Radek John: Zášť Josefa Klímy, bývalého kamaráda. Ať si vzpomene na...

06.11.2012 4:42

ROZHOVOR Mrzí mne, jak jsem pomáhal uklízet cestu pořadu Na vlastní oči, reaguje na otevřený dopis bývalého kolegy z TV Nova Josefa Klímy lídr Věcí veřejných Radek John. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz přiznal, že s hlasem bývalého ministra školství Josefa Dobeše pro koalici tak trochu počítá. Proti klubu VV ale podle něj určitě nepůjdou další dva poslanci, označovaní za rebely, David Kádner a Petr Skokan.

Radek John: Zášť Josefa Klímy, bývalého kamaráda. Ať si vzpomene na...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda VV Radek John

Situace okolo poslanců Davida Kádnera a Josefa Dobeše je několik desítek hodin před středečním hlasováním o daňovém balíčku velmi nejasná, alespoň tak o ní informují média. Hovoří se o možnosti přeběhnutí obou zmiňovaných poslanců do vládního tábora, ačkoliv u pana Dobeše je tento výraz trochu nepřesný, členem Véček už není. Mají oba Vaši důvěru, nebo můžeme očekávat z jejich strany podporu pro Petra Nečase?

Josef Dobeš je v pozici suverénního poslance. Říká se, že za podporu kabinetu mu pan ministr Kalousek slíbil 800 milionů korun pro sportovce. Stejně tak mu prý něco slíbil pan ministr dopravy Dobeš, pokud své hlasování podmíní jeho setrváním ve funkci. To vše se říká. Vzhledem k tomu, že chce skutečně rozjet hnutí sportovců (jde o Dobešovo Hnutí pro sport, pozn. red.), tak by to logiku mělo. Proto jsem se jej zeptal, zda by něco takového opravdu udělal a co mám tedy novinářům říci. Odvětil, že to jsou řeči a že mám novinářům říct, co chci. Vzhledem k neurčitosti jeho reakce jsem sám zvědav, jak se během hlasování o důvěře vládě zachová.

Více rozhovorů ZDE

A jak je to s ostatními jmény, která padla v souvislosti s Josefem Dobešem a Hnutím pro sport?

Údajně měl oslovit Petra Skokana, ale s tím se prý vůbec nesetkal. Davida Kádnera ale kontaktoval. nicméně ten je s námi v opozici a zvedl ruku pro závazné hlasování proti daňovému balíčku, pokud neprojde pozměňovací návrh, ponechávající sazby na současné úrovni. Musel by změnit názor přes noc a já doufám, že poslanci takto své názory nemění.

Hovořil jste nedávno o šílené hospodářské politice vlády, přesto jako lídr VV říkáte, že v případě přijetí vašeho pozměňovacího návrhu zachovávajícího současné sazby DPH budete hlasovat s koaličními poslanci. Jedno procento je tedy rozdíl mezi ´přijatelným´ a ´šíleným´?

My jsme do zákona zapracovali návrh na zachování 14, respektive 20 procentní DPH. Návrh prošel rozpočtovým výborem, který jej podpořil. Bylo by nelogické prosadit něco, co je třeba pro tuto zemi, a pak pro to nehlasovat. Doufáme totiž, že premiér dodrží slovo a odstoupí, pokud se neprosadí zvýšení DPH. To je totiž z našeho pohledu ideální vývoj.

A bude se skládat nová vláda bez Nečase. Očekáváte jako VV, že vás požádají o podporu nového kabinetu, aby dokázal dovést zemi do řádných voleb?

Je to složitá situace. My říkáme, že pokud by se sněmovna rozpustila okamžitě, spadne řada důležitých věcí pod stůl. Jde třeba o zrušení anonymních akcií, zavedení majetkových přiznání a zabránění zhroucení sociálního systému privatizací směrem k České spořitelně formou zavedení sKaret. Dále je třeba snížit spotřební daň na naftu, protože nám tak unikají miliardy. Tyto věci je třeba dotáhnout do konce ještě před předčasnými volbami. My proti nim nejsme, ale vezměte si, že zavedení majetkových přiznání ještě před volbami by velmi pomohlo zjistit si dostatek informací o kandidátech. Rozhodně ale mohu slíbit jediné - VV nepůjdou do nové vlády, ale budou podporovat přesně to, co jsem nyní jmenoval.

