S generály můžeme tapetovat. Ale k čemu to lidem je?! Černochová dnes ve Sněmovně soptila. Schytal to předně Chovanec

09.06.2017 14:42

Že se parlamentní volby blíží rychlým tempem, bylo dnes cítit zejména v Poslanecké sněmovně. Poslanci sice debatovali o přesčasové práci v bezpečnostních sborech, ale i tak se dostali do ráže. A padala dokonce slova o grosstapu, či odměňování papalášů. „S generály můžeme tapetovat. Ale k čemu to občanům České republiky je?... Nepodařilo se vám, pane ministře, policisty ani personálně stabilizovat. Zato se podařilo, abychom měli nejvíce policejních generálů v polistopadové historii! “ hřímala třeba místopředsedkyně poslanců ODS Jana Černochová. „Já si dobře pamatuji Topolánkovu vládu, Nečasovu vládu, kdy byly velké demonstrace policistů!" nesouhlasil s ní poslanec ČSSD a někdejší odborový předák Jaroslav Zavadil. Do debaty se vmísili také poslanci hnutí ANO a o zábavu bylo postaráno. Později, při projedávání jiných zákonů, zase padaly zmínky o „čuňatech" a „vymytých mozcích".

S generály můžeme tapetovat. Ale k čemu to lidem je?! Černochová dnes ve Sněmovně soptila. Schytal to předně Chovanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

„Paní poslankyně Černochová tady hovořila poměrně dlouho o tom, že tato vláda pro policii neudělala nic, že nemají boty, vesty, peníze, platy, nic. Tak já se jenom ptám, co vaše dvě vlády pro ty policisty udělaly včetně konkrétního zvýšení platů v konkrétních částkách?“ ťal dnes ve Sněmovně do poslankyně ODS Jany Černochové předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Řeč byla o změnách okolo přesčasové práce v bezpečnostních sborech a také o náborových příspěvcích v rámci novely zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů.

I při tom se ale poslanci výživně poškorpili, byť byl dnes zákon ve třetím, tedy konečném čtení a dokonce hrozilo, že se vrátí zpátky do výborů k přepracování. Mnoho věcí ale na normě poslancům vadilo.

Jako první v debatě vystoupil poslanec KSČM Zdeněk Ondráček, sám kdysi činný policista. A pozastavil se hned nad neutěšeným stavem počtu policistů.

„Dovolte mi, abych na úvod přečetl několik čísel a zkuste se nad těmito čísly zamyslet. Leden +18, únor -4, březen -102, duben -133, květen -174. Celkově podtrženo sečteno dohromady 174. Pokud nevíte, co to je za čísla, tak vám to řeknu. Je to rozdíl mezi nově nastoupivšími policisty a těmi, kteří služební poměr ukončili. Za prvních pět měsíců tohoto roku ukončilo služební poměr u Policie České republiky o 174 policistů více, než se jich podařilo znáborovat,“ řekl mimo jiné Ondráček a tázal se, proč se nedaří vytvořit pomínky pro to, aby o službu v Policii České republiky byl zájem.

„Důvodů je hned několik a o každém z nich jsme zde mnohokrát hovořili. Jsou to především ty zmiňované platy!" udeřil pak hřebíček na hlavičku. A rozebíral i příjem policistů v poměru k průměrné mzdě v České republice.

Černochová: Ve skladech nejsou ani boty!

To poslankyně Jana Černochová (ODS) měla hned jasno. Podle ní vláda v novele zákona nepředložila žádné systémové řešení. Novela je tak dle ní „promarněnou příležitostí".

„Tato vláda nebyla za celou dobu svého působení schopna učinit jeden zásadní silný krok, který by vedl ke stabilizaci bezpečnostních sborů, zejména policie... Bohužel celá tato vláda a ministr vnitra udělali za tři a půl roku pro bezpečnostní sbory žalostně málo. Sklady jsou prázdné, nenajdete tam ani balistickou ochranu, nenajdete tam ani uniformy, nenajdete tam ani boty! Když jsem tady panu ministrovi říkala, jestli by si nechtěl alespoň týden, ideálně měsíc, chodit v policejních botách, ne kanadách, ale botách, tak na to nereagoval. Já si myslím, že určitě se najde někdo z kolegů od policie, kteří mu tyto boty rádi zapůjčí, aby si to vyzkoušel. Skutečně, pane ministře, to vybavení, to oblečení je tristní!“ hřímala.

Podle ní se Sobotkově vládě a zejména ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) nepodařilo policisty ani personálně stabilizovat.

