Proč není Schwarzenberg na Hradě? Ekonom vysvětluje, co nasekal za chyby

01.02.2013 18:57

Stačilo prý málo – o pět procent větší podporu a Karel Schwarzenberg byl novým českým prezidentem, říká známý ekonom Pavel Kohout. Ale nebude, dodává, protože udělal pět zásadních chyb, které ho stály vítězství.

Proč není Schwarzenberg na Hradě? Ekonom vysvětluje, co nasekal za chyby
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

První chybou, za kterou Schwarzenberg tak úplně nemohl, ale byl s ní spojován, byl ministr financí Miroslav Kalousek a jeho daňové kotrmelce.

Ministr financí Miroslav Kalousek je podle ekonoma takový ministr financí, který zvýší v nepříliš dobré hospodářské situaci třináct různých daňových sazeb, čímž podle něj ekonomiku totálně rozhasí a zabije veškerou naději na hospodářské oživení. „Navíc, kromě zvyšování sazeb praktikuje takřka trockistickou teorii permanentní revoluce v daňovém systému,“ kritizuje chování ministra financí, který se už druhé volební období stará o státní pokladnu. A nejen podle Kohouta, ale řady dalších ekonomů i podnikatelů nepříliš dobře.

Karel Schwarzenberg má podle Kohout smůlu, že je předsedou strany, odkud pochází tento – podle jeho vlastních slov – výtečný ministr financí. „Jako poslanec a člen vlády také sám hlasoval pro celé toto daňové neštěstí,“ konstatoval. A skutečnost, že finance jsou pro Schwarzenberga španělskou vesnicí, není podle něj polehčující okolností, ale přitěžující. „Prezident by měl buď mít sám znalost financí, anebo aspoň kvalifikované lidi v týmu,“ dodává. Ale neúspěšný prezidentský kandidát podle něj nemá ani jedno, ani druhé. „Už jen to je dobrý důvod, proč se neměl stát prezidentem. Hodně voličů, kteří vidí do financí, se řídilo tímto bodem. Schwarzenberg byl pro ně nepoužitelný kandidát,“ tvrdí neúprosně ekonom, byť prezidentské pravomoci prezidenta v ekonomické oblasti jsou prakticky nulové.

Hujeři, ani eurohujeři nebývají oblíbeni

Český národ není protievropský ani vypjatě nacionalistický, ale nemá prý rád, když je mistruje nějaký nafoukaný Francouz, jehož vlastní země je po uši v dluzích, nebo nafoukaný Portugalec, v jehož zemi je negramotnost populace dodnes vážným problémem. Po špatných zkušenostech s Vídní, Berlínem a Moskvou se většina české populace dívá s nemalým podezřením i na Brusel. Servilní Hujeři, jako je slavná postava z komedie Marečku, podejte mi pero, nejsou podle Pavla Kohouta v tuzemsku oblíbeni. Ekonom tvrdí, že pro Schwarzenberga je všechno, co přijde z Bruselu, automaticky dobré a správné. „O Evropské unii se nepochybuje, Evropská unie myslí za vás,“ říká Kohout.

Beneš, dekrety, odsun

Tématům, která ovládla kampaň před druhým kolem volby – prezident Beneš a odsun Němců – se podle ekonoma rozumný český politik raději vyhne. Schwarzenberg se podle něj jako rozumný politik nezachoval a nechal se vyprovokovat k výroku, že dnes by odsun byl odsouzen jako hrubé porušení lidských práv a že by se tehdejší vláda, včetně prezidenta Beneše, podle dnešních měřítek ocitla v Haagu. Podle Kohouta by tam museli stanout i Churchill, Roosevelt, Truman, o Stalinovi ani nemluvě. „V roce 1945 prostě panovala úplně jiná měřítka,“ namítá Kohout. A co měl tedy prezidentský kandidát říci? Podle Kohouta je jediná správná reakce, že „Benešovy dekrety jsou historie. Uzavřená kapitola. Nikdo a nikdy už nebude politicky otevírat toto téma. Tečka.“ Schwarzenberg se tak podle Kohouta připravil možná o stovky tisíc voličů během jediného okamžiku. „Připravený a pohotový Zeman si s ním pohrál jako kočka s myší,“ řekl Kohout.

Češi nechápou, proč mají mít církve při restitucích privilegia

Čtvrtou chybou byla podle ekonoma Schwarzenbergova podpora církevních restitucí. Upozorňuje, že církve mají v Čechách tradičně špatnou pověst, na Moravě jen o málo lepší, protože Češi nikdy nevnímali katolickou církev jako svoji instituci, která brání jejich zájmy. Ale ani jiné církve. „Taková je historická skutečnost, ať se to někomu líbí nebo ne,“ dodává Kohout.

Proto je přesvědčen, že Schwarzenbergův pevný a zásadový postoj prosadit stůj co stůj největší realitní a finanční transakci tohoto století bez existence seznamu majetku zavání něčím pekelně ošklivým. „Mnoho voličů ucítilo síru. Nebo provize, nebo obojí,“ uvedl.

Přehnaný tlak médií byl kontraproduktivní

Silná pozice v médiích a na sociálních sítích byla považována za Schwarzenbergovu přednost. Opak byl pravdou. I když Kohout uznává, že kampaň byla úspěšná, byla prý „výtvarně zdařilá, mocně finančně dotovaná s rozsáhlým a dobře organizovaným týmem placených dobrovolníků“. „Veřejnosti se podařilo prodat iluzi, že kníže je finančně i jinak nezávislý intelektuál, který nemá společného absolutně nic s rekordně neoblíbenou vládou a stranou, která je na odpis. To byl skvělý propagandistický výsledek,“ říká Kohout. Ale organizátoři to prý přehnali, fanoušci začali brát věc až příliš emocionálně, měli potřebu sdělit každému, že oni volí Karla a kdo ho nevolí, je vykopávka, dement, buran, hulvát, nevzdělanec nebo dokonce venkovan.

Aktivismus mládežnické fronty byl doprovázen neméně intenzivní podpůrnou palbou v médiích a ani „kulturní fronta“ prý nezůstala nic dlužna. Voliči měli pocit, že jsou pod tlakem a volili proti Schwarzenbergovi, míní. „A šli raději volit pohodového, relaxovaného Zemana,“ tvrdí Pavel Kohout, který podle vlastních slov nevolil ani jednoho z kandidátů. Bez těchto pěti chyb by novým prezidentem mohl být Karel Schwarzenberg. Ale ekonom sám uznává, že to by byla úplně jiná osobnost, a ne Karel Schwarzenberg.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…