Schwarzenberg: Kalousek je vysoce inteligentní a není arogantní. To jen v Parlamentu je průměr inteligence IQ tykve, lidé tam mají blbé poznámky a jeho to vytáčí

03.10.2014 10:31

REPORTÁŽ Kolečko Brno, Strážnice, Hodonín a znovu Brno absolvoval ve čtvrtečním odpoledni předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ve Strážnici na něj první nedočkaví příznivci čekali bezmála s hodinovým předstihem. V pivnici Praha se potom účastníci setkání zajímali o nevyužité amfiteátry v zámeckém parku i o to, co Karel Schwarzenberg říká na obnovení povinné vojenské služby či zvýšení minimální mzdy.

Schwarzenberg: Kalousek je vysoce inteligentní a není arogantní. To jen v Parlamentu je průměr inteligence IQ tykve, lidé tam mají blbé poznámky a jeho to vytáčí
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Karel Schwarzenberg navštívil pivnici Praha ve Strážnici

Karel Schwarzenberg dorazil do Strážnice sice s mírným zpožděním, ale ihned po příchodu do pivnice, kde se setkání uskutečnilo, vyzýval účastníky, aby mu pokládali otázky. „Nebojte se! Není hloupých otázek! Jsou jen hloupé odpovědi,“ povzbuzoval je host. Přítomní se nejdříve ostýchali, ale nakonec si dodali odvahy a záhy padal dotaz za dotazem.

Je třeba přesně formulovat, co chcete

„Ví Praha, kde je Strážnice?“ začal opatrně jeden z mužů a pokračoval. „Máme tady zámecký park, ve kterém jsou unikátní přírodní amfiteátry. Prakticky jsou ale využity jen jednou ročně při akci, která spadá pod UNESCO. Pokud by tam chtěl někdo něco uspořádat, je to obrovský problém s finančně neúnosnými náklady. Národní ústav lidové kultury je placený Ministerstvem kultury a nemá zájem dát prostory k dispozici,“ povzdechl si muž. „Jediné, co vám mohu poradit, je, abyste se obrátili přímo na ministra kultury. Dejte se dohromady nějaká skupina lidí, zajeďte za ním a snažte se celou situaci řešit. Já vám pomoct nemůžu, protože jsem v opozici,“ upozornil Karel Schwarzenberg. Stejně reagoval na dotaz Marie Vičarové, která si postěžovala, že se snažila, aby byla vybudována cyklostezka ze Strážnice do Bzence-Přívozu, kde pracuje. Jedinou odpověď, kterou ovšem dostala, byla, že to nejde. „Musíte pro to ovšem něco dělat! Sám člověk nic nezmůže! Je třeba, aby se dalo dohromady více lidí, napsali jste třeba petici a bojovali za svou věc. Hlavně je ale třeba přesně formulovat, co chcete a jít s tím potom za politiky,“ radil ženě Karel Schwarzenberg.

Za Kalouskovu aroganci může jeho okolí

K dalšímu dotazu, který se týkal vývoje TOP 09, řekl: „Je jasné, že tady stále nebudu. První místopředseda Miroslav Kalousek je velmi schopný člověk, a když teď jezdím po krajích, tak vidím, že je v naší straně mnoho šikovných lidí i o generaci mladší než Kalousek. Po pár letech existence TOP 09 jich ještě není habaděj, ale jako starý lesník můžu říct, že přírodní obnova funguje,“ řekl s úsměvem na tváři Schwarzenberg. Dále přítomné upozornil, že se mu s Kalouskem výborně spolupracuje. Mají vzájemnou dělbu práce, která skvěle funguje.

„Nám ale připadá trochu arogantní,“ oponoval jeden z přítomných mužů. „Máte pravdu. Pokud jste ale vysoce inteligentní, a to on je, a strávíte tolik času v Parlamentu, kde je průměr inteligence IQ tykve, tak potom jste namyšlený. Tomu věřte. Je to jeho chyba, ale okolí ho k tomu svádí. Zažil jsem ho při konferencích, kde byli inteligentní lidé a tam byl mnohem skromnější a normálnější. Když mu jdou ovšem lidé na nervy blbými poznámkami, tak je poněkud namyšlený. To je pravda,“ připustil předseda TOP 09.

Povinnou základní vojenskou službu by neobnovoval

Jednoho ze Strážničanů zajímalo, jestli je Karel Schwarzenberg pro obnovení povinné základní vojenské služby. „Nevidím to jako reálné, protože armáda je dnes profesionalizovaná a někde zcela jinde než před dvěma generacemi. Není možné, aby se nyní někdo naučil za pár měsíců ovládat speciální vyspělou vojenskou techniku. Na to je skutečně třeba profesionálů a já jsme hrdý, že takové muže máme. Naši vojáci jsou v zahraničí vysoce hodnoceni. Myslím si ale, že by měli být všichni chlapci i děvčata proškoleni, jak se chovat v krizových situacích. Může se jednat o živelné katastrofy, jako jsou například povodně nebo požáry. Bylo by vhodné, kdyby většina lidí uměla dobře reagovat a dát druhým první pomoc,“ podělil se o svůj názor předseda TOP 09.

Až praxe ukáže, jestli bylo zvýšení minimální mzdy správné

K následnému dotazu, který se týkal zvýšení minimální mzdy, řekl: „Až čas ukáže, jestli bylo toto rozhodnutí správné. Pokud zvýšení minimální mzdy nepovede k tomu, že bude větší množství pracovníků propuštěno, tak jsem pro. Jsou věci, o nichž nemá smysl diskutovat, dokud jsme si to nevyzkoušeli,“ uvedl Karel Schwarzenberg.

Politik se musí setkávat s lidmi

Na závěr řekl, že v rámci předvolební kampaně navštíví desítky měst a obcí po celé České republice. V pátek se bude například pohybovat na Karlovarsku a Chebsku. „Chcete-li dělat politiku, musíte se setkávat s lidmi. Politik, který se nesetkává s lidmi, je nadzemšťan a ztrácí cit pro to, co dělá. Musíte jít za lidmi. Nemůžete čekat, že oni přijdou za vámi. A kde mám poznat normálního Čecha lépe než v hospodě?“ zdůvodnil vlastní předvolební aktivitu s názvem S Karlem na pivo. Vzápětí připustil, že na spánek mu v těchto hektických dnech zbývá jen pět až šest hodin denně. Občas si ale zdřímne také při přesunech v autě.

reklama

autor: Filip Ferbie

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…