Robert Fico prosadil tuto zásadní věc pro muže a ženy. A kníže, Zaorálek, Kalousek i Dolejš nám k tomu řekli své

10.06.2014 4:36

ANKETA Od minulého týdne je ve slovenské ústavě zakotveno, že manželství je svazkem výlučně muže a ženy. Někteří čeští politici by takovouto zmínku uvítali i v Ústavě České republiky.

Robert Fico prosadil tuto zásadní věc pro muže a ženy. A kníže, Zaorálek, Kalousek i Dolejš nám k tomu řekli své
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Fico

Novela slovenské ústavy nyní definuje manželství jako „jedinečný svazek mezi mužem a ženou“. Pro hlasovalo 102 poslanců ze 128 přítomných. Kladně hlasovali všichni přítomní poslanci Smeru-Sociálné demokracie a Kresťanskodemokratického hnutie a část strany Obyčajní Ľudia a nezávislé osobnosti, část Slovenské demokratické a kresťanské únie - Demokratické strany a nezařazený Alojz Hlina.

Na Slovensku byla pro přijetí novely ústavy klíčová dohoda mezi sociálními a křesťanskými demokraty a podpora premiéra Roberta Fica. ParlamentníListy.cz oslovily české politiky, zda by bylo dobré se u nás inspirovat Slovenskem a zakotvit v české ústavě manželství jako svazek mezi mužem a ženou. Senátor KDU-ČSL Jiří Čunek říká, že bychom se Slováky inspirovat měli a již si dokonce vyžádal podklady od slovenských poslanců.

Nazývejme věci pravými jmény: Manželství je svazek mezi mužem a ženou

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka na dotaz nereagoval a neodpověděl ani předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

„Asi by to u nás bylo neprůchodné, byť je to pouze zjištění skutečnosti. Nikdy jsem nepovažoval nazývání dubu lípou za rozumné řešení,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„My to máme v občanském zákoníku. Jsem rád, že to tam přes snahu o zrušení zůstalo,“ reagoval na dotaz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Ne, nevidím v tom smysl. Nevím o tom, že by česká společnost cítila potřebu mít něco podobného v ústavě,“ uvedl místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

„Pro takový návrh okamžitě zvednu ruku. Slovenští poslanci hlasovali podle zdravého rozumu,“ reagoval předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

Místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný si není jistý, zda je nutné měnit ústavu, nicméně důležitost klasické rodiny vyzdvihuje. „Rodina je po mém soudu skutečně privilegováníhodná instituce, je to něco jiného než jakékoli ostatní formy mezilidských vztahů. Důvodem není samotný vztah mezi mužem a ženou, nýbrž to, že jejím účelem je výchova dětí. V tom smyslu by měla mít pro stát zcela jiný význam než jiná partnerství,“ dodal Novotný.

„Nejsme katolická země – svátosti jsou věcí víry – a netřeba se takto svazovat i pro občany, co podobné svazky chápou volněji, jak je už ve světě běžné,“ reagoval místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Společnost a stát by klasickou rodinu měl podporovat a upřednostňovat co nejvíce

„Určitě nemám žádný problém s definicí manželství tak, jak ji v novele ústavy schválilo Slovensko. Nemusím být ani žádným ryzím křesťanem k tomu, abych souhlasil s tím, že základním článkem společnosti je rodina, tedy manželství s dětmi. Je to mým osobním názorem, že společnost a stát by klasickou rodinu měly podporovat a chránit co nejvíce a výrazně ji upřednostňovat před ostatními formami svazků. Na podporu rodin s dětmi naše současná společnost, dle mého názoru, dost zapomíná. Myslím, že nejen v této zákonné úpravě bychom se na Slovensku mohli inspirovat,“ říká poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„Jsem toho názoru, že by se do ústavy mělo zasahovat co nejméně. Chápu pohnutky slovenského parlamentu a nemám k této formulaci výhradu,“ uvádí poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Osobně bych s takovouto úpravou Ústavy ČR problém neměl. Jakoukoli, i pouze deklaratorní, podporu tradiční rodiny jsem vždy podporoval a podporovat budu,“ nechal se slyšet místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Určitě s takovým zněním ústavy souhlasím. Manželství jako jedinečný svazek muže a ženy je třeba chránit jak deklaratorně, tak i zvýhodněním v různých legislativních opatřeních,“ míní místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

„Určitě bychom se Slovenskem inspirovat měli. Už jsem si od slovenských kolegů vyžádal celý text se zdůvodněním,“ reagoval senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Bylo by urážkou všech našich hodnot a tradic stavět na stejnou úroveň manželství a vztah osob stejného pohlaví

„S údivem zjišťuji, že toho je v politice i ve společnosti stále více, v čem by bylo vhodné brát si ze slovenských bratří příklad. Manželství jako svazek muže a ženy je jedním ze základních stavebních kamenů euroamerické civilizace a definovaly jej tak křesťanství a judaismus před několika tisíci lety. Bylo by urážkou všech našich hodnot a tradic stavět na stejnou úroveň manželství a vztah osob stejného pohlaví,“ říká senátor za ČSSD Pavel Lebeda.

