Projednávání klíčového zákona ve sněmovně, padesátka poslanců omluvena

01.08.2014 9:30

Jak to tak vypadá, tak sněmovní schůzi ke služebnímu zákonu se zatím koalice přerušovat nechystá. Od devíti hodin ráno začali totiž poslanci opět porcovat onu spornou novelu, ovšem prozatím nikdo z předsedů poslaneckých klubů nepodal návrh na přerušení schůze. Co ale není, může se ve sněmovně ještě odehrát. Jenže až téměř čtvrtina poslanců dodala pro dnešek své omluvenky...

Projednávání klíčového zákona ve sněmovně, padesátka poslanců omluvena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na vládní lavici ve sněmovně

Sněmovna v pátek pokračuje v debatách o kontroverzní novele služebního zákona. K hlasování s největší pravděpodobností poslanci ale ani v tento den nedospějí. Ostatně pro rokování se jich omluvila téměř až padesátka, přesněji 48. Koalice se ovšem podle médií shodla na tom, že předlohu nebude prosazovat silově a ještě dnes chce zahájit jednání s opozičními stranami. Dokonce se kvůli tomu hovořilo o tom, že sněmovní schůzi proto koalice přeruší.

Nejasná situace ale kolem všeho dnes ráno překvapila i poslance a někdejšího ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09).

„Já jsem očekával, jestli se nebude něco dít na začátku dnešního programu poté, co bylo oznámeno médii, že bude koalice jednat o zákonu o státní službě s opozicí. Zatím k ničemu konkrétnímu nedošlo, takže tedy mi nezbývá, než dokončit svoji řeč ze středy," řekl Heger za sněmovním mikrofonem jako první řečník. Ve středu totiž poslanci jednali pouze do 15.00 hodin a řeč Hegera tak předsedající schůze musel přerušit s tím, že bude pokračovat právě v pátek.

„Obstrukce nejsou samoúčelné,“ poznamenal dále ve své promluvě ke koalici Heger. Právě jeho strana, ale i poslanci z ODS, totiž dávají již delší čas najevo, že budou novelu zdržovat, co se dá. Chtějí podle předsedy klubu poslanců ODS Zbyňka Stanjury dosáhnout hlavně toho, aby byla sporná norma vrácena do druhého čtení a tam byly sporné pasáže zejména o generálním ředitelství opraveny.

„Byli bychom rádi, aby se o některých zásadách normy jednalo," řekl také Heger, podle něhož jsou určité pasáže zákona „špatné a devastující".

Čtyři požadavky

Pravicová opozice vznesla již dříve k normě čtyři požadavky - patří k nim právě ono zrušení generálního ředitelství státní služby na Úřadu vlády. Druhým je otevřenost státní správy pro úředníky samosprávy i odborníky z akademické obce. Třetím požadavkem je zachování funkce náměstků na ministerstvech v dosavadní podobě. Čtvrtou podmínkou je, aby se ochrana garantovaná zákonem vztahovala jen na ty úředníky, kteří pracují ve státní správě déle než čtyři roky. Podobné úpravy předlohy navrhly i KSČM a hnutí Úsvit.

Zatímco při představování požadavků se zástupci TOP 09 a ODS vyjadřovali ve smyslu, že jsou nepřekročitelné, tento týden je už označovali za podklad pro vyjednávání.

Jenže vládní představitelé ČSSD stále požadavky pravice odmítali a hovořili dokonce o vydírání. Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) ovšem už ve středu připustil, že je ochoten vyjednávat o větší propustnosti státní správy, a to pro lidi z akademické sféry. Koaliční strany ale prý o všem budou jednat i s opozicí. Podle samotných poslanců pak má první schůzka k zákonu proběhnout ve sněmovně už dnes. Zúčastní se jí dva zástupci z každé sněmovní strany. Do příštího pátku pak chce mít koalice jasno o dalším postupu.

„Opozici bychom mohli vyjít vstříc například ve věci větší prostupnosti lidí zvenčí do státní sféry, nejen ze samosprávy, ale i z akademické sféry nebo z mezinárodních organizací," uvedl ministr  Dienstbier ve čtvrtek. Naopak podle něj není příliš představitelné, že by se zrušilo generální ředitelství státní služby, protože to je zásadní koncepční záležitost.

„Jsme ale ochotni jednat dále, takže počítáme s tím, že se sejdeme se všemi opozičními stranami a budeme se snažit samozřejmě zjistit, kde je možnost dohody," dodal Dienstbier pro ČT24.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…