Profesor Keller doporučuje novou vládu, hodnotí stav v ČSSD a říká: Čuby a Grégra si vážím

30.10.2013 14:21

ROZHOVOR Lidé přestanou dodržovat i zbylá pravidla a spíše než návrat k třídnímu boji hrozí válka všech proti všem o nedostatkové statky. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl sociolog, profesor Jan Keller. Vyjádřil se i k výsledkům voleb, manipulacím s voliči a medaili Za zásluhy, jíž ho 28. října vyznamenal prezident Miloš Zeman.

Profesor Keller doporučuje novou vládu, hodnotí stav v ČSSD a říká: Čuby a Grégra si vážím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

Jak je možné, že před volbami lidé hovořili o tom, že chtějí levicovou vládu a nakonec levice skončila jen s 83 poslanci?

Na vyčerpávající odpověď bych potřeboval znát strukturu těch, kdo k volbám přišli. Především věk, velikost obce, výši vzdělání a profesi. Takhle se dá jenom spekulovat. Volební účast nasvědčuje, že výrazné počty lidí se staly apatické a nevěří už nikomu. Volby v podstatě potrestaly strany, které byly ve vládě. ODS, která měla premiéra, jenž se zachoval skandálně, ztratila nejvíce. TOP 09, která měla neoblíbené ministry, byla potrestána o něco mírněji. Myslím si, že především proto, že k ní přešla část voličů, kteří odešli od ODS. Sociální demokraté doplatili na to, že je veřejným tajemstvím, v jakém stupni jsou nejednotní. Povolební vývoj to jen potvrdil. Jediní komunisté z parlamentních stran získali určitý počet nových mandátů. Říká se o nich totiž, že jsou nesystémovou stranou, a lidé, jak se zdá, jsou tímto systémem vládnutí dost rozčarováni.

Nechali se lidé „opít" koblihou?

Myslím si, že pan Babiš by zabodoval, i kdyby koblihy nerozdával. Znechucení politikou je momentálně takové, že jeho heslo „Nejsme jako politici“ našlo velkou odezvu. Navíc předvedl ze všech stran nejprofesionálnější kampaň a neponechal nic náhodě.

Podle vás jsou zejména mladí lidé dnes málo odolní vůči manipulaci. Nevztahuje se to na celou společnost? A jakým manipulacím případně podlehli v těchto volbách čeští voliči?

Před dvěma týdny jsem na jedné z besed v Bratislavě na dotaz z publika prohlásil, že mám pocit, že mladí lidé dnes snáze podléhají manipulaci než v minulosti. V minulosti propagandě nevěřili ani ti, kteří se proti ní nebouřili. Po tomto mém výroku jsem byl nařčen, že tvrdím, že dnešní mladí jsou hloupější, než byli ti o generaci dříve. Nic takového pochopitelně neříkám. Tvrdím pouze, že ti, kdo dělají propagandu dnes, ji provozují mnohem účinněji než jejich předchůdci. Jsou to prostě profesionálové, kteří dokáží využít mentality jednotlivých skupin obyvatel a umí na ně působit selektivně. Využívají marketingových technik, které jsou psychologicky mnohem propracovanější a v tomto smyslu neskonale účinnější a inteligentnější, než byly nástěnky jejich předchůdců v branži.

Uvědomují si pravicoví i levicoví voliči něco, co se možná dá nazvat třídní příslušnost, že volí podle svého postavení?

Domnívám se, že uvažování v kategorii třídních zájmů dnes není aktuální. Už dávno neexistuje boj tříd.  Místo něho nastoupil individuální boj o místa. Podrobně to popisuje jedna francouzská studie, jejíž autoři konstatují, že boj tříd byl nahrazen individuální rvačkou o pozice. Zatímco boj tříd byl zkrocen pomocí institucí typu tripartity, rvačka o pozice žádná pravidla neuznává a bude čím dál neúprosnější, protože  pozic spojených s dobrým příjmem a uznáním bude stále více ubývat. Proto si nemyslím, že s tím, jak budou narůstat problémy společnosti, se zase vrátíme ke třídnímu boji. Vrátíme se spíše k válce všech proti všem, tedy ke všeobecné konkurenci o nedostatkové statky. Nedomnívám se, že by z této konkurence vyrašilo blaho všech, jak tvrdí propagandisté neoliberalismu. Spíše lidé přestanou dodržovat i zbylá pravidla, jak je k tomu ostatně vybízejí stoupenci deregulace, kteří jsou přesvědčeni, že už svá dobře odměňovaná místa mají jistá.

Dostal jste od prezidenta medaili Za zásluhy. V souvislosti s udílením těcho ocenění u příležitosti výročí vzniku samostatného Československa se objevily nechápavé reakce na to, že jste spolu s dalšími oceněnými Erazimem Kohákem a Václavem Bělohradským sledovali udělení medaile Františku Čubovi nebo Miroslavu Grégrovi a medaili jste nedomítl i s ohledem na protest rektorů. Co vzkazujete těm, kteří vám radili, abyste medaili odmítl?

Já si pana Čuby i pana Grégra vážím a myslím si, že na rozdíl od svých kritiků oni něco v životě dokázali. Říkám to i přesto, že si uvědomuji, jaké typy lidí mi okamžitě začnou nadávat. Dopracovali jsme to prostě  až tak daleko, že dnes je větším znakem odvahy medaili od demokraticky zvoleného prezidenta přijmout, než ji odmítnout. Takové poměry považuji za ubohé.

A co si myslíte o tom, že drtivá většina rektorů, ale i Bohuslav Sobotka odmítli přijít do Vladislavského sálu? Udělal prezident Zeman v této souvislosti nějakou chybu?

Domnívám se, že v den nejvýznamnějšího státního svátku by bylo vhodné udělat příměří a odložit zbraně. Vždyť na to, abychom si navzájem nadávali, ponižovali se, uráželi  jeden druhého a vysmívali se všemu a všem, nám zůstane i tak plných 364 dnů v roce. To by snad mohlo i těm nejnáročnějším stačit.

Jaké si představujete, že by mělo nastat uspořádání v sociální demokracii?

Mělo by se zjistit, kdo v ní lže a kdo mluví pravdu. Ten, kdo je přistižen při lhaní, se stává zátěží pro stranu v každých volbách, v těch řádných i předčasných.

Jaká by měla být role prezidenta Zemana v rámci příštího politického spektra?

Pokud budou strany vnitřně silné a mezi sebou se domluví, bude role prezidenta upozaděna. Pokud se domluvit nedokáží, bude vliv prezidenta obrovský. A bude to pak jediný způsob, jak zemi uchránit od naprostého chaosu, zmatků a dalšího poklesu. Já bych byl pro to, aby se strany mezi sebou domluvily a své vnitřní problémy si co nejdříve vyřešily.

Moc dobrých možností sociální demokracii pravděpodobně na realizici levicové politiky nezbylo, ale jakou koalici nebo vládní variantu doporučujete sociální demokracii, aby mohla levicovou politiku hájit?

Už v povolebním studiu v sobotu po sečtení hlasů jsem se vyslovil pro koalici ČSSD s druhou nejsilnější stranou, tedy s Babišovým ANO. Jak chceme udržet demokracii, jestliže nebudeme respektovat výsledky svobodných voleb a jejich vítěze, ať již pana prezidenta, pana předsedu Sobotku, nebo pana Babiše. Kam to asi povede, když vítězové svobodných voleb jsou považováni jen za fackovací panáky, vůči kterým je dovoleno všechno? Taková demokracie přece dlouho nevydrží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…