Řež na hranicích. Podřezávání. Přístupem Maďarů k agresivním uprchlíkům jsem nadšen. To samé očekávám od naší vlády. Ne, je to brutální a surové. Filip, Okamura, Gazdík se vyslovili

17.09.2015 16:03

ANKETA Maďarsko zvolilo vůči uprchlíkům poměrně důrazný postup. Proti agresivním uprchlíkům razantně zasáhla maďarská policie u města Röszke. Maďarsko zavedlo trestný čin ilegálního přechodu hranic či ničení pohraničních plotů s možným odnětím svobody, plánuje výstavbu plotu na hranicích s Rumunskem a je přísné při udělování azylu.

Řež na hranicích. Podřezávání. Přístupem Maďarů k agresivním uprchlíkům jsem nadšen. To samé očekávám od naší vlády. Ne, je to brutální a surové. Filip, Okamura, Gazdík se vyslovili
Foto: Peter Števkov
Popisek: Maďarská policie a fotbaloví Ultras

Maďarská policie ve středu použila slzný plyn a vodní děla proti stovkám migrantů, kteří pronikli skrz plot z ostnatého drátu na hranici se Srbskem a snažili se dostat do Maďarska. Během několikahodinových potyček běženci na policisty házeli plastové lahve, kameny nebo kovové tyče. Do čela davu se postavilo několik žen, které nad hlavou držely mimina a malé děti, čímž se snažily vzbudit u policistů soucit. Ti však nikoho do Maďarska nevpustili, informovaly agentury AP a ČTK.

Od této chvíle je například trestným činem ilegální překročení hranice i poškození bezpečnostní bariéry na pomezí se Srbskem. Pokud uprchlíci překročí hranice nelegálně, policisté je zadrží a úřady následně vyhostí. Navíc jim hrozí až tříleté vězení. Za převaděčství může být udělen až dvacetiletý nepodmíněný trest. Předseda maďarské vlády také řekl, že pokud uprchlík nepodal žádost o azyl už na území Srbska, bude jeho žádost v Maďarsku okamžitě odmítnuta. „Srbsko totiž považujeme za bezpečnou zemi,“ zdůraznil. Maďaři plánují stavbu dalšího plotu na hranici s Rumunskem.

Pozdě, ale přece

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co říkají přístupu Maďarů k uprchlíkům a zda se tím máme inspirovat, či to odsoudit. Drtivá většina politiků s postupem Maďarska souhlasí.

„Vyjádřil jsem se včera v Událostech komentářích,“ reagoval vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Bělobrádek s odkazem na nepokoje na maďarské hranici uvedl, že ten, kdo porušuje zákony, musí počítat s určitou sankcí.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Maďarsko je odpovědné za vnější hranice Schengenu, odpovídají tedy i za vstup do prostoru EU. Neznám přesně situaci, ale je důležité, aby policie používala donucovací prostředky vždy podle zákona,“ odpověděl redakci předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Máme se chovat dle vlastních hrdých tradic, počínajíc přijetím Habánů až k přijetí ruských a ukrajinských, posléze německých uprchlíků za první republiky. Maďaři by si mohli připomenout, jak byli přijati maďarští uprchlíci v roce 1956,“ uvedl pro ParlamenntíListy.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Je to výsledek dlouhodobě nejasného přístupu EU k migraci. Pravidla měla být nastavena jasně od začátku, předešlo by se podobným nešťastným scénám, které akceptaci uprchlíků v EU jen zkomplikují. Ochrana vnějších hranic Schengenu a řádná azylová procedura na hranicích je cesta, kterou bude muset jít celá EU nejen Maďarsko,“ míní místopředseda Poslanecké sněmovny a úřadující předseda STAN Petr Gazdík.

