Ptali jsme se sociálních demokratů, proč je drtí Babiš. A tohle se stalo

27.05.2014 14:30

Volby do Poslanecké sněmovny by podle volebního modelu CVVM vyhrálo hnutí ANO se 33 procenty hlasů. Zvýšilo tak náskok před druhou ČSSD, která si pohoršila na 23,5 procenta. Je to již několikátý výzkum v řadě a od rozdílných agentur, který přisuzuje ANO zhruba o deset procent více než ČSSD. A co na to sociální demokraté?

Ptali jsme se sociálních demokratů, proč je drtí Babiš. A tohle se stalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu v Lidovém domě, tedy srdci ČSSD

Anketa

Kterého z těchto zvolených europoslanců byste nejraději vyloučili z EP?

hlasovalo: 15011 lidí

ČSSD navíc v eurovolbách skončila třetí se ziskem 14,17 procenta voličů a 214 800 hlasy. ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků ČSSD, co říkají takovýmto výsledkům preferencí i voleb, zda jsou uspokojivé a zda by v ČSSD neměla nastat změna, případně jaká.

Rozpačitost z výsledků je patrná z toho, že předáci sociální demokracie tentokrát příliš neodpovídali, ačkoli ParlamentníListy.cz oslovily většinu poslanců i senátorů strany a vedení ČSSD.

Rozhodující jsou mandáty

„Ve volbách rozhodují voliči, kteří přijdou volit, nikoli průzkumy. ČSSD získala čtyři mandáty ve volbách Evropského parlamentu a je tam spolu s ANO, TOP 09 stejně zastoupena. Rozhodující jsou mandáty,“ myslí si místopředseda ČSSD Martin Starec.

„Výsledek znamená, že od sněmovních voleb ČSSD posiluje. Nejsme ale spokojeni. Musíme navodit systém většího zapojení a odpovědnosti členů za fungování sociální demokracie včetně chování našich zástupců na obcích a krajích v navození větší důvěry v demokracii,“ uvádí místopředsedkyně ČSSD a první místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

„Prozatím je to pouze průzkum veřejného mínění a všichni víme, že vlastní volební výsledky se liší o více než 10 procent. O čemž svědčí i výsledky do Evropského parlamentu. Tam výrazně ztratila levice, protože její voliči k volbám nepřišli. Je nutno si uvědomit, že ČSSD má největší odpovědnost za vládu a za plnění programového prohlášení vlády. Takže mě tento vývoj nepřekvapuje. ČSSD musí trvat na plnění programu a měla by se zaměřit na řešení těch problémů, které trápí občany nejvíce. A hlavně je nutno se vystříhat různým aférám a pseudoaférám, které nepřispívají k pozitivnímu obrazu strany u široké veřejnosti,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Hodnotit by tentokrát měli ti, kteří jsou členy vedení ČSSD a nesou za volby odpovědnost

„Rozhodl jsem se, že výsledky voleb tentokrát hodnotit nebudu. Učinil jsem tak po volbách parlamentních a podle toho jsem dopadl. Na rozdíl od tehdejšího volebního manažera, který se stal ministrem vnitra, jsem rezignoval na všechny své funkce. Hodnotit by tentokrát měli ti, kteří jsou členy vedení ČSSD a nesou za ně odpovědnost,“ reagoval poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

„Účast ve volbách do EU ukazuje, že takzvaný Brusel a kdo tam bude voliče skoro vůbec nezajímá. Vyvozovat tedy cokoli z tak malé účasti u voleb do EU je nesmysl,“ míní poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

„To, že příští volby hnutí ANO může vyhrát, je pravděpodobné, samozřejmě za předpokladu, že Andrej Babiš udrží své straníky na uzdě a bude dál šikovně využívat své mediální impérium tak, aby jeho voliči nezískali pocit, že neplní své volební sliby. Co se týče ČSSD, je zřejmé, že na rozdíl od ODS má stále relativně silné tvrdé volební jádro, které při standardní volební účasti činí kolem 20 procent. Bude-li chtít však konkurovat ANO, musí přidat a být vůči dalším potencionálním voličům ofenzivnější. Na můj vkus působí v současnu ČSSD tak trochu jako leklá ryba, a to pro získání nových voličů stačit nebude,“míní člen ÚVV ČSSD Michal Kraus.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba si myslí, že by ke změnám bezesporu dojít mělo. „Dle mého jde hlavně o formu komunikace navenek. Jsme příliš složití a všeobjímající. Lidé tohle prostě neberou. Na druhé straně, situace na bojišti se mění každým okamžikem. A podlézat voličům nehodlám. Je to jejich vůle, rozhodnutí, ale i odpovědnost. O tom demokracie je. Třeba nám příště bude vládnout koalice babišovců a opět TOP 09, viz eurovolby. Bože, opatruj zemi českou,“ říká Koskuba.

Osobně vnímám klesající důvěru veřejnosti velmi vážně

„Není důležitý průzkum, ale podpora mezi lidmi, a tu já alespoň v našem Moravskoslezském kraji cítím a děkuji za ni. ČSSD vládne několik měsíců a musí prosadit maximum ze svého volebního programu i navzdory tomu, že disponuje ve sněmovně jen 50 poslanci a musí hledat podporu pro své programové priority napříč politickým spektrem. Ve chvíli, kdy se nám podaří snížit nezaměstnanost, zvýšit minimální mzdu, budou růst důchody a platy, tak věřím, že budeme mít i dostatečnou podporu mezi lidmi. A jsem si jist, že sociální demokracie se podaří naplnit náš program. Jsme zde pro občany,“ domnívá se poslanec ČSSD Adam Rykala.