„Podstav v Praze, kdy musí být stahováni policisté z jiných krajů, kde pak naopak chybějí a když nastane mimořádná událost, jak už jsem tady říkala, obracíte se na ministra obrany, aby vám pomáhali vojáci, a známe případy nejenom z Vrbětic,“ vypočítávala Černochová.

Zato se podle ní podařilo, abychom měli nejvíce policejních generálů v polistopadové a možná i v předlistopadové historii. „S generály můžeme tapetovat. Ale k čemu to těm lidem na té ulici je? K čemu to občanům České republiky je? Řeší někdo, jestli má někdo nějakou frčku? Ne, lidé chtějí policisty v ulicích, policisty, kteří jsou dobře zaplaceni, lépe zaplaceni, než aby dělali v nějakém pražském supermarketu,“ poznamenala.

Podle jejího soudu je v novele navržený náborový příspěvek potenciálním nováčkům k ničemu. „Náborový příspěvek nemá žádnou ambici k udržení znáborovaného příslušníka ve služebním poměru,“ argumentovala s ítm, že to bude zároveň „demotivující prvek" pro již sloužící příslušníky.

Její slova zčásti ztrhal komunistický poslanec Ondráček. „Padala zde slova odměňování papalášů, tak věřte, že to není tak, protože smyslem pozměňovacího návrhu, který předkládám, je, aby nebyly činěny rozdíly mezi tím, kdo je kterým policistou. Oni by ti tzv. papaláši byli odměňováni i v případě návrhu, který předkládá paní kolegyně, protože ta pouze tam stanoví, že úspěšný výkon služby. Ale co je úspěšný výkon služby? Ten papaláš ho má vždycky, protože papaláš rozhoduje o papaláši, takže ten ho nedá...“ hádal se pak Ondráček s Černochovou o pozměňovacích návrzích.

Pilný: Nevím, zda tam jsou peníze!

Do toho vstoupil ninistr financí Ivan Pilný (ANO), který oběma připomenul, že nároky nemohou poslanci dělat takto, neboť nelze „namalovat“ nějaké peníze a pak je vymáhat na státním rozpočtu. Jejich návrhy totiž přinášejí poměrně značné nároky na státní rozpočet a on neví, zda je novela včetně pozměňovacích návrhů rozpočtově kryta.

Do slovního zápolení se zapojil i Jaroslav Zavadil (ČSSD), když řekl: „Já si dobře pamatuji Topolánkovu vládu, Nečasovu vládu, kdy byly velké demonstrace policistů, a chybělo mi tady to, že v těchto letech se snížily nominálně platy těchto lidí v ozbrojených složkách...“

Jeho argumentaci pak podpořil i přeseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD). „Je třeba, abyste si zametla také před svým prahem. Ten, kdo snížil policii platy, jste byli vy, když jste vládli. A vy jste vnesli chaos a nejistotu do policejního sboru! A vy si stěžujete na dnešní stav, který jste založili,“ nandal Černochové a její partaji.

Poslankyně si to však nenechala líbit. „Já nevím, jaké období můj předřečník myslí. Myslíte grosstapo? Myslíte období, kdy policii ovládal ministr vnitra za ČSSD pan Gross? Budiž mu země lehká. S tímhle vy se chlubíte, pane kolego? S touto částí naší porevoluční historie, které jste vy byli velmi výraznými aktéry? Doteď se z toho, jakým způsobem řídil policii Stanislav Gross, policie nevzpamatovala!“ vmetla Votavovi.

Toho se ale zastal poslanec Petr Kořenek (ČSSD), který poznamenal, že má tu výhodu, že ve Sněmovně sedí první volební období a tak dohledává ve veřejných zdrojích.

„Takže vám přečtu zprávu z 8. 12. 2010. Vláda v úterý večer schválila soubor nařízení, která mění platové tarify ve státní a veřejné sféře. Novinářům to po jednání řekli premiér Petr Nečas a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Snížení tarifních platů příslušníků bezpečnostních sborů o deset procent, to jest v průměru o 2507 korun a vojáků o minus 1710 korun. Takhle jste se starali o bezpečnost našich lidí?“

Jen marníte čas!

Černochová na to řekla, že úspory v letech 2010 až 2013 nezastírá, protože se v tomto státě kvůli ekonomické krizi musely prostě utahovat opasky. „Mně to přijde jako neuvěřitelné farizejství! Teď vládnete už čtvrtým rokem vy, kdy ekonomická situace je několikanásobně lepší, máte naši podporu, podporu opozice na navyšování těchto mzdových prostředků pro příslušníky ozbrojených a bezpečnostních sborů, ale i pedagogů nebo lékařů, a vy toho neumíte využít. Vy tady ten čas promarníte!“ hřímala.

Předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek ale zápolení ODS a ČSSD utnul sdělením, že žádná z těchto dvou vlád pro příslušníky bezpečnostních sborů prostě nic neudělala.

„Může nám prosím říct v konkrétních částkách, když vedeme tuto debatu, o kolik jejich dvě vlády ve dvou funkčních obdobích zvedly policii platy? A porovnejme to se zvednutím platů v tomto volebním období, vážená paní kolegyně!“ řekl Faltýnek hlavně směrem k Černochové. Také jí připomenul, že „hovořila poměrně dlouho“ a že její požadavky navržené v pozměňovacím návrhu také nemusejí být podpořeny čísly ve státním rozpočtu.

Černochová kromě jiného navrhovala, aby se norma vrátila do druhého čtení, do rozpočtového výboru, aby si členové vládní koalice s novým ministrem financí sedli a doplnili finanční prostředky do rozpočtu.

„Já s tím požadavkem nemám žádný problém... Hlavně nevidím souvislost, opravdu nevidím souvislost s tím, co projednáváme a co bylo v roce 2006,“ utnul nakonec debatu předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Čuňata a Kaňura...

Že si poslanci nic nebyli dlužni pak předvedli při debatě o úplně jiném zákonu, konkrétně o rozpočtovém určení daní. Předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) totiž označil v tu chvíli šéfa poslanců ODS „Kaňura“ namísto Stanjura. Ten se kvůli tomu v lavicí ohradil. „Nevím, jestli jsem se přeřekl, tak se nějak omlouvám,“ reagoval na to Votava trošku neupřímně za debatním pultíkem.

I v debatě o umožnění skryté identity kontrolorům České obchodní inspekce se poslanci předvedli. Diskuse totiž vygradovala slovy o „čuňatech“ a „vymytých mozcích“. Použila je Jana Černochová (ODS) na adresu Martina Kolovratníka a jeho kolegů z ANO.

„Chováte se opravdu jako čuně, pane kolego... Vy jste nepochopil za 3,5 roku, co tady sedíte, o čem ta Poslanecká sněmovna je. Bodejť byste to pochopil, pokud váš šéf vašeho hnutí říká, že to je žvanírna, tak vy, jak máte vymyté mozky, tak prostě na tuto rétoriku všichni přistupujete,“ poznamenala na konto Kolovratníka.

Změny jdou do Senátu

Poslanci koalice ale nakonec normu protlačili třetím čtením. Vládní předloha, pokud s ní bude souhlasit i Senát a podepíše ji prezident, zavede náborové příspěvky nebo zkušení dobu. Policisté a příslušníci dalších bezpečnostních sborů už zřejmě nebudou sloužit ročně 150 hodin přesčasů bez nároku na náhradní volno nebo odměnu, s výjimkou vyhlášených krizových stavů.

Náborové příspěvky by se podle novely měly pohybovat od 30 tisíc do 150 tisíc korun. Příslušníci by je měli dostávat po půl roce. Pokud by sloužili aspoň šest let, nemuseli by je vracet. Příspěvek by měl podle ministra vnitra Milana Chovance vyrovnat nástupní plat v bezpečnostních sborech, který podle něho není konkurenceschopný na trhu práce.

Sněmovna nad rámec vládní předlohy zvýšila i úmrtné. Na návrh Zdeňka Ondráčka (KSČM) bude činit dvanáctinásobek měsíčního služebního příjmu místo nynějšího trojnásobku. Na návrh bezpečnostního výboru vzroste základní částka jednorázového odškodění pozůstalým. Ondráček navíc prosadil zvýšení rizikových příplatků v ochranné službě od roku 2019, a to až o čtyři tisíce korun.

Poslanci ale většinově odmítli uzákonit věrnostní příplatky, jak je v několika variantách předložili Ondráček i Černochová. Příplatky ale mají pobírat příslušníci, kteří jsou sportovními reprezentanty nebo trenéry. Budou podle návrhu Romana Váňy (ČSSD) činit pět tisíc až 25 tisíc korun.

Vládní předloha obsahuje i další změny. Jde třeba o možnost zrychleného služebního postupu pro středoškolsky vzdělané příslušníky. Novela by měla zvýšit atraktivitu služby v bezpečnostních sborech. Vedle policie se týká hasičů, celníků, Vězeňské služby, Generální inspekce bezpečnostních sborů a zpravodajských služeb. Předloha by měla být účinná od příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…