Pojďme k Vaší nové práci v investigativní žurnalistice. Jaká témata od Vás můžeme očekávat, jaké budou první výstupy novinářského týmu Radka Johna?

Především jde o bouři ve sklenici vody. Zatím jsem pouze podepsal autorskou smlouvu na nový TV pořad. Cílem je zveřejňovat kauzy rozkrádání v této zemi. A to jak nové, tak i pozastavené, respektive zametené pod koberec.

Prozradíte nám, které z kauz otevřete jako první?

Rozhodně neprozradím. Někdo by nám je ukradl. Půjde o klasické reportáže, kde dostanou slovo obě strany, reportéři pojedou přesně podle žurnalistických pravidel. Předložil jsem projekt, jak by pořad měl vypadat, jaké cykly by tam měly být a podobně. Jsme na úplném začátku, svůj úmysl jsem oznámil předem, abych pak nebyl osočován z konfliktu zájmů. Určitě to nevznikne do konce roku.

Dá se očekávat, že v té době už nemusíte být poslancem, protože přijdou předčasné volby. Uvolní Vám to nějak ruce? Budete se zabývat i svými bývalými kolegy ze strany LIDEM, Kristýnou Kočí, nebo třeba Jaroslavem Škárkou, nebo v takových případech přijde z Vaší strany celkem pochopitelná ´etická´ autocenzura? Budete se podobně držet zpátky v záležitostech bezpečnostního a mandátového výboru, kde jste členem?

To je právě ta bouře ve sklenici vody. Schůzky bezpečnostního výboru jsou veřejné a pokud si dobře pamatuji, uzavřeli jsme je snad dvakrát kvůli informacím od BIS. Kdyby toto jednání kdokoliv zveřejnil, jde rovnou do kriminálu. Takový idiot nejsem. Utajované informace pouští ven jen ti, kdo mají nějaké spřátelené novináře a ví najisto, že nebudou prozrazeni. Já se vždycky podepíšu pod něco, co jsem řekl. Ve věci ohledů k bývalým nebo současným kolegům ve sněmovně, bylo by absurdní šetřit někoho jen kvůli tomu, že jde o bývalého spolustraníka.

Váš dřívější kolega z TV Nova Josef Klíma vaše novinářské schopnosti otevřeně napadl, z Týdnu prý navíc odcházejí lidé na protest proti Vašemu investigativnímu projektu, který dostane prostor právě v tomto periodiku. Konkrétně pan Klíma říká, že posledních deset let novinářem vlastně vůbec nejste.

Cítím obrovskou lumpárnu, ze které vyzařuje obrovská zášť. Velice mne to mrzí od bývalého kamaráda. Klíma navíc zapomněl na jednu velmi podstatnou věc. Během těch let, kdy jsem pro pořad Na vlastní oči netočil, jsem dělal šéfa publicistiky a měl na starost asi deset pořadů, z nichž dva se vysílaly denně. Klíma, který měl úvazek na dvě reportáže měsíčně, po mně chce, abych vedl redakci publicistiky a zároveň dělal to samé co on? Asi trochu pozapomněl, jak jsme se v roce 1997 po odchodu Líby Šmuclerové z šéfredaktorské pozice bavili o budoucnosti. Všichni chtěli, abych to po ní vzal já. I za cenu, že nebudu mít čas točit. Pomáhal jsem pořadu Na vlastní oči deset let, odklízel klacky, které mu různí lidé házeli pod nohy. Toto má být odplata? Kdyby mne to jen teoreticky napadlo, šéfredaktora bych nikdy nedělal. Zpětně mne velice mrzí, jak jsem je ochraňoval.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…