„Slovensko je opět napřed. Jako křesťanovi, katolíkovi, mi nezbývá, než takovouto iniciativu podpořit. Sňatek mezi mužem a ženou je jedinečný a nic se mu nemůže vyrovnat, přestože si bojovníci za homosexuální svazky myslí cokoli jiného,“ říká poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

„Není potřeba novelizovat ústavu, na to máte Desatero,“ reagoval první místopředseda TOP 09 a předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek. Na námitku, že ne každý Desatero dodržuje, Kalousek reagoval: „A cožpak každý dodržuje ústavu? Podívejte se na vládu.“

„Asi budu staromódní, ale myslím si, že rodina postupně ztrácí své postavení, což má negativní vliv na hodnotovou orientaci ve společnosti, na porodnost, výchovu dětí, péči o zdravotně postižené či seniory a tak dále. Proto si zaslouží nadstandardní podporu státu. Otázkou však je, jak budeme onu rodinu definovat,“ říká poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Manželství muže a ženy je natolik ohrožený druh soužití lidí, že si zaslouží ochranu. Čili osobně takovou úpravu podporuji a přijde mi logická,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Pokud se nemýlím, tak uvedený právní stav platí i v České republice, není pouze zakotven v Ústavě ČR. Manželství lze uzavřít pouze mezi mužem a ženou, což je jediný přirozený svazek. Pokud Slovensko tímto reaguje na trend některých států EU zavádějících uzavírání manželství mezi homosexuály, tak tomu rozumím. Pokud někdo navrhne podobný postup, tak jsem v tomto smyslu pro rozšíření Ústavy ČR podpořit,“ informoval poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Ano, určitě, bylo by dobré to dát do ústavy i u nás,“ míní poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

Manželství jako unikátní vztah muže a ženy je principem nesnášenlivosti, netolerance a xenofobie

Podle poslankyně KSČM Soni Markové taková formulace, jaká je ve slovenské ústavě, do ústavy nepatří a je to návrat do minulosti. „Principy nesnášenlivosti, netolerance a xenofobie do života České republiky a našeho právního řádu nepatří. Chybí nám výraznější státní podpora rodiny ve formě jeslí, mateřských školek, služeb pro rodiče, opatření pro zaměstnanost rodičů a tak dále,“ míní Marková.   

„Ne, nevidím pro takovou změnu ústavy důvod, respektive bych ji naopak považoval za nevhodnou. Staromódně si myslím, že by ústavy resp. listiny práv měly zakotvovat práva a svobody občanů, nikoli kodifikovat bigotnost v neprospěch občanů, ať již většinově, nebo menšin,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„V České republice je manželství definováno v občanském zákoníku, konkrétně paragrafu 655, který praví, že manželství je trvalý svazek muže a ženy. Tuto úpravu považuji za dostatečnou,“ reagovala místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Určitě je to cesta správným směrem,“ reagoval senátor KDU-ČSL Stanislav Juránek.

„Má odpověď je vskutku jednoduchá: Nejenže by to bylo vhodné, ale především potřebné!“ myslí si poslanec ČSSD Václav Klučka.

Manželství muže a ženy je samozřejmost

„Manželství vždy bylo svazkem mezi mužem a ženou. Co do historie dohlédnete, vždy to tak bylo. Jakýkoli jiný svazek manželstvím není a být nemůže. Je to tak zřejmé, že kotvit takovou definici manželství do naší ústavy bych považoval za nadbytečné a tím i zbytečné,“ reagoval senátor Jaroslav Doubrava.

„Jistě jsem pro, ale není to naprostá až absolutní samozřejmost?“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Do ústavy bych to nedal. I lidé s menšinovou sexuální orientací mají právo na důstojný život a nikdo si svoji orientaci nevybírá. Ale naopak není pro mě přijatelná adopce dětí a vadí mi různé veřejné prezentace homosexuálů. Sexualitu považuji za největší osobní soukromé tabu každého jedince,“ míní místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Ne vše, co se uznává a dodržuje, musí být nutně v ústavě. Ale kdyby to někdo navrhoval, byl bych pro,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Nemyslím si, že by se tímto měla Česká republika zaobírat, protože každý svazek je jedinečný, protože všichni jsme originální jedinci, tudíž jakýkoli vztah, ať už mezi partnery, dětmi, rodiči a tak dále je jedinečný. Navíc z právního hlediska je to velmi vágní právnická klauzule a tím lehce zneužitelná,“ myslí si poslankyně ANO Radka Maxová.

„My jsme pro standardní vnímání rodiny, tedy logicky uznáváme slovenský pohled, že se jedná o unikátní svazek mezi mužem a ženou. Osobně si myslím, že není třeba něco tak přirozeného zakotvovat v ústavě a činit tak demonstrativně vůči lidem, kteří pro svůj život zvolili jinou cestu. Otázka práv soužití dvou lidí je samozřejmě komplikovanější a nebylo by správné ji shrnout pouze v několika krátkých větách,“ míní poslanec Úsvitu Petr Adam.

Co říká slovenské a české právo o manželství

Novela slovenské ústavy nyní definuje manželství jako „jedinečný svazek mezi mužem a ženou. Slovenská republika manželství všestranně chrání a napomáhá jeho dobru. Manželství, rodičovství a rodina jsou pod ochranou zákona. Zaručuje se zvláštní ochrana dětí a mladistvých.“

Česká ústava o rodině jako takové přímo nehovoří. V Listině práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR, se píše, že „každý má právo na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života“ a že „rodičovství a rodina jsou pod ochranou zákona“.

V občanském zákoníku se uvádí, že „manželství je trvalý svazek muže a ženy“. Ovšem občanský zákoník lze změnit jako jiné běžné zákony nadpoloviční většinou přítomných a senátorů při splnění podmínky usnášeníschopnosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…