„Nedovedu posoudit z televize, zda zásah maďarské policie byl přiměřený, ale Maďarsko brání vnější hranice EU a vyžaduje standardní přechody hranic. Je samozřejmě nutné se podle mezinárodních pravidel postarat o faktické uprchlíky, kteří řeší svou osobní existenční krizi,“ uvedl místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

„Nemám tak přesné informace, abych na všechny tyto otázky dokázala zodpovědně reagovat. Zásadní v této situaci je, aby za stávající situace všichni dodržovali platné zákony i mezinárodní normy. Toto se týká jak jednotlivých států EU a jejich občanů, tak i přicházejících migrantů,“ odpověděla místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Maďarská policie se chová podle platných zákonů Maďarska. Prostě zajišťuje ochranu svých hranic proti nelegálnímu přechodu a hájí bezpečnost občanů a majetku. K těmto úkolům slouží bezpečnostní sbor všude na světě,“ zdůraznil místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Maďarsko jen reaguje na situaci, která se stává stále více kritickou. A reagovalo již před několika měsíci, což je známka zodpovědnosti. Je povinností chránit vlastní občany a nenechat si rozvrátit vlastní stát. Když člověk vidí záběry z Maďarska, je to následek naprosto nepochopitelné a skandální politiky EU. Maďarsko musíme podpořit a začít střežit i vlastní hranice. To, že nás vlna nelegálních imigrantů ještě nezasáhla, neznamená, že zítra nebudeme bojovat s něčím podobným jako Maďaři,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Říkám pozdě, ale přece. Tohle je přece přesný postup podle zákona a spíše se ptejme, proč až dodnes mohly tisíce ilegálních imigrantů překračovat hranice nelegálně a proč tito vetřelci mohli volně cestovat po Evropě, a to i přes naše hranice, když měli být ihned vyhoštěni, nebo sedět v kriminále. Skuteční azylanti mohli a měli zůstat v první bezpečné zemi, například v Turecku či Jordánsku,“ říká předák SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Brutalita maďarského zásahu je důsledek chaosu v imigrační politice EU. Počátek rozkladu EU

„Brutalita maďarského zásahu je důsledek chaosu v imigrační politice EU. Rozumím tomu, že generální tajemník OSN je zděšen, jak se Orbán brutálně chová na srbské hranici, ale je to důsledek pasivity mezinárodního společenství. Extrémní maďarský postoj je důsledek, ne příčina. Je to memento ke zvýšení aktivity diplomacie EU, ale i na půdě OSN,“ domnívá se místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Těžko můžeme odsoudit suverénní stát, že chrání své hranice a své občany. Je to tvrdé, ano – ale otázka je, jestli lze postupovat jinak, aby to mělo nějaký efekt. Na místě jsem nebyl, podle většinových informací ale běženci napadli policii – a ta přece musí reagovat, jinak tam vůbec nemusí být. A je fakt, že je ve světě řada států, které by se při ochraně hranic nerozpakovaly použít mnohem tvrdší prostředky,“ říká poslanec Úsvitu Martin Lank.

„Maďarům nic jiného nezbývá a je to důkaz toho, že mediální masáže o hodných uprchlících a rezignaci na jejich identifikaci byly od počátku nebezpečné nesmysly. Jinak to pokládám za vizitku politiky Angely Merkelové a počátek rozkladu EU,“ upozorňuje předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Odhazují potraviny jim podávané a ještě vyhrožují podřezáním

