Rozpad TOP 09 a Starostů: Kachna, řekl nám Schwarzenberg a Kalousek znectil Babišovy noviny

07.02.2014 11:35

Představitelé TOP 09 a STAN vehementně popírají informace Lidových novin, že se Starostové odvracejí od svého partnera – TOP 09 a chtějí v pražských komunálních volbách spolupracovat s hnutím ANO Andreje Babiše a jeho oznámeným primátorským kandidátem Janem Kaslem.

Rozpad TOP 09 a Starostů: Kachna, řekl nám Schwarzenberg a Kalousek znectil Babišovy noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek a Helena Langšádlová

Anketa

Potřebujeme lustrační zákon?

16%
84%
hlasovalo: 10630 lidí

Předseda klubu TOP 09 a místopředseda téže strany Miroslav Kalousek popírá podstatu článku v Lidových novinách, podle něhož se chystá „pražské“ spojenectví STAN s hnutím ANO. Připustil sice, že kdyby tomu tak bylo, jak Lidové noviny naznačují, tak by to samozřejmě problém byl – i když jen v teoretické rovině – ale podle jeho slov není pravda to, co noviny napsaly.

Schwarzenberg mluví o novinářské kachně

„Byli jsme ujištěni vedením STAN, že to není pravda. Lidové noviny jsou dnes bohužel stranický věstník Andreje Babiše a my si musíme zvyknout na to, že budou občas lhát stejně, jako lže jejich vlastník. Prostě není to pravda a STAN bude ještě dnes tuto dezinformaci dementovat,“ řekl Kalousek ParlamentnímListům.cz.

„Než jsem stačil přečíst váš dotaz, už se prokázal coby kachna,“ reagoval po přečtení SMS dotazu od ParlamentníchListů.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Informace se údajně nezakládá na pravdě. Pokud kdokoliv půjde s hnutím ANO, já s ním spolupráci či koalici sdílet nebudu,“ napsal v SMS zprávě pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 František Laudát.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík pak zmínil v podstatě totéž. „Musím ten článek dementovat, protože my nikoho neopouštíme jako spojenec, ten článek je lež. My máme s TOP 09 uzavřenou dlouhodobou strategickou smlouvu, kterou dodržíme. Takže ten článek není pravda,“ řekl napřed ParlamentnímListům.cz Gazdík.

Gazdík vysvětluje posun od Kasla k hnutí ANO

„Ano, je pravda, že nám ta smlouva umožňuje kandidovat v komunálních volbách či v krajských volbách odděleně. Ano, je pravda, že jsme v Praze jednali s panem Janem Kaslem – ostatně s panem Kaslem spolupracujeme dlouhodobě, on byl dokonce na několika našich sněmech, tedy sněmech STAN - nicméně nás velmi negativně překvapilo, že pan Kasl oznámil, nebo dozvěděli jsme se z médií, že pan Kasl chce být lídrem ANO. Z toho pak vznikl ten ´regionální´ posun. My jednáme s Kaslem, Kasl jedná s ANO, a tím pádem Starostové jednají s ANO. A ještě další posun pak je, že my opouštíme TOP 09, což z toho nic není pravda. Tak, jak to vzniklo, tak já to popírám, nebudeme kandidovat s ANO a nejsme připraveni kandidovat s ANO v Praze společně,“ dodal Gazdík.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová prý nemá obavy o to, že by se hnutí STAN od TOP 09 nějak „odtrhlo“. „Ta smlouva (o spolupráci) se nevztahuje na krajské a komunální volby a co se týče možnosti, že by šlo hnutí Starostů a nezávislých v koalici s hnutím ANO, tak to jak Petr Gazdík, tak Stanislav Polčák vyloučili. Strana TOP 09 má několik tisíc vlastních členů, máme stovky vlastních komunálních politiků a opravdu nemám obavy,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Langšádlová.

Odtažité tendence Starostů od TOP 09 jsou vidět už dlouho

Rychlá reakce představitelů TOP 09 je podle politologa Josefa Mlejnka pochopitelná, protože pokud by došlo na scénář popsaný Lidovými novinami, tak by to znamenalo výrazné ohrožení budoucnosti TOP 09. „Ale to, že Starostové mají jisté odtažité tendence od TOP 09, už je vidět celkem dlouho. Oni sami si musí položit otázku, zda je pro ně to dosavadní spojenectví výhodné. A jelikož se Miroslavu Kalouskovi nedaří získat nějakou náhradu za Karla Schwarzenberga – a na něm TOP 09 stojí a padá – tak se Starostové poohlížejí po dalším partnerovi, to je celkem logické,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Josef Mlejnek.

Politolog Oskar Krejčí k popřenému rozchodu TOP 09 a STAN na úrovni hlavního města dodává, že i tak dochází na české pravici k přeskupování sil. „Hnutí ANO začíná být identifikováno jako pravicová strana a naopak u TOP 09 je zřejmé, že nemá velkou budoucnost. Její originalita je v rozkročení paternalistického knížete a radikálního ekonomického liberála Kalouska, což je zcela originální roztažení voličské základny, ale z nejrůznějších důvodů tento tandem nemá dlouhou budoucnost,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz profesor Oskar Krejčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová, Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…