„Osobně vnímám klesající důvěru veřejnosti velmi vážně a vítám, že předseda Sobotka prosazuje v rámci strany zásadní diskuzi nad vládními prioritami. Zároveň však podobné průzkumy beru s rezervou, stejné předpovídaly, že ANO vyhraje volby do Evropského parlamentu s náskokem 10 procent,“ myslí si člen ÚVV ČSSD a pražský zastupitel Lukáš Kaucký.

„Vzhledem k tomu, že jsem hejtmanem a senátorem, soustředím se především na problémy regionů. Mým úkolem je mimo jiných pro ČSSD v podzimních senátních volbách obhájit křeslo senátora a pomoci straně v komunálních volbách, které považuji za velmi důležité. Nebudu proto komentovat celostátní politiku ani výsledky eurovoleb. Z mého pohledu je současná vláda zatím velmi úspěšná, vychází vstříc krajům. Jednáme o změně rozpočtového určení daní tak, aby bylo příznivější k potřebám krajských rozpočtů. A také o budoucím financování sociální péče.  K eurovolbám mohu říci jen tolik, že považuji za chybu, že občané nevyužili svého práva a nešli volit. Nechali tak za sebe rozhodovat jiné,“ uvedl středočeský hejtman a senátor Josef Řihák.

Nejsem přesvědčen o tom, že by oligarchové měli co mluvit do politiky

„Já si osobně myslím, že vedení ANO je přechodný jev. Nejsem přesvědčen o tom, že by oligarchové měli co mluvit do politiky - a pan Babiš je oligarcha, který tam je hlavně kvůli svým zájmům. Já nevěřím tomu, že bude mesiáš, který zachrání Českou republiku, a lidé to dříve, nebo později, pochopí,“ řekl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Průzkumy jsou průzkumy a zelený je strom života. Některé průzkumy před eurovolbami také říkaly, že máme ztrátu sedm až deset procentních bodů. Jsem přesvědčen, že ČSSD se nyní musí soustředit na tři věci: 1) dobře vládnout a plnit program vlády a ČSSD, 2) připravit se na volby do Senátu a 3) obhájit své pozice v komunálních volbách. Jestli se ptáte na personální změny, tak ty by absolutně nic neřešily,“ reagoval člen ÚVV ČSSD a člen pražského zastupitelstva Karel Březina.

Tak není to pro ANO nelichotivé...

Ani ministr obrany Martin Stropnický z ANO průzkumy nepřeceňuje: „Tak není to nelichotivé, ale já na průzkumy moc nedám. A to i v tom případě, když je výsledek lichotivý.“

„Lidé věří změnám, doufají v ně, jak jim bylo slíbeno, a už je někde začínají vidět,“ míní poslanec ANO Bronislav Schwarz.

„Dívám se na to střízlivě – český volič je konzervativní. Od nás očekávají lidé práci a změny k lepšímu, snažíme se plnit své sliby. Dovolte citát profesora Levensteina: ´Statistika je jako bikiny. To, co odhaluje, je vyzývavé. To, co skrývá, rozhodující.´,“ říká poslanec ANO Stanislav Berkovec.

Sobotka: V ČSSD není skupina sebevrahů, která by chtěla ČSSD rozkládat

Předseda strany Bohuslav Sobotka je zatím klidný, o své místo se v tuto chvíli nebojí. „Nemyslím, že v ČSSD je nějaká skupina sebevrahů, která by chtěla stranu rozkládat. Voliči by nám to neodpustili,“ uvedl pro Právo Sobotka. „Čtyři mandáty je realistický výsledek v okamžiku, kdy byla extrémně nízká volební účast,“ dodal realisticky.

V porovnání s dubnovým šetřením si podle modelu CVVM polepšilo pouze hnutí Andreje Babiše (o tři procentní body) a lidovci (o 2,5 procentního bodu), kteří by ale opět skončili na pátém místě s osmi procenty. Sociální demokraté ztratili půldruhého procentního bodu, stejně jako čtvrtá TOP 09 s devíti procenty.

Komunisté by přes ztrátu jednoho procentního bodu obhájili třetí místo se ziskem 12,5 procenta, ODS by se stejnou ztrátou skončila na pěti procentech jako šestá sněmovní strana. Úsvit by měl tři procenta a Svobodní 1,5 procenta. Průzkum se uskutečnil mezi 5. a 12. květnem, dotazováno bylo 1027 lidí ve věku od 15 let.

Z 528 132 voličů ČSSD na 214 800

Pro srovnání ve sněmovních volbách 2013 ČSSD získala 20,45 procenta a 1 016 829 hlasů. V roce 2010 sociální demokraté měli 1 155 267 hlasů a 22,08 procenta. V roce 2006 sociální demokraty volilo 1 728 827 voličů, což činilo 32,32 procenta.

Pokud jde o eurovolby, ČSSD měla v minulých volbách do Evropského parlamentu 528 132 hlasů, což činilo 22,39 procenta voličů, nyní 14,17 procenta voličů a 214 800 hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…