Schwarzenberg vrací úder Zemanovi za Schapira: Velvyslanec může vyjádřit názor. I nesouhlas

05.04.2015 17:21

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nesouhlasí s tím, že by velvyslanci nemohli vyjádřit svůj názor – i kritický – vůči politickým představitelům zemí, v nichž působí. Reagoval tak na slova prezidenta Miloše Zemana, který v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že americký velvyslanec Andrew Schapiro si „zavřel dveře na Hrad“ tím, že hodnotil chystanou cestu hlavy státu do Moskvy. Podle velvyslance totiž bude „prekérní“, pokud na tribuně na Rudém náměstí bude Zeman jako jediný státník ze zemí EU.

Schwarzenberg vrací úder Zemanovi za Schapira: Velvyslanec může vyjádřit názor. I nesouhlas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Velvyslanec může samozřejmě vyjádřit svůj názor, případný nesouhlas,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v reakci na slova amerického velvyslance Andrewa Schapira, který kritizoval chystanou cestu prezidenta Miloše Zemana do Moskvy. Prezident pak v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že tímto se americkému velvyslanci uzavírá možnost setkání s hlavou státu na Pražském hradě.

Jak Miloš Zeman uvedl, na oslavy 70. výročí vítězství se rozhodl jet proto, aby vyjádřil úctu 150 tisícům padlých vojáků, kteří položili životy při osvobozování ČSR. Předseda TOP 09 řekl, že toto prezidentovo pohnutí chápe, ale že životy tehdy položili vojáci Sovětského svazu, tedy kromě jiných také ti z dnešní Ukrajiny.

Osvobodili nás nejen Rusové, ale také například Ukrajinci

Zemanova chystaná cesta do Moskvy, kde se chce 9. května zúčastnit oslav 70. výročí konce druhé světové války v Evropě, vyvolala u některých velkou vlnu kritiky. Právě Andrew Schapiro se nechal slyšet, že podle něj bude poněkud prekérní, když na tribuně Rudého náměstí usedne Miloš Zeman jako jediný reprezentant zemí Evropské unie. Český prezident si ale tuto kritiku nenechal líbit.

„Nedovedu si představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat. A nenechám si mluvit do plánu svých zahraničních cest žádným velvyslancem,“ řekl v rozhovoru prezident.

„Já souhlasím s panem prezidentem, že máme uctít padlé vojáky. Já sám jsem tu dobu ještě zažil jako dítě a dobře si pamatuji, jak jsme Rudou armádu vítali jako osvoboditele. Ovšem to byla armáda Sovětského svazu, kde bylo i mnoho dnešních Ukrajinců, Bělorusů… Takže to není pouze ruská záležitost. Je to záležitost všech padlých vojáků, kteří tehdy v Rudé armádě sloužili. Pan prezident by měl uctít padlé, navštívit jejich hroby, položit věnec. Ale navštívit parádu pouze ruské armády vzhledem k tomu, co tato armáda toho času dělá, považuji za trošku nešťastnou myšlenku,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz ze své zahraniční velikonoční dovolené Karel Schwarzenberg.

Podle jeho názoru by pro někoho mohla tato prezidentova návštěva Moskvy vyznít jako podpora Ruska. „To, že to tak vyzní, je samozřejmé,“ domnívá se předseda TOP 09.

„To bude panu Schapirovi strašně líto,“ reagoval pak Schwarzenberg se zřejmou lehkou nadsázkou v hlase na Zemanova slova, že si americký velvyslanec „zavřel dveře na Hrad“.

Profesionální armáda je důležitější než obnovení branné povinnosti

Předseda TOP 09 okomentoval dále i aktuální situaci na Ukrajině, která je podle jeho názoru stále velmi vážná. „V současné době se dá mluvit o jakémsi režimu utlumených bojů. To jsem rád. Je mi ale jasné, že to je dočasné opatření a prezident Putin, který je slavný stratég, bude na nějaký čas volit mírumilovnější prostředky, ale neupustí od svého cíle tak či onak si podmanit Ukrajinu. Bude to teď spíše zřejmě hospodářská válka a další věci,“ řekl Karel Schwarzenberg.

V této souvislosti se vyjádřil i ohledně tvrzení některých lidí, že i Česká republika už ve válce vlastně je. „To, co se stalo na Ukrajině, je vlastně nepřátelský akt vůči celé Evropské unii,“ podotkl Karel Schwarzenberg.

Případné obnovení branné povinnosti v České republice prý nevidí předseda TOP O9 ohledně armády jako nejdůležitější.

„Já jsem vojenských poměrů neznalý. Ale podle mého názoru by bylo dobré zaměřit se hlavně na profesionální armádu, aby byla opravdu co nejlepší. Dnes už vojáci nejsou jako za 2. světové války, dnes už musejí být opravdu profesionální, rozumět řadě věcí. Dnes voják ve válce musí být specialista. Je to těžká práce, která potřebuje výcvik. Nevěřím tomu, že by stačil výcvik na několik měsíců,“ vyjádřil se na závěr pro ParlamentníListy.cz Karel Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…