěvníků výstavy. Jeho přesvědčení, že lidé z Úsvitu tady vůbec nejsou, potvrzovala dokonce i žena v informačním centru výstaviště, která projížděla seznam a její slova potvrzovala i ředitelka. „Ano, volali asi před čtrnácti dny a zajímali se o pronájem. Pak už se neozvali. Nevím o tom, že by tu byli,“ uvedla.

Představitelům Úsvitu se to zdá absurdní. „Stánek s peticí stál na řádně ohlášeném záboru od města Louny,“ vysvětlila pro ParlamentníListy.cz Klára Samková, proč se oficiálně dál nejednalo s výstavištěm. Zajištění prostoru bylo nakonec řešeno sice nedaleko výstaviště, ale nikoli na jím pronajímaných venkovních vystavovatelských prostorách.

Některým se není co divit. Loni před parlamentními volbami v Ústeckém kraji lidé například zbytečně čekali hodinu a půl na Tomio Okamuru v Jirkově. Na začátku dubna se pro změnu Samková a Okamura omlouvali těm, kteří na ně marně čekali v Rokycanech. Tentokrát ovšem oni přijeli, pouze by Úsvit měl lépe dbát na přesnější specifikaci místa konání.

V Ústeckém kraji se kandidáti představí opět 24. dubna, a to od 16 do 18 hodin na Kostelním náměstí.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…