„Odsoudit? Pro Boha, proč odsoudit?! Podívejte se, jaké jsou zkušenosti s těmi ‚ubožáky‘. Myslíte, že se chovají s pokorou, která by jim slušela? Já po shlédnutí záběrů, naší televizí před námi pečlivě střežených, kdy vidíte, jak odhazují potraviny jim podávané a ještě vyhrožují podřezáním, se přijetí tvrdých opatření na svou ochranu nemohu divit. Ostatně i u nás už máme případy likvidace vybavení ubytoven a dalších násilností páchaných těmi vyfešákovanými chudinkami přicházejícími z válečných oblastí. Ano, je to i pro nás inspirace. Ostatně po přitvrzení vůči nim volám už delší dobu,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Jak víme, v Řecku bylo už odhaleno dovážení amerických zbraní s půl milionem nábojů, a to pod záminkou humanitární pomoci. Pro koho a na koho jsou zbraně určeny? Kolik takových humanitárních pomocí nebylo odhaleno?! Humanitární úmyslně nedávám do uvozovek. Zastřelení je určitě humanitárnější, než podřezání hrdla. A jak ukazují záběry z Maďarska, představa podřezání hrdel není až tak nemožná, není z hlav příchozích vypuzena. Je mi jasné, že všichni nejsou stejní a že ne všichni přichází vraždit. Jak ale vyselektovat ty, pro které jsou ty zbraně určeny?“ dodal Doubrava.

„Jsem přístupem Maďarska nadšen. Konečně si někdo v EU uvědomil, co je státní hranice, co je stát a k čemu je armáda a policie. Nevím, proč máme mít pasy a občanky, když se nám po Evropě prohání statisíce neidentifikovatelných ekonomických utečenců,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Nerad bych byl nálepkován xenofobním radikálem, ale potom, co detailně sleduji agresivní a nepřijatelné chování skupin uprchlíků na území členských států EU, s tvrdým postupem maďarských úřadů souhlasím. U nás se však situace ještě nevyhrotila, tudíž bych s podobnými kroky ještě počkal,“ podotknul poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Maďaři postupují tak, jak již dávno mělo postupovat Řecko nebo Itálie. Přijde mi neuvěřitelné, když se někdo chce dostat násilím do cizí země, proto postup maďarské policie chápu a beru ho za adekvátní,“ uvedl poslanec KDU-ČSL Jiří Junek.

Naši emigranti po roce 1968 také museli dodržovat zákony zemí, kam vstupovali

Podle poslance ANO Karla Raise migranti přicházející do Evropy musí dodržovat evropské zákony a zákony konkrétní země, kam vstupují. „Naši emigranti po roce 1968 také museli dodržovat zákony zemí, kam vstupovali. Nemohli si určovat, zda zůstanou například v Německu, ale byli rádi, když po roce čekání v táboře měli možnost odjet například do Kanady či Austrálie a tam – samozřejmě při respektování zákonů konkrétní země – začali nový život. V případě migrantů v ČR musíme striktně trvat na respektování českých zákonů, a ne jim uhýbat jenom proto, že uvěřili nesplnitelným slibům evropských elit v čele s paní Merkelovou a dalších politiků,“ vysvětlil Rais.

„Hranice nejsou holubník. Kdyby byla řádně chráněna vnější hranice EU, neřešili bychom dnes otázku kvót. Je mi líto zraněných dětí a policistů. Pokud ale někdo nerespektuje zákon a útokem se snaží překonat hranici, musí čekat adekvátní reakci. Nevím, zda byla reakce maďarských policistů přiměřená, rozhodně však oprávněná. Pokud rezignujeme na ochranu hranic a umožníme vstup všem zájemcům, přestaneme fungovat jako státní útvar,“ upozorňuje předseda ústavně právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc z ČSSD.

„V EU existuje dvojí metr. Když něco podobného udělali Francouzi v Calais, tak je nikdo nekritizoval. A Maďaři jsou kritizováni. Podle mě není možné, aby přes hranice nekontrolovaně procházely denně tisíce lidí. Maďarské opatření vidím jako začátek zavedení pořádku v EU. Není ideální, ale beru to jako nutné,“ sdělil europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Surový zákrok

