Rath, tunel Blanka, oslabená koruna... Odborník hovoří k povolebním "náhodám"

28.11.2013 19:56

Předčasné volby ukázaly, jakým stranám a osobnostem lidé v Česku nejvíce důvěřují a chtějí, aby v nejbližších čtyřech letech rozhodovaly o vývoji země. Krátce po volbách však došlo k souběhu hned několika událostí, na které upozornil mimo jiné web nazvaný Zvědavec. ParlamentníListy.cz se pokusily jednotlivé uváděné zkušenosti rozebrat s politologem.

Rath, tunel Blanka, oslabená koruna... Odborník hovoří k povolebním "náhodám"
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Zdeněk Zbořil předeslal, že úvahy o tom, že se s jistými rozhodnutími čeká až na dobu po volbách, jsou poměrně opodstatněné.

"Před volbami se uzavírají takzvané prázdné dohody - ty jsou určené zejména voličům. Ovšem nebudou nikdy splěny, takže jsou to voliči, kteří se stávají obětí těch prázdných dohod. Reálné dohody se dělají skutečně až po volbách. Samozřejmě se to může týkat i věcí a okolností, které s těmi dohodami nějakým způsobem souvisí," připustil politolog pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj je však mít třeba na paměti to, že i když nás může souběh událostí zaujmout  a vyvolat třeba i různá podezření, vždy může jít o náhody. I proto varoval před tím, aby lidé zcela propadali nějakým konspiracím o spiklenectví.

"Víte, politologie není detektivní kancelář, politolog se nemůže pídit po všem, co může, ale vůbec nemusí nějak souviset. Někdy to, co se nám zdá jako přinejmenším podivné, podezřelé, může být dokonce výsledkem pouhého šlendriánu. Samozřejmě, když se pak podíváme třeba na to, proč Česká národní banka oslabila korunu až po volbách, když to mohla udělat i před volbami, protože by s tím voliči stejně nemohli nic udělat, otázku to vyvolá....I proto, že konspirační teorie vycházejí z konspiračních praxí a zkušeností. Ovšem to, zda jde o náhodu či úmysl, asi můžeme těžko zjišťovat a vše, co kolem toho vzniká, musíme jen podporovat fakty - jinak jde pouze o spekulace," upozornil Zdeněk Zbořil na jeden z bodů, který v sérii "podivných náhod" skutečně v aktuálních výčtech figuruje.

David Rath na svobodu až po volbách, aby neohrozil jejich výsledek?

Ovšem nechybí ani otazníky kolem propuštění Davida Ratha. Bylo třeba do voleb držet jisté dekorum a pár lidí umlčet? Jsou následující věci dílem shody náhod nebo skutečně ukazatelem toho, že právě volby byly mezníkem proto, aby byly spuštěny?

Krátce po volbách byl po déle než roce propuštěn z vazby exhejtman Středočeského kraje David Rath.

„Zřejmě by nemlčel a ohrozil výsledek voleb. Po volbách už je to jedno, lidé už odvolili a dál nemají vliv na politiky,“ uvádí se na zmiňovaném webu.

A je to opět Zbořil, kdo podobné úvahy bez důkazů přibržďuje. "Různí detektivní amatéři došli k závěru, že Českou republiku řídí jen BIS a tajné služby. Nepřipouští, že může jít o 'pouhý' šlendrián, který třeba Davida Ratha držel tak dlouho ve vazbě, byť to působí jako zvůle. Zvlášť, když při našem skoro vrozeném bojovném antikomunismu rádi slyšíme na to, že ten, kdo případ Ratha dozoroval, působil jako komunistický soudce a mohl se tak pro mnohé i chovat," varuje politolog před ukvapenými závěry.

Přesto, podívejme se na 'náhody', na které řada lidí v povolebním čase upozorňuje s přívlastkem - "podivné":  

Až po volbách došlo k devalvaci české měny

Ano, bylo to skutečně v období po volbách, kdy Česká národní banka oznámila, že začne prudce devalvovat českou měnu. Ovlivnilo by to voliče při svém rozhodování, kdyby se tak stalo před otevřením volebních místností na konci října?

Problémy s rozhodováním o tunelu Blanka vyplynuly také až po volbách…

Firma Metrostav se rozhodla přerušit 7. prosince výstavbu tunelu Blanka. Podle mluvčího společnosti Františka Poláka je to proto, že Praha nepodepsala souhlas s provedením změn. Dalším důvodem je skutečnost, že město stavební firmě dluží za provedené práce už přes 2,1 miliardy korun.

Termín Dne otevřených dveří na stavbě tunelu Blanka, který byl stanoven na sobotu 30. listopadu, se tím pádem ruší. Zda bude stavba dle plánování uvedena do provozu k poslednímu dubnu příštího roku, zůstává otazníkem. Pravdou je, že válka mezi politiky na pražském magistrátu –a to jak současnými, tak i minulými, tím tak hned tak nevychladne.

Marné čekání na nového operátora

Již několik let Česko marně čeká na nového mobilního operátora, od kterého si většina lidí slibovala razantní snížení cen na úroveň okolních zemí. I když se zdálo, že je vše už na spadnutí a stávající mobilní operátoři pod tlakem před několika měsíci snížili ceny svých služeb, očekávaná aukce kmitočtů pro mobily, která měla přivést na český trh dalšího operátora a ještě zlevnit mobilní volání, se odložila. A odložila se na období po volbách. Přinesly volby posílení dosavadního „oligopolu“, když už se Česko dalšího zlevnění nedočkalo?

Žaloba homosexuálů na český stát kvůli nemožnosti adopcí dětí

Z některých kruhů se ozývají ale i další podezření na podivné načasování událostí.  Třeba to, proč homosexuálové podali žalobu na český stát kvůli tomu, že nemohou adoptovat děti, až po volbách? „Je těžké neuvěřit propojení homosexuálů s vysokými vrstvami politiky,“ zaznívá.

Změny byly po volbách zaznamenány ale i kolem fotovoltaiky a biče, který na ni měl začít fungovat. „Zpětné 26procentní zdanění velmi vysokých tržeb získaných na základě povinné platby nás všech, začínají soudy rušit,“ upozornil web, který sám sebe charakterizuje jako politicky nekorektní.

Do série podivností pak přiřadil také hromadný zásah policie v takzvaných growshopech, ke kterému opět došlo v povolebním čase. „Před volbami by to zřejmě řadu lidí naštvalo a rozhodovali by se jinak,“ domnívají se někteří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…