Rath vypustil džina: Schůzka s Cukrouškem ve věci báby a Radka Johna

27.09.2012 8:35

Bulvár od středy přináší ukázky z románu zatčeného středočeského exhejtmana a poslance Davida Ratha, ve kterém popisuje průběh svého zatčení a věznění a rovněž odhaluje zákulisí vysoké politiky, jak jej poznal. Obojí podle něj souvisí, neboť se v litoměřické vazební věznici ocitl prý právě proto, že mnoha vlivným lidem šlapal na kuří oka.

Rath vypustil džina: Schůzka s Cukrouškem ve věci báby a Radka Johna
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath ve sněmovně žádá vydat k trestnímu stíhání

Knize vymyslela Petra Paroubková název "Přisedněte si." "Rukopis od dr. Ratha jsem také dostala poštou," popsala pro ParlamentníListy.cz vydavatelka. Stejnou cestou prý rovněž dolaďovali finální verzi textu, kterou editovala někdejší Rathova mluvčí Berryl Mascheková.

Hned v první ukázce, kterou přineslo středeční vydání bulvárního deníku Blesk, bývalý středočeský hejtman sugestivně popsal okamžik svého zatčení. „Můj prázdný zrak bloudí po střechách okolních vil a korunách stromů a mě napadá: ´Můj Filípku a Dane, tentokrát přijdu možná až za několik let, možná už nikdy...´ Past sklapla, myš chycená za krk se bezmocně cuká,“ popsal své poslední chvíle na svobodě poté, co před domem své přítelkyně Kateřiny Pancové překvapeně zjistil, že z opodál stojící krabice od vína vykouklo po odklopení víka několik svazků bankovek.   

Ódéesácká bába a rošťák John

Druhá ukázka, zveřejněná ve čtvtečním vydání Blesku, vysvětluje, proč se David Rath stal nepřítelem pravicových kmotrů. Vyprávění začíná ve chvíli, kdy Milada Emmerová, Rathova předchůdkyně v čele Ministerstva zdravotnictví, přemýšlí, jak získat pro resort více peněz. „Víc peněz bych chtěla, ale kde je vzít,“ přemítá. Sobotka (tehdejší ministr financí - pozn. red.) prý určitě bude říkat, že víc peněz nemá, a i Standa (premiér Gross) prý naznačil, že s nějakými zdroji navíc se počítat nedá.

A v tu chvíli ji prý poradili David Rath se svými kolegy z lékařské komory.  Vysvětlili ministryni, že na to musí jít přes Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Její ředitelka Jiřina Musílková má prý větší moc než samotná ministryně, a značnou část peněz místo do zdravotnictví posílá vlivným lidem z ODS, která ji má pod kontrolou.

„Bylo by dobré zbavit se Musílkové, ale má za sebou většinu správní rady,“ konstatovala znechuceně ministryně. „Všechny si buď koupila, nebo něčím zavázala, baba jedna.“ Rath se svými lidmi jí začali radit, že cesta by mohla vést přes nevýhodné zakázky. Vyprávěli Emmerové o časopise Pohoda, který pro VZP vydávají novinář Radek John s podnikatelem Romanem Janouškem (který má v Rathově románu něžnou přezdívku Cukroušek) a stojí prý 120 milionů ročně, ačkoliv jiné firmy by byly schopné ho vyrábět za 50 milionů.

Ministryně se pod tíhou informací rozčílila, že do Johna by takovou rošťárnu neřekla. „Na Nově se tvářil jako poslední spravedlivý, ale tady s Cukrouškem tuneluje VZP,“ rozčílila se.

Nechte tam Musílkovou, postarám se o vás

Pak se děj posouvá do doby, kdy Rath už byl ministrem zdravotnictví a jistý dlouholetý známý mu domluvil schůzku s Cukrouškem, který prý má zajímavé návrhy. Kromě nich prý ke stolu usedl i jeden Rathův známý z pražské radnice.

„Tady pan Cukroušek s tebou chtěl mluvit hlavně kvůli VZP,“ vyprávěl prý rozšafně známý. Podnikatel prý zachytil jeho plány na odvolání ředitelky Musílkové a chtěl by vědět, zda by se to ještě nedalo změnit. „Pánové, pan Cukroušek už několik let společně s panem Johnem vydává pro VZP časopis,“ namítá Rath. Ten časopis je podle něj předražený o nějakých šedesát miliard ročně.

Proto nabízí Cukrouškovi dvě možnosti: „Buď Musílkovou jako svého člověka přemluvíte, aby rezignovala sama, a pak jí můžeme najít nějaké místo, na které bude stačit,“ navrhuje. Pokud se tak nestane, je prý ministerstvo připravené vyhlásit na VZP nucenou správu.

„To si dělá srandu, ne? Nucenou správu?“ vyjekl prý v tu chvíli Cukroušek směrem k magistrátnímu politikovi. „Bohužel, jak ho znám, tak nedělá. Myslí to smrtelně vážně,“ povzdechne si politik. Cukroušek se pak otočí na Ratha a zkouší vyjednávat: „Nemůžeme se nějak domluvit? Pokud tam necháte Musílkovou, tak jsem ochoten se o vás do konce života starat,“ nabízí.

„To je od vás hezké, ale já jsem zvyklý se starat sám o sebe,“ odmítá Rath. V románu posléze uvažuje, zda v tu chvíli neudělal jednu z největších chyb v životě. Cukroušek mezitím propadl depresi: „Vždyť na tom časopise pracuje spousta lidí, přece to všechno nezruším.“

„Je mi líto, jste dvakrát tak drazí, navíc to výběrové řízení bylo pochybné,“ říká mu Rath a odchází. „S utajovanou vnitřní radostí,“ jak přiznává. Vůbec mu prý v tu chvíli nedocházelo, co si způsobil a jaké síly uvedl do pohybu.        

Kniha, kterou vydává někdejší první dáma ČSSD Petra Paroubková, může jít na dračku a vítr z ní mají právě v Lidovém domě. Podle mnohých totiž může Rath prozradit ledascos ze zákulisí levicové partaje, které velmi důvěrně poznal. Pro ParlamentníListy.cz se v tomto duchu vyjádřil například senátor Vladimír Dryml, který se stejně jako Rath s ČSSD rozešel.

Vydavatelka Petra Paroubková však pro ParlamentníListy.cz uvedla, že "ten, kdo má čisté svědomí, se ničeho bát nemusí." Obsah knihy prý konzultovala i s právníky a podle jejich doporučení některé pasáže vyškrtala nebo cenzurovala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…