„V obecné rovině je důležité nemíchat obecné migranty, u kterých může být přísné zabezpečení hranic namístě, a uprchlíky, kde článek 31 Úmluvy OSN o uprchlících zapovídá penalizaci neautorizovaného vstupu nebo pobytu pro ty, kdo usilují o získání azylu nebo jsou uprchlíky. Považuji proto za zcela oprávněnou kritiku šéfa komisariátu OSN pro uprchlíky Guterrese i jeho zcela patřičné: ‚Není zločinem překročit hranice, abyste usilovali o azyl.‘ Zásahy plynem nebo pepřovým sprejem proti uprchlíkům, zejména pak proti malým dětem, které mají s sebou, považuji za ostudu naší části světa a postup neslučitelný s uznávanými hodnotami lidskosti, ze kterých vychází Všeobecná deklarace nebo závazné evropské úmluvy, a těžko schopné obstát před závazky ze zmíněné úmluvy,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Podpora surovým zákrokům na hranici nebo drakonickým zákonům počítajícím s nepřiměřeně tvrdými tresty České republice nezajistí větší bezpečnost, vzdálí nás ale hodnotově tradičním členským zemím Evropské unie a dělá z nás nepříliš vábně působící postkomunisty. Cena morální i finanční za to může být v budoucnu velká a nemyslím si, že se nám může vyplatit. Pochybuji také o tom, že přihlížení, tolerance, nebo dokonce souhlas s tím, co se s uprchlíky na maďarsko-srbské hranici dnes děje, by mohlo svědčit o bůhvíjaké kulturní úrovni nebo křesťanských tradicích, na které se rádi odvoláváme,“ dodal Zlatuška.

„Říkám od začátku krize, že problém je ve střežení vnější hranice EU. Maďarsko postupuje přesně podle práva. Na hranicích nemůže být chaos. Postupují správně. Ten slzný plyn byl zbytečný. Zejména pokud zasáhl tábor neaktivních lidí,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Je třeba dodržovat pravidla. Stále platí dublinská úmluva. Jestli se to někomu nelíbí, nechť ji renegociuje,“ reagoval poslanec TOP 09 Daniel Korte.

„Nelze Maďarům vyčítat, že se snaží udělat pořádek. Porušování zákonů není možné omlouvat uprchlictvím. Pokud někdo utíká před násilím, není důvod, aby se nepodřídil právnímu režimu země, do které vstupuje, ať je jakýkoli. V opačném případě může jít jinam,“ říká poslanec ANO Matěj Fichtner.

Maďaři důrazně chrání svoji hranici, což jim nelze zazlívat

„Maďaři důrazně chrání svoji hranici, což jim nelze zazlívat za situace, kterou tam zažívají. Taková situace u nás zatím není, ale nikdo neumí prorokovat, zda v budoucnu nenastane. V současné situaci by nám více prospělo, kdyby česká vláda mluvila jednotným jazykem, což nemluví. Viz rozporné stanovisko ministrů Dienstbiera a Chovance,“ říká poslankyně ČSSD Marie Benešová.

 „Je patrno, že se situace Evropské unii vymyká kontrole. Maďaři jsou první na řadě a jejich tvrdý postup se snažím pochopit. Jestli se tím máme inspirovat, nevím, ale je jasné, že kdyby se situace vyhrotila takovým způsobem na našich hranicích, musela by se rovněž přijmout tvrdší opatření. Znovu ale tvrdím, že řešit se musí příčina problému, a to je brutální válečnická politika USA a NATO a potažmo EU vůči zemím severní Afriky a Blízkého východu,“ soudí poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Maďarská vláda zvolila razantní řešení, které může být diskutabilní. Hranice však nemůže být jako děravý cedník. Je třeba si uvědomit, že situace s nelegálními muslimskými migranty na státní hranici Maďarska je z bezpečnostního hlediska neudržitelná a musí se řešit. V tomto směru je zcela oprávněné, že Maďarsko chrání své státní hranice všemi zákonnými prostředky. Organizované migrační invazi je třeba čelit i na úrovni ostatních států EU, které jsou v rámci hranic schengenskeho prostoru v první linii, jako jsou například Řecko a Itálie. Ochrana státních hranic těchto zemí je ochranou i naší země. I to je jeden z důvodů, proč tyto země potřebují naši pomoc a pomoc ostatních členských zemí EU, včetně aktivní podpory doposud zcela impotentní administrativy EU. Zmíněná kritická bezpečnostní situace se v této fázi bezprostředně netýká státní hranice ČR. To ale neznamená, že by se neměla připravovat účinná bezpečnostní opatření pro případ další invazní migrační vlny, která by zasáhla i náš stát,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

Maďaři nedělají nic jiného, než že hájí své národní zájmy v souladu s platnou legislativou

„Maďaři nedělají nic jiného, než že hájí své národní zájmy v souladu s platnou legislativou. Totéž očekávám od naší vlády,“ vyzývá poslanec ODS Petr Bendl.

„Bezpochyby se lze Maďary inspirovat. Jejich až zoufalá situace je způsobena jednoznačně toliko tupou liknavostí EU jako celku. ‚Euronadlidi‘ vládnoucí nám z Bruselu opět selhali a navíc svými žvásty prokázali, že mimo jiné i nás stále považují za členy výrazně nižší kategorie. Ale asi čtou Parlamentní listy. Představte si, ráno hlásili v rádiu, že Britové ‚už‘ dokonce vyšlou do Středomoří fregatu. Jednu, pravda. Jen doufejme, že budeme smět i ‚něco‘ dělat. Byť lze o tom silně pochybovat. Což však jistě nebude chybou jejího kapitána. Ale to je již jiná kapitola,“ soudí poslanec ČSSD Jiří Koskuba.  

„Přestože považuji postup Maďarska za nešťastný, nemohu se zbavit dojmu, že k tak razantní akci přispěla nerozhodnost evropských elit a neschopnost Rady nalézt řešení, které by bylo přijatelné pro všechny. Stále se opakují pokusy o prosazení kvóty, jakoby to bylo kouzelné řešení, přestože čím dál více hlasů tvrdí opak. Maďarsko by si sice mělo velmi rozmyslet, jak se k uprchlíkům chová, ale stejně tak by se měla Rada EU zamyslet nad tím, jak jedná se zeměmi V4,“ uvedla europoslankyně Kateřina Konečná.

„Dle informací, které mám, se uprchlíci pokusili o proražení či poškození plotu a navíc kameny zaútočili na maďarské policisty. To je naprosto nepřípustné. Chceme snad u nás lidi, co již na vstupu do ‚evropské kultury‘ mají v rukou kameny? Maďarsko snad jako jediné v Evropě dodržuje evropské dohody a pečlivě chrání hranice Schengenu proti ilegálním imigrantům, na rozdíl od Řecka či Itálie. Chrání ji i za nás a pro nás,“ řekl místopředseda Zahraničního výboru sněmovny Pavel Šrámek z ANO.

Ano, inspirovat se jimi, jednoznačně

„Co k tomu mohu říci, když teď sedím na podzimním zasedání OBSE v Ulánbátaru a o ničem jiném než o uprchlické krizi a situaci na Krymu se tady nemluví. Zaznělo tady mimo jiné připomenutí rakouské parlamentářky, že různých uprchlických vln zažila Evropa v minulosti již mnoho jako v roce 1956, kdy do Rakouska přišlo 180 tisíc Maďarů a v roce 1968 160 tisíc Čechoslováků. A já se ptám: neměli bychom se za některá vyjádření našich politiků stydět?“ reagoval senátor STAN Jan Horník.

 „Způsob zajištění vnější hranice EU je v kompetenci příslušného státu. Věřím, že se tento způsob konzultuje s Bruselem. Na násilnosti musí být adekvátní odpověď. Mohlo by se stát, že se nespokojenost s evropskou nebo národní legislativou bude projevovat i jinde. Tomu je nutno předcházet a být připraveni. Myslím, že by vnitřní země měly pomáhat jak materiálně, tak finančně pokojný stav udržovat,“ uvedl poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Ano, inspirovat se jimi, jednoznačně. Naše zákony platí pro všechny stejně,“ reagoval poslanec ANO Miroslav Janulík.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…